IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wat kost een mediator?

Een echtscheiding is niet alleen emotioneel zwaar, maar heeft ook grote financiële gevolgen. Door gebruik te maken van een mediator kun je kosten besparen. Met welk bedrag moet je rekening houden?

Op welke manier gaan we het echtscheidingstraject doorlopen? Dat is een van de eerste besluiten die je moet nemen als je uit elkaar gaat. Je kunt kiezen voor afzonderlijke echtscheidingsadvocaten of mediation. Dat die laatste optie het voordeligst is, is algemeen bekend. Maar wat kost een mediator eigenlijk? Wij nemen de mogelijkheden met je door.

Echtscheidingsadvocaat of mediator?

De keuze tussen echtscheidingsadvocaten en mediators heeft een grote impact op de totale kosten van een echtscheiding.

Soms heb je helaas geen keuze. Als je het niet ziet zitten om een echtscheidingstraject gezamenlijk te doorlopen, hiertoe niet in staat bent om dat jullie onderlinge relatie hiervoor te slecht is, of als er een zeer complexe situatie is ontstaan, zit er niets anders op dan gebruik te maken van afzonderlijke echtscheidingsadvocaten. Dit is de duurste optie omdat dan meer juridische uren nodig zijn.

Een alternatief is mediation. Hierbij loop je samen met je ex-partner gezamenlijk het traject en maak je samen gebruik van één mediator. Deze persoon heeft een begeleidende rol en zal jullie ondersteunen bij het zetten van de benodigde stappen in het echtscheidingstraject. Doel is om uiteindelijk zelf de afspraken op papier te zetten die nodig zijn om het huwelijk te laten ontbinden.

Omdat je een deel van het traject zelfstandig doorloopt en minder uren juridische bijstand nodig zijn, bespaar je aanzienlijk in de kosten. Mediation is dan ook veruit de voordeligste vorm van scheiden.

Uurtarief delen

Het is dan ook niet verwonderlijk dat mediation een zeer populaire vorm van scheiden is. De interesse hiervoor is de laatste tijd sterk toegenomen.

Veel juridische aanbieders, onder wie veel echtscheidingsadvocaten, hebben er dan ook voor gekozen om mediation in hun dienstenpakket op te nemen. Dit biedt scheidende partners het voordeel dat je het uurtarief kunt delen.


Geen beschermd beroep

Er zijn veel mediators die hun diensten tegen een voordeliger tarief aanbieden. Maar het is wel belangrijk om een overwogen keuze te maken uit het grote aanbod, temeer omdat mediation wettelijk gezien een vrij beroep is. Iedereen mag zich als mediator profileren, zonder over de juiste diploma’s of andere bewijzen van vaardigheden te beschikken.

In de praktijk is een MfN-erkenning wel de norm in Nederland. Een mediator die over deze erkenning beschikt (of de internationale ARD-erkenning) voldoet aan de strikte kwaliteitseisen die opgesteld zijn door de Stichting Kwaliteit Mediators (SKM). Deze expert heeft een MfN erkende basisopleiding voor mediators en bemiddelaars met succes afgerond.

De kosten die een erkende mediator in rekening brengt liggen wellicht wat hoger dan een mediator zonder erkenning, maar je bent dan wel verzekerd van een kwalitatief goede begeleiding.

Wat kost mediation?

De kosten voor mediation zijn afhankelijk van de intensiteit van de geboden ondersteuning en de manier waarop dit wordt aangeboden. Je kunt kiezen voor fysieke ondersteuning of begeleiding op afstand.

In het eerste geval doorloop je het traject aan de hand van een of meerdere afspraken op het kantoor van de mediator of op een andere gewenste locatie. Kies je voor begeleiding op afstand, dan wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van de digitale communicatiemiddelen. Uiteraard is online scheiden de voordeligste optie. Bij veel mediators is ook een combinatie tussen een fysieke- en online begeleiding mogelijk.

Een andere bepalende factor voor de kosten voor mediation is de intensiteit van de ondersteuning. Bij online scheiden wordt de begeleiding in de meeste gevallen in pakketvorm aangeboden. Hierbij heb je grofweg drie keuzes:

  • Het proces volledig zelf doorlopen, in de vorm van een Online Basis mogelijkheid.
    Dit traject kost ongeveer €300,- per persoon.
  • Het verstrekken van documenten en controle door de online scheidingsadvocaat, in vorm van een Online Plus optie.
    Dit traject kost ongeveer €550,- per persoon
  • Volledige online begeleiding in een controle in vorm van een totaalpakket, ook vaak aangeboden als de Online Top optie.
    Dit traject kost ongeveer €750,- per persoon. 

Keuze mag niet alleen afhangen van geld

Ongeacht de vorm waarvoor je kiest, is online scheiden de voordeligste manier van scheiden. Het is echter wel goed om te benadrukken dat financiële overwegingen niet de bepalende factor mogen zijn om hiervoor te kiezen.

De belangrijkste beweegreden bij de keuze voor een scheidingstraject is het gevoel dat je hierbij hebt. Kom je er achteraf achter dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt, dan kan dat veel financiële gevolgen hebben, waardoor een echtscheiding onnodig kostbaar kan zijn.

De experts van Judex kunnen je onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling van je scheiding of een specifiek onderdeel ervan. Maak gerust gebruik van onze gespecialiseerde kennis en ervaring op dit gebied. Judex zorgt ervoor dat jouw recht en jouw expert samenkomen.


Lees nog meer over zaken die je moet regelen als je uit elkaar gaat:

Ik wil scheiden, wat nu?

Checklist: Hier moet je zeker aan denken als je gaat scheiden

Samenlevingscontract ontbinden: welke stappen moet ik zetten?

Online scheiden: wat kost dat?

Alimentatie: dit moet je weten

Echtscheiding aanvragen, hoe werkt dat?

Alimentatie laten herberekenen, is dat mogelijk?

De financiële gevolgen van een vechtscheiding

Scheiden van tafel en bed: Wat is dat?

Dit is de financiële impact van een omgangsregeling

Wat is mediation?

Hoe vertel ik de kinderen dat we gaan scheiden?

Snel scheiden: dit zijn de mogelijkheden

Uit elkaar: wat zijn de fiscale gevolgen?

Erkenning en gezag van je kind na scheiding: hoe werkt dat?

Wat is co-ouderschap?

Wat is een ouderschapsplan?

Nieuwe relatie na scheiding: wat betekent dit voor het ouderschapsplan?

Is een advocaat echt nodig als ik ga scheiden?

Waarom online mediation steeds populairder wordt

Dit zijn de gevolgen van een scheiding voor je pensioen