IEXGeld

Dossiers

Profiel

6 tips om bankfraude te voorkomen

Beeld: iStock

In de afgelopen weken kwam onlinebank Bunq in het nieuws vanwege de vele slachtoffers van bankfraude. Tientallen mensen werden voor miljoenen euro’s opgelicht. Hoewel Bunq inmiddels heeft ingegrepen, blijft er een kans dat ook jij slachtoffer wordt. Ipsos I&O concludeerde recent nog na eigen onderzoek dat bijna twee miljoen Nederlanders vatbaar zijn voor bankfraude. Hoe verklein je de kans dat je in de val trapt? 

1. Maak een lijstje met zaken die de bank niet van je vraagt

Uit het onderzoek van Ipsos I&O, dat in opdracht van ABN Amro werd uitgevoerd, blijkt dat één op de acht Nederlanders niet weet dat een bank nooit zal vragen om hun betaalpas per post op te sturen. Het is goed om een overzicht te hebben van waar de bank nooit om zal vragen. Zo zal de bank nooit verzoeken om per sms, Whatsapp, e-mail of telefonisch inloggegevens, beveiligingscodes of om geld over te maken naar een andere rekening. 

2. Klik niet op linkjes

E-mailtjes of WhatsApp-berichten kunnen tegenwoordig zo goed worden opgesteld, dat het moeilijk is om ze van echt te onderscheiden. Daarom is het belangrijk extra alert te zijn als je een mail ontvangt van je bank. Kijk bijvoorbeeld eerst naar het e-mailadres dat werd gebruikt om de mail te versturen. Is dit een vreemd adres? Verwijder dan meteen de mail. Ook vreemde of niet goed lopende zinnen in mails zijn een signaal. 

3. Blijf op de hoogte van de laatste waarschuwingen

Twijfel je over bepaalde mails of gesprekken en wil je je laten adviseren, dan kun je terecht bij de Fraude Helpdesk. Een handige optie op de website van Fraude Helpdesk is het tabje 'Waarschuwingen'. Hier vind je een overzicht van veelvoorkomende fraudemeldingen. Zo blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van bankfraude. 

4. Zorg ervoor dat je pc goed beveiligd is 

Als je op je pc je bankzaken bijhoudt, dan is het van belang om je computer te beschermen tegen internetcriminelen. Doe dit door je pc en programma’s up-to-date te houden. Installeer daarnaast goede beveiligingssoftware.

5. Even terugbellen

Heb je iemand aan de telefoon die beweert van je bank te zijn, maar vertrouw je het toch niet helemaal? Hang dan op en probeer de bank zelf terug te bellen. Bel dan uiteraard niet direct terug op het nummer waarop je bent gebeld, maar zoek zelf op het internet naar het telefoonnummer van de bank. 

6. Spoedcursus online zelfverdediging

Twijfel je na deze tips nog of je wel voldoende beschermd bent tegen bankfraude, dan kun je via Veiligbankieren.nl een (gratis) spoedcursus online zelfverdediging doen. Aan de hand van vragen over je pc, de website van een bank en online betalingen kom je erachter hoeveel je echt weet over online zelfverdediging. 

Lees ook: Slachtoffer van internetfraude? Hier heb je recht op

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Trump versus Harris: maakt het uit voor beleggers?

Wie trekt aan het langste eind? En maakt de uitslag eigenlijk uit voor b... Lees verder ›