IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit zijn de gevolgen van een scheiding voor je pensioen

Een echtscheiding heeft gevolgen op meerdere gebieden. Sommige gevolgen zijn wat minder merkbaar, maar daardoor niet minder belangrijk. Zo wordt waarschijnlijk ook je pensioen erdoor geraakt. Hoe zit dat?

De impact van een echtscheiding voor je oudedagvoorziening kan groot zijn. Je kunt bijvoorbeeld in de situatie terechtkomen dat je ex-partner recht heeft op een deel van het pensioen dat tijdens jullie huwelijk is opgebouwd.

Hoewel deze verdeling pas actueel wordt op het moment dat de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt, is het goed om hierover al tijdens de scheiding afspraken over te maken.

Dit zegt de wet

De gevolgen van een scheiding voor het pensioen zijn wettelijk vastgelegd. De Wet pensioenverdeling bij scheiding heeft betrekking op de verdeling van oudedagsvoorzieningen als stellen besluiten om uit elkaar te gaan.

In deze wettelijke regels wordt onderscheid gemaakt tussen drie categorieën:

  1. Het basispensioen: de AOW
    De AOW is een persoonsgebonden pensioenregeling. Deze pensioenvorm zal dan ook niet verdeeld worden bij een echtscheiding.

  2. Het ouderdomspensioen
    Dit is het bedrag dat werknemers opbouwen in de periode dat ze in loondienst zijn. Dit bedrag wordt uitgekeerd als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

    De financiële verdeling tussen de ex-partners vindt plaats over het bedrag dat tijdens het huwelijk of het geregistreerde partnerschap is opgebouwd.

  3. Het nabestaanden- of partnerpensioen
    Dit is een aanvulling op het ouderdomspensioen waarbij het pensioengerechtigde bedrag bij overlijden van de pensioenopbouwer zal worden uitgekeerd aan de nabestaanden. Dit zijn de partner en eventueel de kinderen.

    Het kan zelfs zijn dat deze ex-partner nog recht heeft op dit bedrag als hij of zij besluit te hertrouwen. In dat geval is er sprake van “bijzonder nabestaandenpensioen”.

    Een scheiding zal geen invloed hebben op deze regeling als hier geen afspraken over zijn vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.

    De situatie verandert wel als er gekozen is voor een nabestaandenpensioen op risicobasis. Bij deze regeling is er alleen sprake van een recht op uitkering bij het overlijden tijdens een huwelijk.   

Deze opties heb je bij de verdeling van het ouderdomspensioen bij een scheiding

Er zijn diverse opties waarvoor je kunt kiezen met betrekking tot de verdeling van het ouderdomspensioen bij een scheiding.

Als wordt besloten om hierover geen afspraken te maken, dan zullen beide ex-partners wettelijk gezien het recht hebben op de helft van elkaars ouderdomspensioen dat is opgebouwd gedurende het huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Het behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden om hierover afwijkende afspraken te maken en dit vast te leggen in het echtscheidingsconvenant. Deze afspraken kun je schriftelijk doorgeven aan de pensioenuitvoerder, die dit vervolgens afhandelt.

Een andere optie waarvoor je kunt kiezen is conversie. Bij deze constructie is er sprake van een onvoorwaardelijke verdeling van het pensioen bij een echtscheiding waarbij het opgebouwde pensioenbedrag wederzijds verdeeld wordt. In de Wet pensioenverdeling bij scheiding wordt dit als standaard optie gezien.

Tot slot kun je ervoor kiezen om volledig af te zien van een verdeling. In dit geval kun je geen aanspraak meer maken op het ouderdomspensioen van je ex-partner.


Splitsen of verdelen?

De wet pensioenverdeling bij scheiding gaat automatisch uit van de standaard situatie. Als je een andere keuze maakt, moet je dit binnen zes maanden na de officiële scheidingsdatum kenbaar maken aan de pensioeninstantie.

Hierbij kun je ook een keuze maken tussen het verdelen of splitsen van het pensioen. In het eerste geval zal het pensioenbedrag worden uitgekeerd vanaf het moment dat de pensioenopbouwer besluit om hiervan gebruik te maken, of als deze persoon overlijdt. Op dat moment krijgt de ex-partner ook automatisch zijn of haar deel uitgekeerd.

Kies je ervoor om het pensioen te splitsen, dan zullen de ex-partners afzonderlijke afspraken maken met de pensioenuitvoerder. Je bent dan niet meer gebonden aan momenten die gerelateerd zijn aan je ex-partner.

Persoonlijk advies over pensioenregelingen bij een echtscheiding

De mediators die aangesloten zijn bij het netwerk van Judex zijn gespecialiseerd in pensioenverdeling bij een scheiding.

Uiteraard kun je bij deze experts terecht voor persoonlijk advies over de gevolgen van een scheiding op het pensioen. Judex zorgt ervoor dat jouw recht en jouw expert samenkomen.


Lees nog meer over zaken die je moet regelen als je uit elkaar gaat:

Ik wil scheiden, wat nu?

Checklist: Hier moet je zeker aan denken als je gaat scheiden

Samenlevingscontract ontbinden: welke stappen moet ik zetten?

Online scheiden: wat kost dat?

Alimentatie: dit moet je weten

Echtscheiding aanvragen, hoe werkt dat?

Alimentatie laten herberekenen, is dat mogelijk?

De financiële gevolgen van een vechtscheiding

Scheiden van tafel en bed: Wat is dat?

Dit is de financiële impact van een omgangsregeling

Wat is mediation?

Hoe vertel ik de kinderen dat we gaan scheiden?

Snel scheiden: dit zijn de mogelijkheden

Uit elkaar: wat zijn de fiscale gevolgen?

Erkenning en gezag van je kind na scheiding: hoe werkt dat?

Wat is co-ouderschap?

Wat is een ouderschapsplan?

Nieuwe relatie na scheiding: wat betekent dit voor het ouderschapsplan?

Is een advocaat echt nodig als ik ga scheiden?

Waarom online mediation steeds populairder wordt


 

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›