IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo bespaar je op streamingdiensten

Even een serie kijken op Netflix, een film op Disney+ of een documentaire op HBO. Voor je het weet heb je allerlei abonnementen lopen op verschillende streamingdiensten. Tijd om de bezem erdoor te halen. Hoe bespaar je op streaming? 

1. Abonnementen opzeggen

Een simpele manier om geld te besparen is om gewoonweg de streamingdiensten die je niet of weinig gebruikt, vaarwel te zeggen. Heb je je favoriete series op HBO allemaal bekeken? Zeg het abonnement op en je bespaart al snel €8 per maand. Op ieder moment kun je het abonnement weer starten, als je dat wilt. 

2. Strategisch plannen

Met diensten als Videoland, Netflix of HBO kun je je abonnement ieder moment opzeggen en weer starten. Er kan soms een jaar zitten tussen twee seizoenen van je favoriete serie en in de tussentijd heb je de streamingdienst wellicht niet nodig.

Door een serie per keer te kijken, in plaats van meerdere series door elkaar, heb je ook maar één dienst per keer nodig. Kijk bijvoorbeeld eerst alle seizoenen van Game of Thrones af op HBO, voordat je aan Black Mirror begint op Netflix. Wil je alleen het laatste seizoen van Fargo kijken, dan sluit je voor een maand Videoland af. Een jaarabonnement is dan, ondanks de korting, ongunstiger dan een maandabonnement. 

3. Proefabonnement

Gebruik je een streamingdienst voor de eerste keer? Meestal kun je dan aanspraak maken op een gratis proefperiode. Zorg dan wel dat je binnen een maand de film of serie hebt afgekeken: het proefabonnement wordt automatisch omgezet naar een betaald abonnement. 

4. Ga voor een goedkoper alternatief

Niemand zit te wachten op advertenties, maar als je er geld mee kunt besparen dan wil je ze misschien toch zien. Zo kost Videoland bijvoorbeeld €4,99 per maand. Hoewel je dan af en toe reclames te zien krijgt, is deze abonnementsvorm beduidend goedkoper dan het Plus- of Premium-abonnement van €7,99 en €9,99. Je bespaart dus €3 per maand met de goedkoopste keuze. 

Bovendien: heb je het duurste abonnement wel echt nodig? Wellicht vind je het helemaal niet nodig om op meerdere schermen tegelijk te kijken of om series in 4K te zien. 

5. Deel je abonnement

De verschillende streamingdiensten hebben elk hun eigen beleid met betrekking tot het delen van wachtwoorden. Bij sommige is het niet mogelijk, bij andere dan weer wel (al dan niet via een omweg). Netflix heeft het recent moeilijk gemaakt om nog wachtwoorden te delen met anderen, terwijl het bij HBO dan weer makkelijk gaat. Probeer het eens uit!

6. Probeer een gratis dienst

Niet voor iedere streamingdienst hoef je te betalen. Er zijn meerdere diensten die je, al dan niet door middel van een VPN, gratis kunt gebruiken. Wat te denken van Crackle, de gratis dienst van Sony, met (over het algemeen wat oudere) films als Mad Max: Fury Road en 21 Jump Street. Ook de content van Pluto TV is wat gedateerd, maar het aanbod is wel groot. Wil je geen VPN gebruiken dan zijn NPO Start en NASA+ goede opties.