IEXGeld

Dossiers

Profiel

Let op voor je een bod uitbrengt op een veilingsite

Veilingsites als Hotelkamerveiling, Vakantieveilingen en Biedenboek zijn populair. En je kunt er eenvoudig aan de slag, dat ook. Je maakt een account aan en 't bieden kan beginnen.

Met een beetje geluk kom je vervolgens voor een mooi prijsje aan een leuk dagje weg of ander tripje.

Maar je scoort niet áltijd een koopje, schrijft de Consumentenbond. En dus kom je soms bedrogen uit.

Dat zit zo. De Consumentenbond onderzocht 24 uitstapjes op verschillende veilingsites. Van die tripjes bleken er acht elders goedkoper aangeboden te worden. En andere uitjes werden voor nagenoeg hetzelfde bedrag op andere websites aangeboden - en sja, waarom zou je dan eigenlijk nog moeilijk gaan doen op een veilingsite?

De bond schrijft:

"Bijna een kwart van de 438 consumenten die de Consumentenbond over online veilen ondervroeg, heeft nog nooit de buit voor een gunstige prijs binnengehaald."

"Maar ook voor de hoogste bieder kan het uiteindelijke voordeel tegenvallen. Zo ging een weekendje weg via Biedenboek.nl voor 112 euro minder weg dan de oorspronkelijke prijs, maar was via webwinkel Actievandedag.nl in totaal 204 euro goedkoper geweest."

Veilingsites: zeven tips

Da's vervelend, natuurlijk, maar je bent er wel zelf bij. Je kunt je best op zo'n veilingsite begeven, maar let dan gewoon even goed op. Zes aandachtspunten.

  1. Sommige aanbieders laten zien wat de waarde is van wat er geveild wordt. Kijk daar naar. Dat kan niet bij Hotelkamerveiling en Biedenboek, want zij vermelden de oorspronkelijke prijs niet op hun website. Verdiep je daarom ook zelf in wat een reële prijs zou zijn. Bied altijd lager dan dat - want anders kun je het net zo goed ergens anders afnemen.

  2. Het is de bedoeling dat je het uitstapje of de overnachting daadwerkelijk koopt als je 't hoogste bod uitbrengt. Bied daarom niet lukraak, doe het weloverwogen.

  3. Kijk naar de geldigheid en naar wat het tripje precies inhoudt. Bied je bijvoorbeeld op een hotelovernachting, kijk dan eerst in welke periode je overnachting plaats kan vinden. Alleen doordeweeks, of ook in het weekend? Check ook hoeveel personen er mee kunnen. En wat er verder allemaal is inbegrepen bij de prijs.

  4. Bekijk even of je verplicht bent om iets extra's af te nemen. Soms kun je voor een zacht prijsje een hotelovernachting kopen, maar ben je vervolgens wel verplicht om in het hotelrestaurant te dineren. Dan kan het uiteindelijk toch nog een dure aangelegenheid worden.

  5. Ga na of je ook nog toeristenbelasting en administratiekosten moet betalen. Want die komen er nog bovenop. Bij vakantieveilingen moet je bijvoorbeeld vijf euro administratiekosten betalen.

  6. Blijf geduldig. Heel veel dingen worden meerdere malen per dag of week aangeboden. Als je de prijs te hoog vindt, stop dan gewoon en kijk later nog eens. Bij voorkeur op een moment waarop er weinig mensen meedoen en er dus niet vaak een nieuw bod wordt uigebracht. En kijk of je vaak dezelfde namen voorbij ziet komen: soms zijn er mensen die per se kaartjes voor dat ene leuke park willen hebben en zo de prijs flink opdrijven. Dan kun je het beste even niet meedoen, maar even wachten tot die hebberige persoon z'n kaarten heeft. Kun jij ze daarna mogelijk voor een lagere prijs binnenhalen.

Tot slot: er is één site waarover de Consumentenbond niet erg positief is: Eventveiling. Daar moet je betalen om mee te kunnen doen.

De bond spreekt van een schimmig biedingsproces: "Veilingen lijken via deze site eindeloos door te gaan, omdat ze na ieder bod automatisch met 15 seconden worden verlengd. Of er daadwerkelijk iets via Eventveiling wordt verkocht is dan ook lastig te achterhalen."

Klachten over veilingsites kun je melden bij de Kansspelautoriteit.

Check ook: Laagsteprijsgarantie? Check de kleine lettertjes

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›