IEXGeld

Dossiers

Profiel

Snel scheiden: dit zijn de mogelijkheden

Een scheiding vormt vaak het startpunt van een nieuwe fase in het leven van een persoon. De meeste mensen die uit elkaar gaan, willen het vorige hoofdstuk dan ook zo snel mogelijk sluiten. Maar hoe doe je dat, zonder dat het ten koste gaat van de zorgvuldigheid?

Er zijn diverse mogelijkheden om snel te scheiden. Wat voor jou de beste optie is, hangt wel af van de ontstane situatie.

De snelste manier om te scheiden

De snelste manier om het echtscheidingstraject te doorlopen is door zoveel mogelijk zelfstandig te doen en zo min mogelijk gebruik te maken van juridische dienstverlening. Immers, hoe meer ondersteunende partijen erbij betrokken zijn, hoe meer er een rem wordt gezet op het proces.

Internet biedt alle mogelijkheden voor scheidende stellen om zelfvoorzienend te zijn: er is veel informatie te vinden en er zijn volop mogelijkheden om online contact te hebben met experts. Online scheiden isdan ook sterk in opkomst: dit is de snelste én voordeligste manier om uit elkaar te gaan.

Wat houdt een online scheiding in?

Online scheiden is een vorm van echtscheiding waarbij de scheidende partners met behulp van (beperkte) ondersteuning van een neutrale mediator het echtscheidingstraject doorlopen. Je geeft dus ook gezamenlijk de benodigde rechtsgeldige echtscheidingsdocumenten (het echtscheidingsconvenant en eventueel een ouderschapsplan) vorm.

Deze constructie heeft een aantal belangrijke voordelen:

  • Je formuleert zelf de afspraken die nodig zijn om het huwelijk te ontbinden en kan hierdoor ook zelf het tempo hiervan bepalen.
  • Je maakt gebruik van beperkte juridische ondersteuning, waarbij eventuele afspraken over minder schijven gaan. Dit is natuurlijk een stuk efficiënter.
  • Je hoeft vrijwel geen rekening te houden met agendatechnische beperkingen.
  • Door gebruik te maken van online mogelijkheden speelt een eventuele reistijd geen rol. Online scheiden is locatie-onafhankelijk en kan volledig op afstand.
  • Je doorloopt het traject samen en streeft een gezamenlijk doel na: een snelle scheiding. Hierdoor is er minder sprake van een strijd tussen twee kampen die recht tegenover elkaar staan, maar van twee partijen die een overeenkomstige doelstelling hebben. Dit komt de overlegstructuur (en hiermee de snelheid van het proces) in veel gevallen ten goede.     

Uiteraard zijn deze factoren ook van invloed op de uiteindelijke kosten van de echtscheiding. Als je minder intensief van de juridische ondersteuning gebruik gemaakt hoeft te worden, is dat uiteraard een stuk voordeliger.

Voorwaarden om deze procedure te volgen

Voorwaarde om van deze constructie gebruik te kunnen maken is wel dat beide scheidende partners bereid zijn om gezamenlijk het traject te doorlopen. Bovendien moet de ontstane situatie hiervoor niet té ingewikkeld zijn.

Als dit laatste het geval is, ontbreekt de specialistische kennis om dit traject te kunnen doorlopen. In deze situatie is het zelfs sneller om gebruik te maken van externe specialistische kennis dan een poging doen om zelf deze kennis te vergaren.

Hoe lang duurt snel scheiden online?

Het begrip 'snel' is uiteraard breed interpreteerbaar. Om een beeld te geven hoe lang snel online scheiden zal duren, is het goed om een tweetal scenario’s onder elkaar te zetten:

  • Een gemiddelde scheidingsprocedure duurt 3 tot 4 maanden, als dit traject in een behoorlijk tempo doorlopen wordt. Dit traject zal bij een echtscheiding veel langer duren.
  • Online scheiden kan binnen 6 weken volledig voltooid zijn.  

Online scheiding moet je niet verwarren met een flitsscheiding

De term flitsscheiding is een begrip uit het verleden. Het was een optie waarbij scheidende partners de mogelijkheid hadden om zonder tussenkomst van de rechter te scheiden. De gemeente zette het huwelijk om in een geregistreerd partnerschap, en dat was een overeenkomst die heel eenvoudig ontbonden kon worden.

Hoewel bij deze constructie meerdere stappen moesten worden gezet, was dit een financieel zeer voordelige methode. Maar vanwege een wetswijziging in 2009 kun je niet meer gebruik maken van deze mogelijkheid.


Versnelde procedure bij scheiding

De moderne uitvoering van een flitsscheiding is een versnelde procedure bij scheiding. Dit is een optie waarbij je aan de rechtbank vraagt om een voorrangspositie bij de afhandeling van een scheiding (die in een normale situatie 4 tot 6 weken zal duren). Je moet dan wel kunnen aantonen waarom het belang hiervoor groot is. Een goede reden kan bijvoorbeeld zijn dat je een huis wil kopen.

Aan een versnelde procedure bij een scheiding zijn uiteraard wel extra kosten verbonden. Het is dus verstandig om de werkelijke toegevoegde waarde hiervan (dus de tijdswinst) af te zetten tegen de extra kosten die je moet betalen.

Ondersteuning

De experts van Judex kunnen je onpartijdig helpen bij de hele afhandeling of een specifiek onderdeel van een scheiding. Maak gerust gebruik van onze kennis en ervaring op dit gebied, ook als er de wens bestaat om snel te scheiden. Judex zorgt ervoor dat jouw recht en jouw expert samenkomen.


Lees nog meer over zaken die je moet regelen als je uit elkaar gaat:

Ik wil scheiden, wat nu?

Checklist: Hier moet je zeker aan denken als je gaat scheiden

Samenlevingscontract ontbinden: welke stappen moet ik zetten?

Online scheiden: wat kost dat?

Alimentatie: dit moet je weten

Echtscheiding aanvragen, hoe werkt dat?

Alimentatie laten herberekenen, is dat mogelijk?

De financiële gevolgen van een vechtscheiding

Scheiden van tafel en bed: Wat is dat?

Dit is de financiële impact van een omgangsregeling

Wat is mediation?

Hoe vertel ik de kinderen dat we gaan scheiden?

 

 


 

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›