IEXGeld

Dossiers

Profiel

Ik wil scheiden, wat nu?

Als je voor jezelf besloten hebt dat je geen toekomst meer ziet in je huwelijk, is de kans groot dat de vraag “Ik wil scheiden, wat nu?” als eerste in je op zal komen. Een scheiding is voor veel mensen immers een vrij grote stap naar het onbekende. Bovendien heeft de keuze om te gaan scheiden ook verregaande gevolgen voor je (financiële) toekomst. Het is goed om deze zaken goed voor jezelf op een rijtje te zetten.

Wat zijn de financiële gevolgen van een scheiding?

Hoewel het je nooit van een keuze om te gaan scheiden mag weerhouden, is het wel goed om na te denken over de gevolgen van een scheiding. Dit is niet alleen van belang om je op je toekomst voor te bereiden, maar ook om overwogen keuzes te maken gedurende het  scheidingstraject. De eerste vraag die je dus voor jezelf moet stellen is dus vooral: “Ik wil scheiden, wat zijn de gevolgen?”

Door te kiezen om te gaan scheiden, lijkt je huwelijk te veranderen in een zakelijke transactie waarbij het inkleuren van jouw toekomst als individu het belangrijkste doel is.

Naast veel praktische zaken waarmee je rekening moet houden, heeft een scheiding ongetwijfeld ook veel gevolgen op financieel gebied. Er zijn op dat vlak veel zaken te regelen en vaak belangrijke keuzes te maken.

De focus zal vooral gericht zijn op de volgende gebieden:

  • Verdeling gezamenlijk vermogen of schulden
    Het gezamenlijk vermogen is een verzamelterm voor bezittingen, inboedel, een koophuis en financiële zaken zoals saldi op bankrekeningen, eventuele schulden, verzekeringspolissen en lijfrenten. Daarnaast zal er misschien een verdeling moeten plaatsvinden van een eigen bedrijf.

  • Pensioen
    Hierbij zal er een verdeling moeten plaatsvinden van het opgebouwde ouderdomspensioen (volgens de Wet Verevening Pensioen) en eventueel het nabestaandenpensioen (aan de hand van de Pensioenwet). De AOW is persoonsgebonden. Dit individuele recht hoeft niet verdeeld te worden.

  • Belastingtechnische zaken
    Een scheiding zal tot gevolg hebben dat partners niet meer fiscale partners zijn. Dit heeft gevolgen op de gezamenlijke inkomsten en aftrekposten zoals de hypotheekrenteaftrek, zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget.

  • Koophuis en hypotheek
    Als je beiden eigenaar bent van een koophuis zal de scheiding directe gevolgen hebben voor de hypotheek. Als het huis verkocht wordt, moet een eventuele overwaarde of restschuld tussen de scheidende partners verdeeld worden. Maar als een van de partners in het huis blijft wonen, zal de hypotheek op naam moeten worden gezet van deze persoon.

  • Alimentatieregelingen
    Een alimentatieregeling is onderdeel van de financiële zorgplicht die partners naar elkaar hebben. Hiermee wordt voorkomen dat een van de partners zichzelf (als gevolg van de scheiding) niet zelfstandig in onderhoud kan voorzien.
    Naast deze partneralimentatie kan er een kinderalimentatie regeling worden overeengekomen als er kinderen uit het huwelijk zijn voortgekomen die op het moment van scheiden nog minderjarig zijn. Dit is een regeling waarbij de niet-verzorgende ouder zijn of haar ex-partner financieel zal ondersteunen om de kosten voor de zorg van de kinderen gelijk te trekken.

Kosten van een scheiding

Naast de bovenstaande zaken, zal ook direct na het besluit om uit elkaar gegaan moeten worden besloten over de manier waarop een echtscheidingstraject het best kan worden doorlopen.

De scheidende partners kunnen zich hierbij individueel laten begeleiden door een echtscheidingsadvocaat, maar ook kiezen voor mediation. Mediation is een vorm waarbij de betrokkenen gezamenlijk de stappen zetten die nodig zijn om een huwelijk te ontbinden. Zij laten zich dan samen ondersteunen door een mediator.

De achterliggende gedachte van mediation is dat je uiteindelijk zelf de afspraken formuleert die van belang zijn om het huwelijk te ontbinden. De mediator biedt hierbij de (neutrale) ondersteuning die hierbij gewenst is. Deze begeleiding kan zowel fysiek als op afstand (online mediation) worden aangeboden.

Als beide partijen bereid zijn om het echtscheidingstraject gezamenlijk te doorlopen en er het vertrouwen in hebben dat ze dit samen tot een goed einde kunnen brengen, is mediation zeker het overwegen waard. Maar bij ingewikkelde situaties, waarbij specialistische kennis noodzakelijk is, zal het geen optie zijn, vanwege het zelfstandige karakter.

Voordelen van mediation

Mediation is een populaire vorm van het doorlopen van een echtscheidingstraject. Dat is niet zo vreemd, want met mediation kun je het traject desgewenst binnen een relatief kort tijdsbestek te doorlopen. Daarnaast kun je behoorlijk besparen op de ureninzet (en de bijkomende kosten), omdat je gezamenlijk gebruik maakt van juridische hulp. Mediation is dan ook de meest voordelige manier om een echtscheidingstrject te doorlopen.

Als de vraag “Ik wil scheiden, wat nu?” actueel wordt, is de eerste stap die je moet zetten gericht op de manier waarop je dit traject wenst te doorlopen en wat hierin jullie mogelijkheden zijn. Het is een keuze dat direct veel financiële gevolgen heeft.

Onpartijdige hulp

De experts van Judex kunnen je onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een specifiek onderdeel van een scheiding.

Maak gerust gebruik van onze kennis en ervaring op dit gebied ook als je nog geen antwoord hebt op de vraag “Ik wil scheiden, wat nu?”. Judex zorgt ervoor dat jouw recht en jouw expert samenkomen.


 

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›