IEXGeld

Dossiers

Profiel

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

De huizenprijzen zijn in de afgelopen jaren flink gestegen. Wie voor het eerst een huis koopt, moet diep in de buidel tasten. Heb je aandelen, dan kun je overwegen deze te verkopen om je hypotheeklasten wat omlaag te krijgen. Maar doe je daar altijd goed aan? 

Deze vraag is niet simpelweg met een ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden, want dat hangt volledig af van je financiële situatie. Een belangrijke factor om mee te laten wegen is met welk doel je belegt. Iemand die geen pensioen opbouwt bij zijn werkgever wil zijn beleggingen waarschijnlijk gebruiken om later van te kunnen leven. Als je nu een groot deel van je aandelen verkoopt, dan ga je dat tijdens je pensioen merken. 

Verkopen na dip

Het besluit om te verkopen hangt ook samen met de laatste ontwikkelingen op de beurs. Hebben de aandelenmarkten een flinke dip achter de rug, dan kan het niet zo’n goed moment zijn om je aandelen te verkopen.

Kijk eens naar de aandelen die goed presteerden in de afgelopen tijd. Is de rek eruit of verwacht je nog veel meer winst? Wees daarbij kritisch: winst nemen kan net zo moeilijk zijn om verlies te nemen. 

Zorg ook dat je portefeuille niet uit balans raakt door de verkoop. Je hebt (als het goed is) een mooie combinatie tussen risicovollere aandelen en defensieve aandelen en je wil niet dat je portefeuille ineens een stuk risicovoller wordt omdat je bepaalde bedrijven uit je portefeuille hebt gegooid.  

Houd dus goed je portefeuille tegen het licht: is het een verstandig moment om te verkopen? Is het antwoord ‘ja’, doe dit dan meteen na de aanschaf van het huis. De beurzen kunnen er morgen immers heel anders bij liggen dan vandaag.

Lagere risicoklasse kan geld besparen

Bedenk ook hoeveel aandelen je wilt verkopen. Hierbij kan het handig zijn om te kijken naar de risicoklassen die hypotheekverstrekkers gebruiken. Op basis daarvan bepalen zij de rentes. Hoe meer risico de hypotheekverstrekker loopt, hoe hoger de risicoklasse waarin je valt en hoe hoger de rente.

Door een berekening te maken van de verhouding tussen de hypotheeksom en de waarde van je woning, kun je zien in welke risicoklasse je terechtkomt. Meestal houden hypotheekverstrekkers bepaalde vaste verhoudingen aan om de rentes te bepalen. Kijk daarnaar bij het verkopen van aandelen. Zo kan het gunstig zijn om nét wat meer aandelen te verkopen, waardoor je genoeg geld kunt inleggen om een risicoklasse lager uit te komen. Je betaalt dan minder rente.

Het is sowieso verstandig om naar de actuele rentes te kijken. Zijn die erg laag, dan is het zonde om veel aandelen te verkopen als je je bedenkt dat aandelen over een lange periode gemiddeld 7% tot 10% per jaar opbrengen. 

Er zijn dus meerdere punten om naar te kijken in de afweging om aandelen te verkopen voor de aankoop van een huis.

Lees ook: Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›