IEXGeld

Dossiers

Profiel

De financiële gevolgen van een vechtscheiding

Veruit de meeste scheidingen verlopen in goed onderling overleg. Maar helaas zijn er ook stellen die niet meer on speaking terms zijn als ze uit elkaar gaan. Behalve dat het een emotionele uitputtingsslag is, leidt het ook tot hogere kosten. Wat zijn precies de gevolgen?

Een vechtscheiding heeft verregaande gevolgen voor het doorlopen van een scheidingstraject en vooral op financieel gebied. Voor we deze in kaart brengen, zoemen we eerst in op het fenomeen.

Wanneer is er sprake van een vechtscheiding?

Er is sprake van een vechtscheiding als de scheidende partners in een dusdanig onoplosbaar conflict zijn terechtgekomen dat ze niet meer on speaking terms zijn. Deze situatie kan zich voordoen als de betrokkenen als gevolg van een onoplosbaar conflict hebben besloten om te scheiden of juist in deze situatie zijn terecht gekomen gedurende het echtscheidingsproces.

Hierbij komt het vaak voor dat de emoties de overhand hebben genomen en de betrokkenen niet meer in staat zijn om rationeel na te denken.

Deze situatie heeft vaak grote gevolgen op het verloop van het echtscheidingstraject. Dit traject kan zich ontaarden in een juridisch gevecht tegen elkaar, waarbij niet alleen het doel is om hier zoveel mogelijk voor zichzelf uit te halen, maar ook om de ex-partner zoveel mogelijk dwars te zitten. De focus wordt vooral gelegd op elkaar, in plaats van op een snelle afhandeling van het echtscheidingstraject.

De voornaamste inzet: kinderen en geld

De keuzes die bij vechtscheidingen - ook wel conflictscheidingen genoemd - worden gemaakt, zijn voornamelijk gericht op het dwarszitten van de ex-partner. De voornaamste inzet is vaak de omgang met de kinderen. Voor ouders gelden de kinderen als het dierbaarste bezit, voor wie beide partners bereid zijn om te vechten. Daarnaast is dit hét middel om de ex-partner het hardst te raken.

Naast het gevecht om de kinderen zijn financiële aspecten vaak de inzet bij conflictscheidingen. Juist op dat punt doen de partners zichzelf tekort door het conflict met elkaar aan te gaan. Een vechtscheiding kan namelijk verregaande financiële gevolgen hebben.

Financiële gevolgen van een vechtscheiding

De financiële gevolgen van een vechtscheiding zijn groot. De conflictsituatie sluit immers de mogelijkheden uit om als partners samen het echtscheidingstraject te doorlopen. Dit heeft tot gevolg dat ieder afzonderlijk naar een echtscheidingsadvocaat moet stappen om zich individueel te laten ondersteunen en vertegenwoordigen bij het doorlopen van de juridische stappen.

Hierdoor kunnen de kosten flink oplopen, omdat er aanzienlijk meer juridische uren gedeclareerd worden dan wanneer je gebruik maakt van een mediator.

Een ander groot nadeel van een vechtscheiding heeft betrekking op het besluitvormingsproces. Het overleg tussen de partijen gaat over veel meer schijven, wat een vertragende werking heeft. Deze stagnatie komt uiteraard tot uiting in de uiteindelijke kosten van een vechtscheiding.

Wat kost een vechtscheiding?

De kosten voor een vechtscheiding zijn uiteraard afhankelijk van je persoonlijke situatie. Als er veelvuldig gebruik moet worden gemaakt van juridische ondersteuning, kan de rekening flink oplopen. Een echtscheidingsadvocaat werkt immers op basis van een uurloon.

Een gemiddelde familierechtadvocaat hanteert een uurtarief van rond de 150 euro per uur. Daar moeten vaak de kantoorkosten en de BTW nog bij worden opgeteld. Moet zelfs de hulp van de rechter worden ingeschakeld, dan lopen deze kosten sterk op. In veel gevallen gaat een jarenlang zorgvuldig opgebouwd spaarsaldo volledig verloren aan een vechtscheiding.

Ook indirecte financiële gevolgen

Naast het feit dat een vechtscheiding een spoedig verloop in de weg zit en leidt tot hogere kosten, zijn er ook indirecte financiële gevolgen die het belang onderstrepen om vechtscheidingen te voorkomen.

Scheidende ouders hebben door hun gezamenlijke kinderen altijd met elkaar te maken en zullen samen als ouders belangrijke beslissingen moeten nemen. Als ze hier niet in slagen zullen zij zich wederom moeten wenden tot juridische bijstand, met alle gevolgen van dien.

Gamechanger voor ouders

Daarnaast kan het welzijn van de kinderen zelf uiteraard ook in geding komen als hun gescheiden ouders maar blijven vechten met elkaar. Juist dit punt kan een belangrijke gamechanger zijn. Als de kinderen je dierbaarste bezit zijn, maak je juist een goede keuze om de strijdbijl te begraven en een vechtscheiding te voorkomen.

De experts van Judex kunnen je onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een specifiek onderdeel van een scheiding. Maak gerust gebruik van onze kennis en ervaring op dit gebied als je op zoek bent naar hulp om een vechtscheiding te voorkomen. Judex zorgt ervoor dat jouw recht en jouw expert samenkomen.


Lees nog meer over zaken die je moet regelen als je uit elkaar gaat:

Ik wil scheiden, wat nu?

Checklist: Hier moet je zeker aan denken als je gaat scheiden

Samenlevingscontract ontbinden: welke stappen moet ik zetten?

Online scheiden: wat kost dat?

Alimentatie: dit moet je weten

Echtscheiding aanvragen, hoe werkt dat?

Alimentatie laten herberekenen, is dat mogelijk?

 

Lees ook:

6 tips om bankfraude te voorkomen

Miljoenen Nederlanders zijn nog altijd vatbaar voor bankfraude. Lees verder ›