IEXGeld

Dossiers

Profiel

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beeld: iStock

In de Pelé-index van Aegon Asset Management vinden we een hele reeks beursgenoteerde voetbalclubs. Wat blijkt? De prestaties van voetbalaandelen blijkt al jaren om te huilen.

Wie een blik werpt op de koers van het aandeel Ajax, zal al direct zien dat aandeelhouders van de Amsterdamse voetbalclub niet erg blij zijn. Sinds de beursgang in 1998 liet het aandeel zich een verlies optekenen van mere dan 17%. Dat steekt flink af tegen de winst van de AEX over dezelfde periode van 257%. 

Uit de Pelé-index, met zwaargewichten als Manchester United, Juventus en Borussia Dortmund, blijkt dat veel andere beursgenoteerde voetbalclubs een vergelijkbaar lot zijn ondergaan. 

“Hoewel voetbal de afgelopen jaren steeds commerciëler is geworden en de transferbedragen spectaculair gestegen zijn, hebben deze ontwikkelingen geen positieve impact gehad op de aandelenkoersen van voetbalclubs. Sterker nog, deze aandelen zijn sterk achtergebleven in verhouding tot de bredere markt", aldus beleggingsstrateeg Jordy Hermanns van Aegon. 

Verschillende belangen

Sinds de start in 1998, liet de index, bestaande uit achttien namen, een verlies zien van 5%. Een flinke teleurstelling, gezien de bredere markten over dezelfde periode maar liefst 450% stegen. De beleggingsstrategen van Aegon verklaren dit grote verschil deels doordat voetbalclubs doorgaans toch een andere relatie hebben met aandeelhouders.

"Reguliere beursgenoteerde bedrijven zijn erop gericht om de langetermijnwaarde voor aandeelhouders te maximaliseren.Voetbalclubs zijn er primair om wedstrijden en titels te winnen en om fans te vermaken", aldus de beleggingsstrategen. Kortom: de neuzen van aandeelhouders en voetbalclubs staan niet dezelfde kant op. 

Prestaties op het veld en op de beurs

Aegon stelde zichzelf ook de vraag of de beurskoers van een voetbalclub samenhangt met positieve sportprestaties. Dat zou je wel denken: als een club goed presteert dan ebt dat door in de financiële situatie, gezien er meer tickets en merchandise wordt verkocht als de club veel wedstrijden wint en sterk presteert in de Europese leagues. Goede resultaten kunnen bovendien leiden tot hogere transferbedragen voor spelers, wat dan weer onder de streep te zien zal zijn. 

Wat blijkt? Er lijkt geen directe relatie te zijn tussen de sportieve prestaties van clubs en de aandelenkoersen. "Gejuich in het stadion gaat dus niet samen met gejuich op de aandelenbeurs.”

Uiteraard zijn er uitzonderingen. Zo presteerde Ajax in seizoen 2018/2019 sterk in de Champions League, waardoor het aandeel omhoogschoot met wel 94% ten opzichte van de start van 2019. Kort daarna, toen de voetbalclub diverse wedstrijden verloor, zakte het aandeel weer flink terug. “Er zijn dus wel momenten dat de koers oploopt bij sterke prestaties op het veld, maar daar is geen peil op te trekken. Bovendien duurt een dergelijke rally nooit erg lang.”

Concluderend stelden de beleggingsstrategen dat er weliswaar meer vraag lijkt naar beleggingen in vrijetijd en entertainment, gezien mensen meer tijd en geld te besteden hebben, maar dat voetbalclubs daar tot dusver niet van te profiteren.

Lees ook: 5 tips om het jaar financieel goed door te komen

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›