IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleef de dag van je leven in... de Efteling

Een dagje uit wordt steeds duurder. Volgens de Dagje Weg Index van het Economisch Bureau van ING is een dagje uit inclusief uit eten in het afgelopen jaar 1,6% duurder geworden (dus ten opzichte van oktober 2013).

Oktober is sowieso al een van de duurdere maanden om weg te gaan. Volgens ING komt dat omdat er een vast patroon in de prijzen zit gedurende het jaar. Oktober behoort door de herfstvakantie tot de duurdere maanden van het jaar, samen met de zomermaanden en de periodes van de voorjaarsvakanties.

Als je niet gebonden bent aan de vakantieperiodes is het daarom slim om eens onderzoek te doen naar de entreeprijzen en er pas op uit te gaan als de prijzen het laagst zijn.

Lees ook: Let op voor je een bod uitbrengt op een veilingsite

Op de grafiek hieronder zijn de prijsstijgingen goed te zien. Bij inflatie staat de gemiddelde prijsstijging ten opzichte van vorig jaar oktober (0,9%). De toegangsprijzen van attractieparken stegen het meest, gevolgd door entreekaartjes voor bioscoop en theater en die voor musea en dierentuinen.

Een dagje uit in oktober 2014 ten opzichte van oktober 2013
IEXGeld Dagje Weg Index
Bron: ING Economisch Bureau

Meer en meer bezoekers

De toegangsprijzen voor attractieparken zijn met 4,7% gestegen ten opzichte van vorig jaar oktober. En die van dierentuinen en musea zijn met 3,2% toegenomen. Toch bestaat de top-vijf van de vijftig populairste dagattracties uit de Efteling, dierentuinen en een museum.

NBTC Holland Marketing en Respons stelt elk jaar een lijst samen met de vijftig  populairste dagattracties, bestaande uit attractieparken, dierentuinen, musea, zwembaden en recreatiegebieden in Nederland.

Al jaren staat de Efteling op nummer één van deze lijst. In 2013 kwamen daar ruim 4,1 miljoen bezoekers en dat voor een entreeprijs van 35 euro per persoon (boven de drie jaar).

Verder staan het Rijksmuseum in Amsterdam (17,50 per persoon), de Zaanse Schans (prijs afhankelijk van wat je bekijkt, sommige attracties zijn gratis), Burgers Zoo (tussen 17,50 en 19,50 per persoon) en Diergaarde Blijdorp (21 euro per persoon) bovenaan de lijst van meest bezochte parken.

Lees ook: Dit betaal je voor de mooiste dag van je leven 

Liefst 33%

In juli maakte ING al bekend dat in de afgelopen tien jaar een dagje weg liefst 33% duurder was geworden. De entreeprijzen voor musea, attractieparken, bioscoop, dierentuin en theater namen gemiddeld met meer dan 50% toe. Dit terwijl de inflatie in de afgelopen tien jaar met 19% is gestegen.

Prijsstijgingen van een dagje uit in de afgelopen tien jaar
IEXGeld Dagje Weg Index
Bron: ING Economisch Bureau

 

Vervoerskosten

Over de afgelopen tien jaar zijn ook de vervoerskosten voor een dagje uit fors gestegen. Gemiddeld zijn de prijzen van treinkaartjes, benzine en parkeren met 46% gestegen.

Ten opzichte van vorig jaar is reizen met de auto juist goedkoper geworden. Volgens ING kost een liter brandstof nu gemiddeld 1,7% minder dan vorig jaar. Treinkaartjes zijn echter met 3,5% gestegen.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›