IEXGeld

Dossiers

Profiel

Online scheiden: wat kost dat?

De beslissing om uit elkaar te gaan is niet alleen pijnlijk, maar maar ook duur. Je kunt op de kosten besparen door dit traject online te doorlopen. Maar of dat een reële optie is, hangt wel af van de ontstane situatie.

De hoogte van de kosten van een echtscheiding hangt af van de manier waarop het traject wordt doorlopen. Online scheiden is een financieel aantrekkelijke keuze. We leggen in dit artikel uit wat het kost en wat hierbij zoal komt kijken, zodat je voor jezelf kunt bepalen of dit voor jou een interessante optie is.

Scheiding online aanvragen, wat kost het?

Online scheiden is veruit de voordeligste manier om uit elkaar te gaan. Je kunt hiermee vele duizenden euro’s besparen.

Om hierin een beeld te schetsen:

  • De kosten voor een scheidingstraject waarbij ieder gebruik maakt van een eigen echtscheidingsadvocaat om zijn of haar belangen te behartigen, beginnen bij €3000 per persoon. Het uiteindelijke prijskaartje kan flink oplopen als de partijen onderling geen overeenstemming kunnen vinden.

  • De kosten voor een scheidingstraject waarbij je gezamenlijk gebruik maakt van een mediator, zijn ongeveer €1500. per persoon. Hierbij doorloop je het traject aan de hand van meerdere fysieke afspraken met de mediator.

  • De kosten voor een online scheiding variëren van €300 tot €750 per persoon. Hierin zijn alle kosten (zoals de griffiekosten voor de rechtbank en de leges van de gemeente) al inbegrepen.  

Bedenk wel dat dit gemiddelden zijn. De bovenstaande getallen zijn alleen bedoeld om je een indicatie te geven van wat je ongeveer kunt verwachten bij elke specifieke echtscheidingsvorm.

Hoe werkt het?

Online scheiden (ook wel het “internet scheiden” genoemd) is een traject dat volledig op afstand kan worden doorlopen. Hierbij word je begeleid door een online mediator.

Deze persoon zal ervoor zorgdragen dat alle rechtsgeldige echtscheidingsdocumenten (zoals het echtscheidingsconvenant, eventueel het ouderschapsplan, het schriftelijk verzoek tot echtscheiding voor de rechtbank zelf en de gemeentelijke uittreksels) worden verzameld en naar de rechtbank verzonden.

Nadat de rechter de scheiding heeft uitgesproken en de scheidende partners de akte van berusting hebben ondertekend, zal de mediator dit vonnis laten inschrijven in de registers van de burgerlijke stand. Daarmee is de echtscheiding officieel een feit.

Wanneer is online scheiden mogelijk?

Online scheiden bespaart niet alleen geld. De procedure kan ook nog eens sneller worden doorlopen. Online scheiden heeft immers voor een deel een zelfstandig karakter. Zo moeten beide partijen zelf de afspraken formuleren die van belang zijn voor de afwikkeling van het huwelijk. De invloed van buitenaf hierbij is minimaal.

Dit zorgt ervoor dat er minder inzet van juridische uren is en de kosten dus lager worden. Maar daar staat wel tegenover dat beide partners op elkaar zijn aangewezen. Online scheiden heeft dan ook alleen kans van slagen als beide partners bereid zijn om gezamenlijk het echtscheidingstraject te doorlopen en er vertrouwen in hebben dat dit op de gewenste manier kan.

Dit zijn essentiële voorwaarden voor het online scheiden. Als er sprake is van bijvoorbeeld een vechtscheiding of een zeer ingewikkelde situatie, is online scheiden dus geen optie.

Drie opties in ondersteuning

Hoewel het bovenstaande wellicht anders doet vermoeden, hoef je er zeker niet alleen voor te staan bij een online scheiding. Met betrekking tot de intensiteit van de ondersteuning zijn er diverse keuzes te maken.

Er zijn drie opties van online scheiden:

  • Het proces volledig zelf doorlopen, in vorm van een Online Basismogelijkheid.

  • Het verstrekken van documenten en controle door de online scheidingsadvocaat, in vorm van een Online Plus keuze.

  • Volledige online begeleiding in de vorm van een totaalpakket, ook vaak aangeboden als de Online Top optie.   

De keuze tussen deze opties heeft uiteraard invloed op de prijs. De verhouding tussen de ureninzet van de online mediator en de prijsstelling speelt hierbij een rol.

Een Online Basis mogelijkheid is het traject dat we eerder in dit artikel beschreven hebben. Als de scheidende partners de voorkeur geven aan hogere intensiteit van begeleiding is de Online Top optie een goede keuze. Dit is nog altijd een veel voordeliger optie dan andere vormen van scheiden waarbij je gebruik maakt van een fysiek mediationtraject of van de diensten van echtscheidingsadvocaten.

Kwaliteitsverschillen

Online scheiden is sterk in opkomst en wordt dan ook veelvuldig aangeboden. Het probleem is echter dat er veel kwaliteitsverschillen zitten tussen de diverse aanbieders. Theoretisch zou namelijk iedereen deze dienst mogen aanbieden.

Om problemen te voorkomen is het zeer verstandig om bij deze dienst gebruik te maken van een MfN- of ADR gecertificeerde aanbieder, zoals het geval is bij de experts van Judex.

De experts van Judex kunnen je onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een specifiek onderdeel van een scheiding. Maak gerust gebruik van onze kennis en ervaring op dit gebied ook als je van plan bent om online te scheiden. Judex zorgt ervoor dat jouw recht en jouw expert samenkomen.


Lees nog meer over zaken die je moet regelen als je uit elkaar gaat:

Ik wil scheiden, wat nu?

Checklist: Hier moet je zeker aan denken als je gaat scheiden

Samenlevingscontract ontbinden: welke stappen moet ik zetten?

 

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›