IEXGeld

Dossiers

Profiel

Heb jij ook wat december over aan het eind van je salaris?

December is een van de leukste maanden van het jaar, maar ook de duurste. Hoe kom je de feestdagen door zonder onnodige extra kosten?

Met Sinterklaas achter de rug, maar de kerstdagen en jaarwisseling nog in het vooruitzicht kan het zijn dat het einde van je bankrekening sneller in zicht is dan je zou willen. Hoe kun je besparen en tegelijkertijd toch leuke feestdagen hebben?

Het allerbelangrijkste is eigenlijk om je niet te laten verleiden! Dus koop vooral geen dingen die je niet nodig hebt, ook niet als ze in de aanbieding zijn. Vaak zijn de aanbiedingen in het feestseizoen helemaal niet zo goedkoop. Wees dus kritisch!

Maak een budget en hou je daar aan. Vind je dat moeilijk, neem dan alleen cash geld mee als je gaat shoppen. En neem dan uitsluitend het bedrag mee dat je van jezelf mag uitgeven.

Slim winkelen

Het kerstseizoen begint eigenlijk al een stuk eerder. Verzamel gedurende het jaar cadeautjes door bijvoorbeeld mee te doen met spaar- of winkelacties. Maak gebruik van de uitverkoop, aanbiedingen en seizoensgebonden spullen. Zomerspullen zijn na de zomer vaak een stuk goedkoeper en winterspullen ná de winter.

Check ook: Hoe winkels je brein voor de gek houden

Daarnaast geldt ook hiervoor dat je je niet moet laten verleiden door aanbiedingen. Koop ook in de rest van het jaar alleen wat je nodig hebt of cadeau kunt geven en dan alleen als het in de aanbieding of uitverkoop is.

Dit vergt wel wat inspanning en vooral inzicht. Wat heb ik wanneer nodig? Hoelang kan ik het bewaren? Hoe oud of hoe groot zijn de kinderen in december?

Cadeautjes

Geef je cadeaus met kerst, dan kun je besluiten om lootjes te trekken, zodat iedereen maar één cadeautje hoeft te kopen. Spreek hier een maximumprijs voor af. Op deze manier kun je geld te besparen en toch een leuke avond hebben.

Een ander leuk, niet te duur idee is om iedereen één cadeautje van bijvoorbeeld maximaal 5 euro mee te laten nemen en om de cadeautjes te dobbelen. Wie het hoogste gooit, krijgt het kado.

Neem jezelf sowieso voor om wat vaker naar de kringloopwinkel te gaan voor goedkope cadeautjes.

Eten

Heb je dat ook dat je eigenlijk altijd teveel eet tijdens de feestdagen? En vooral teveel weer weg moet gooien? Ook hier werkt slim inkopen. Ovenaardappels in de vorm van een sinterklaas of een kerstster zijn duurder dan gewone rondjes. En zijn die nou echt veel feestelijker?

En kant-en-klaar is sowieso altijd duurder dan zelf maken. Ben je niet zo’n keukenprins, terwijl wel je hele familie bij jou over de vloer komt, laat iedereen dan wat maken en meenemen.

Lees ook: Vermogensbelasting drukken: 8 tips

Het meeste geld kun je misschien wel besparen door alle restjes te hergebruiken. Bijna alles kun je invriezen en er later nog wat lekkers van maken. Wat voorbeelden:

  • Van alle restjes vlees kun je een ragout maken.
  • De restjes groente gaan in de groentesoep.
  • Gekookte pasta zonder saus kun je twee dagen in de koelkast bewaren en er later een pastasalade van maken (met tomaten, komkommer, avocado en een dressing).
  • Vis: met bijna alle vis kun je een hartige taart maken (Vis is vaak al ingevroren vervoerd, vries het daarom voor de zekerheid maar niet in).

Huis versieren

Kerstversiering is vaak na de kerst in de aanbieding. Als je dit jaar nog wat geld overhebt, koop dan ná de feestdagen je versiering voor volgend jaar. Bewaar sowieso je versierspullen voor volgend jaar.

Bedenk voor je het hele huis en de tuin volhangt met kerstlampjes eens hoeveel extra stroom dat kost. De gewone verlichting iets dempen en wat kaarsjes her en der en kan al heel gezellig en sfeervol zijn.

Kerstboom

Een kerstboom kost gemiddeld tussen de 30 en 40 euro. Een kunstkerstboom heb je ook al voor 30 euro (overigens zijn ze ook voor 300 euro te koop). Een kunstkerstboom kun je meerdere jaren gebruiken, en is dus goedkoper dan een echte.

Tegenwoordig zijn er ook allerlei varianten op de standaardkerstboom te koop. Van steigerhout bijvoorbeeld. Als je handig bent, kun je zelf ook een boom maken. 

Feestkleding

Weer, heb je nou echt nieuwe kleren nodig voor de kerst? Kijk eens goed in je kast, misschien kan je wat nieuwe combinaties maken? Wil je per se iets nieuws, ga eens naar een tweedehandswinkel. Misschien kan je dan meteen die kleren van vorig jaar kerst inruilen?

Helemaal goedkoop is het om kleding te lenen of ruilen. Vermoedelijk hebben je vrienden ook een kast vol hangen.

Oud en nieuw

Vuurwerk is duur en hoelang heb je er eigenlijk plezier van? Het voordeligst is om naar een plek te gaan waar veel vuurwerk wordt afgestoken. Vaak is er wel een centraal plein in de buurt waar mensen verzamelen om vuurwerk af te steken, meestal is het vuurwerk dan ook nog veel mooier om te zien.

Wil je zelf echt vuurwerk afsteken, maak dan een pot met wat buren of vrienden en koop samen in. Zo kan je voor minder geld meer - en mooier - vuurwerk afsteken.

Champagne, het hoort er wel bij om 12 uur, maar cava of prosecco zijn een stuk goedkoper en vaak net zo lekker. Bovendien proef je vaak na een hele avond eten en drinken het verschil toch niet meer.

Lees ook: Zo voorkom je een kat in de zak bij je feestaankopen

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›