IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waarom online mediation steeds populairder wordt

Er zijn verschillende manieren om een echtscheiding te regelen of een conflict op te lossen. Je kunt ieder een advocaat in de arm nemen, of samen een mediator inschakelen. Dit laatste kan ook op afstand. De laatste optie wordt steeds populairder. Waarom? En wat zijn de voordelen van online mediation?

Online medition is een veelzijdige vorm van juridische ondersteuning waarvan je gebruik kunt maken om een conflict op te lossen of een echtscheidingstraject op een effectieve manier te doorlopen. Veel strijdende partijen kiezen voor de online variant. Dat biedt veel praktische voordelen en stelt je in staat om binnen een kort tijdsbestek het hele proces achter je te laten, zodat je snel aan een nieuwe fase in je leven kan beginnen.

Wat is online mediation?

Online mediation is een vorm van juridische ondersteuning waarvan de betrokkenen gezamenlijk gebruik van maken. De achterliggende gedachte hierbij is dat je samen om de tafel gaat om de situatie te bespreken en afspraken te maken die van belang zijn voor de toekomst.

In geval van een scheiding doorlopen beide partijen dus gezamenlijk het hele scheidingsproces en geven ze samen de rechtsgeldige echtscheidingsdocumenten (zoals een echtscheidingsconvenant en/of het ouderschapsplan) vorm.

Je kunt hierbij gebruik maken van de expertise en diensten van een echtscheidingsmediator. Deze persoon kan jullie advies geven en de gesprekken leiden. Hierbij zal de mediator uiteraard een neutrale rol vervullen, om enige beïnvloeding van het traject te voorkomen.

Ook bij andere conflicten kan een online mediator worden ingeschakeld. Denk bijvoorbeeld aan arbeidsconflicten, burenruzies, zakelijke geschillen, familiezaken of conflicten met de overheid.

Zoals de naam al aangeeft, wordt de begeleiding bij online mediation uitsluitend aangeboden via digitale communicatiemiddelen, zoals videobellen. Je maakt dus geen fysieke afspraken. Maar omdat de huidige digitale communicatiemiddelen tegenwoordig dusdanig geavanceerd zijn, is er bijna geen onderscheid meer merkbaar tussen fysiek en digitaal contact. Ook online mediation kan een zeer persoonlijk karakter hebben.

Dit zijn de belangrijkste voordelen

Steeds meer mensen kiezen ervoor om gebruik te maken van online mediation. Dat is niet zonder reden, want er zitten diverse voordelen aan.

Voor veel mensen is het financiële aspect de belangrijkste beweegreden.  Met deze vorm van juridische dienstverlening ben je veel voordeliger uit dan wanneer je een advocaat in de arm neemt of een of meerdere fysieke afspraken met een expert inplant.

Een bijkomend voordeel is dat je bij online mediation ook een keuze kan worden gemaakt over de intensiteit van de ondersteuning. De kosten voor online mediation zijn een stuk lager als jullie allebei in staat zijn om een groot deel van het traject zelfstandig te doorlopen.


Een ander belangrijk voordeel van online mediation is dat efficiënt is. Je bent niet gebonden aan een bepaalde locatie en hoeft niet te reizen om van deze ondersteuning gebruik te kunnen maken.

Tot slot speelt het tijdsaspect een rol. Het traject is op een dusdanige manier ingericht dat de betrokkenen voor een groot deel zelf kunnen bepalen in welk tempo je het traject doorloopt. Bij online mediation is het vaak ook mogelijk om even snel een vraag aan de mediator te kunnen stellen, zonder dat je daar een aparte afspraak voor hoeft te maken.

Hoe vind ik een geschikte online mediator?

Voor een soepele voortgang van het mediationtraject is het natuurlijk wel belangrijk dat je een geschikte online mediator vindt. Een mediator moet niet alleen een geschikte invulling kunnen geven aan de wensen van beide partijen, maar hij of zij moet uiteraard ook gespecialiseerd zijn op het gebied waarin je ondersteuning nodig hebt.

Gelukkig zijn er veel mediators met een specialisme. Heb je bijvoorbeeld een conflict met je baas, dan kun je op zoek gaan naar een expert die is gespecialiseerd in arbeidsconflicten. Ga je uit elkaar, dan ligt een echtscheidingsmediator voor de hand.

Op de website van Judex vind je uitgebreide informatie over de diensten van online mediators. Zo kun je hier lezen uit welke opties je kunt kiezen als je gebruik wil maken van deze vorm van juridische ondersteuning.

Daarnaast kun je in contact komen met een van de experts van Judex voor persoonlijk advies en ondersteuning op dit gebied. Judex zorgt ervoor dat jouw recht en jouw expert samenkomen.


Lees nog meer over zaken die je moet regelen als je uit elkaar gaat:

Ik wil scheiden, wat nu?

Checklist: Hier moet je zeker aan denken als je gaat scheiden

Samenlevingscontract ontbinden: welke stappen moet ik zetten?

Online scheiden: wat kost dat?

Alimentatie: dit moet je weten

Echtscheiding aanvragen, hoe werkt dat?

Alimentatie laten herberekenen, is dat mogelijk?

De financiële gevolgen van een vechtscheiding

Scheiden van tafel en bed: Wat is dat?

Dit is de financiële impact van een omgangsregeling

Wat is mediation?

Hoe vertel ik de kinderen dat we gaan scheiden?

Snel scheiden: dit zijn de mogelijkheden

Uit elkaar: wat zijn de fiscale gevolgen?

Erkenning en gezag van je kind na scheiding: hoe werkt dat?

Wat is co-ouderschap?

Wat is een ouderschapsplan?

Nieuwe relatie na scheiding: wat betekent dit voor het ouderschapsplan?

Is een advocaat echt nodig als ik ga scheiden?

 

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›