Afgelopen week werd bekend dat Robeco na 32 jaar weer in goud belegt, vanwege de huidige geopolitieke spanningen en de hoge inflatie. Robeco is niet de enige marktpartij die weer kansen ziet voor goud.
De goudprijzen bereikten op donderdag een nieuw record, door de toegenomen geopolitieke spanningen en de economische onzekerheid. De goudprijs tikte even 2.729 dollar per troy ounce aan, waarmee een eerder record van 2.708 sneuvelde.
Volgens ING heeft de recente opmars van goud in bepaalde mate te maken met de onrust in het Midden-Oosten, nadat Israël donderdag zei dat Hamas-leider Yahya Sinwar is vermoord, hetgeen een ommekeer in de oorlog kan zijn.
Meewind vanuit elke hoek
"Goud gaat het vermoedelijk nog lange tijd goed doen", stelt vermogensbeheerder Sprott. Daar zijn meerdere redenen voor, waaronder de aanhoudende druk op de dollar, het onzekere fiscale klimaat in veel Westerse landen en de wens van beleggers om een waardevolle asset te bezitten die onafhankelijk beweegt van andere beleggingen.
Ook analisten van Macquarie denken dat de onzekere macro-economische vooruitzichten een structurele aanjager kunnen zijn voor de goudmarkten. Ook de onzekerheid rond de Amerikaanse verkiezingen zal goud goed doen. Het maakt daarbij volgens de analisten niet uit of Donald Trump of Kamala Harris wint. In beide gevallen zal het fiscale beleid onzeker zijn, wat de goudprijzen ondersteunt.
Goud profiteert ook van een lagere rente. Hoewel de markt vanwege de sterke Amerikaanse arbeidsmarkt niet meer rekent op een grote renteverlaging in de VS, worden er nog steeds een aantal kleinere verlagingen verwacht voor het einde van het jaar. Een lagere rente maakt het aantrekkelijker om geld niet op een spaarrekening te zetten, maar in goud te beleggen.
Marktdynamiek: goud in beweging
Experts van BullionVault, een online marktplaats voor grondstoffenfutures, zien wel wat verkoopdruk. “Beleggers blijven winst nemen op deze hoge goudprijs.” Toch worden de goudbeleggingen volgens hen niet sneller van hand gedaan als dat de goudprijs stijgt. “Onder de streep laat dit zien dat beleggers vertrouwen blijven houden in de langetermijnverwachtingen van goud.”
De Europese Centrale Bank heeft goud ook weer een stuk interessanter voor beleggers gemaakt, stelt goudhandelsbedrijf Doijer & Kalff. De centrale bank in Europa is de rentes flink aan het terugschroeven, waardoor de euro verzwakt. “Goud stijgt daardoor sneller in waarde in euro’s dan in dollars gemeten. Daarmee is goud vooral een aantrekkelijke vluchtheuvel voor Europese beleggers en spaarders.”
“Ondanks dat de goudprijs deze week een nieuw record aantikte, blijft het animo hoog.”
Lees ook: Beleggen in obligaties voor beginners