IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waar gaat het heen met de inflatie?

De hoge inflatie treft iedereen. Boodschappen zijn duur en aan de pomp betalen we nog altijd veel geld om de auto vol te tanken. Hoelang blijft de inflatie nog zo hoog? Daarover zijn de meningen verdeeld. De cijfers ogen goed, maar experts waarschuwen dat de inflatie hoog hardnekkig blijft.

In 2022 waren beleggers nog volledig in de ban van de hoge consumentenprijzen, die de rentes aanjoegen en risicovollere beleggingen als aandelen minder aantrekkelijk maakten. Maar in de afgelopen maanden zijn de signalen positief: de inflatie lijkt wat af te koelen en dat geeft wat lucht aan de beurzen. Zo steeg de AEX dit jaar al met bijna 10%, terwijl de Nasdaq 100, met daarin veel rentegevoelige techaandelen, zelfs 32% bijschreef. 

Onderliggende inflatie blijft probleem

Hoewel de inflatie wat lijkt af te koelen, was een vergelijkbaar beeld nog niet echt zichtbaar in de kerninflatie, dus de inflatie zonder de prijsstijgingen van voedingsmiddelen en energie. Maar daar lijkt ook verandering in te komen: de energieprijzen en prijzen voor voedingsmiddelen daalden in de afgelopen weken flink, waardoor ook onderliggend de inflatiedruk in theorie kan afnemen. 

Toch maken diverse experts zich nog wat zorgen over de onderliggende ontwikkelingen in de consumentenprijzen. Zij zijn van mening dat de huidige terugval in de inflatie er in ieder geval niet voor zal zorgen dat de Europese Centrale Bank het rustiger aan gaat doen. Of in andere woorden: dat de rentes in Europa minder snel omhooggaan. 

Europese economie doet het goed

“Een bijkomend argument om nog steeds stevige inflatie te verwachten, is dat de Europese economie het redelijk doet”, aldus hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen. Volgens hem is vooral de Europese dienstensector erg weerbaar, in tegenstelling tot de industrie, die worstelt. In die sector is de vraag naar personeel nog steeds erg groot. De lage werkloosheid zorgt hier voor opwaartse prijsdruk. 

Tegelijk ziet Aben wel dat de kredietverlening aan gezinnen en ondernemingen in de eurozone scherp terugloopt als gevolg van banken die hun kredietvoorwaarden aanscherpen. “Niet alleen omdat de hogere rente negatief uitwerkt op hun financieringskosten, maar ook omdat de matige economische vooruitzichten hen ietwat risicoschuw maken.”

Ook de vraag naar krediet vanuit gezinnen en ondernemers ziet Aben teruglopen, wat een impact zal hebben op de kredietverloop en de geldgroei. 

“Er is desondanks wellicht een strenger monetair beleid nodig van de Europese Centrale Bank, dat bovendien een geruime tijd wordt aangehouden, om de prijsstijgingen te stoppen”, aldus de hoofdeconoom van Van Lanschot Kempen. “De inflatie in Europa zal mogelijk hardnekkiger zijn dan voorzien”, concludeert Aben.  

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›