Als je uit elkaar gaat, komt er een moment dat je je kinderen op de hoogte moet stellen. Dat is voor veel scheidende ouders een enorme worsteling, want een echtscheiding leidt vaak tot veel verdriet, teleurstelling en woede. Hoe kun je dit op een zo goed mogelijke manier doen?
Veel scheidende ouders vinden het informeren van de kinderen over de scheidingsplannen de meest lastigste fase van een scheiding. Ze weten dat de impact van een scheiding groot is en dat het een ingewikkeld gesprek is, waar ze de kinderen in veel gevallen een groot verdriet mee doen.
Je hoeft dit niet alleen te doen, maar kan gebruik maken van professionele hulp. Er zijn echtscheidingsmediators die bereid zijn om dit gesprek (voor een deel) over te nemen of bij dit gesprek aanwezig te zijn om bij te springen.
Informeer de kinderen het liefst samen
Het is natuurlijk het best als je het nieuws samen brengt. Maar als dit door de ontstane omstandigheden niet mogelijk is, zul je ervoor moeten kiezen om dit ieder apart te doen.
Wat wel van groot belang is dat de kinderen voldoende gelegenheid hebben om met beide ouders (individueel) hierover te praten. Daarnaast is het belangrijk dat je niet elkaar in het bijzijn van de kinderen als schuldige aanwijst. Want hierdoor kan bij je kinderen sneller een loyaliteitsprobleem ontstaan.
Sluit aan bij de leeftijd
Er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag wat de beste manier is om de kinderen te vertellen over de scheidingsplannen. Het hangt voor een groot deel af van de leeftijd van de kinderen.
Sowieso is het belangrijk dat je de kinderen informeert in een taal die ze kunnen begrijpen en dat de situatie behapbaar voor ze is. Als er sprake is van een groot leeftijdsverschil kun je ervoor kiezen om de kinderen individueel op de hoogte te stellen. Kinderen van een verschillende leeftijdscategorie hebben een ander spreek- en denkniveau.
Het is enorm belangrijk dat de kinderen de scheidingsplannen van de ouders zelf te horen krijgen en niet via externe kanalen zoals van mensen op het schoolplein of bij de sportclub die al eerder geïnformeerd waren.
... en trek er voldoende tijd voor uit
Een ander belangrijk aandachtspunt is dat je er voldoende tijd voor vrijmaakt, dat de kinderen in hun vertrouwde omgeving zijn en dat er even geen afleiding is. Kies ook het juiste moment uit. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om het te vertellen vlak voordat je kind gaat slapen.
Zorg ervoor dat je de volle aandacht kan geven en je kind(eren) alle gelegenheid geeft om de eerste vragen die in hen opkomen te stellen.
Het is overigens goed om je te realiseren dat er in later stadium ook vragen bij het kind kunnen opkomen. Voor je kind is het heel belangrijk dat hij ook op dat moment bij jou en je ex-partner terecht kan.
Hoe ga je om met de emoties van je kind?
Scheidingsplannen van de ouders roepen vaak veel emoties op bij de kinderen. Ieder kind zal deze op zijn eigen manier uiten. Toon hier begrip voor en geef aan dat je kind altijd bij je terecht kan als hij vragen heeft of over de situatie wil praten.
Daarnaast is het belangrijk dat de ouders de verantwoordelijkheid nemen in de ontstane situatie, door duidelijk te maken dat de kinderen niet de oorzaak zijn van de scheiding. Veel kinderen zoeken namelijk de schuld bij zichzelf.
Wanneer is het beste moment om je kinderen op de hoogte te stellen?
De leeftijd van de kinderen speelt ook een belangrijke rol bij de afweging wanneer zij het beste geïnformeerd kunnen worden over de voorgenomen scheiding.
Bij kinderen van een jongere leeftijd is het verstandiger om dit pas te doen als er een datum is waarop je gaat scheiden of als een van de ouders het huis verlaat. Oudere kinderen voelen de situatie vaak vrij goed aan. In dat geval is het verstandiger om wat eerder in het traject duidelijkheid te bieden.
De timing is nog altijd van groot belang. Ieder kind (ongeacht de leeftijd) heeft immers tijd nodig om het bericht te verwerken, een idee te schetsen hoe het “nieuwe normaal” eruit komt te zien en zijn of haar vragen hierover te stellen.
Ondersteuning
Als je problemen hebt met het informeren van je kinderen over de scheiding, kun je voor professionele ondersteuning uitstekend terecht bij Judex. Deze organisatie heeft een netwerk van MfN- of ADR gecertificeerde mediators die gespecialiseerd zijn op dit gebied. Zij kunnen je persoonlijk adviseren en de benodigde ondersteuning bieden.
Lees nog meer over zaken die je moet regelen als je uit elkaar gaat:
Ik wil scheiden, wat nu?
Checklist: Hier moet je zeker aan denken als je gaat scheiden
Samenlevingscontract ontbinden: welke stappen moet ik zetten?
Online scheiden: wat kost dat?
Alimentatie: dit moet je weten
Echtscheiding aanvragen, hoe werkt dat?
Alimentatie laten herberekenen, is dat mogelijk?
De financiële gevolgen van een vechtscheiding
Scheiden van tafel en bed: Wat is dat?
Dit is de financiële impact van een omgangsregeling
Wat is mediation?