IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit moet je weten over de nieuwste bespaartrend op TikTok

Beeld: iStock

Cash stuffing of de 100-envelope challenge wordt de nieuwste bepaartrend op TikTok ook wel genoemd. Wat moet je erover weten?

Het idee is simpel: je koopt honderd enveloppen en schrijft op elke envelop een nummer, van 1 tot 100. Schud de enveloppen door elkaar en bewaar ze in een doos. Vervolgens kies je elke dag of week een envelop uit en het nummer dat daarop staat moet je aan geld in de envelop stoppen. Het idee is dat je op deze manier kunt sparen, zonder dat je in de verleiding komt om het geld uit te geven (je moet dan immers de dichtgeplakte envelop opmaken!). 

Bij veel TikTokkers valt de bespaartruc in de smaak. Wil jij dit enveloppensysteem ook eens uitproberen, dan zijn er enkele punten om rekening mee te houden. 

1. Sparen kost tijd

Zo vereist ‘cash stuffing’ wel even wat tijd vooraf. Je moet enveloppen in huis halen en deze nummeren, geld pinnen en vervolgens in verschillende hoeveelheden in de enveloppen stoppen. Neem dus even de tijd voor deze bespaarmethode. Daarna voelt het alsof je volledig controle hebt over je geld.

2. Cash in een envelop is niet erg veilig

Als je zoveel geld opzij legt, is het belangrijk om dat veilig te bewaren. Er kleven namelijk nogal wat risico’s aan het fysiek bewaren van geld. Het kan gebeuren dat je niet meer weet waar je de enveloppen hebt neergelegd of dat het geld wordt gestolen. Brand in huis kan ertoe leiden dat je geld letterlijk in rook opgaat. 

In die zin kan het een overweging te zijn om een brandwerende kluis aan te schaffen, waarin je de enveloppen bewaart, maar de veiligste plek om geld te bewaren, blijft echter op de bank. Mocht een bank ooit omvallen, dan krijg je altijd tot een ton aan spaargeld terug als de bank onder het depositogarantiestelsel valt.

3. Overweeg een hybride variant 

Een hybride variant van het enveloppensysteem is daarom beter, adviseren diverse experts. Zo kun je kleinere bedragen via het enveloppensysteem sparen om de alledaagse kosten mee op te vangen, terwijl je grotere bedragen op de bank zet.

Bedenk ook dat cash niet rendeert: als je goed zoekt kun je bij een bank tegenwoordig tot wel 2,7% aan spaarrente ontvangen. 

Mooi startpunt

Cash stuffing zou je daarom eigenlijk vooral moeten zien als eerste startpunt om te beginnen met sparen. Merk je dat het sparen op deze manier je goed afgaat, dan kun je overwegen om op een vergelijkbare manier bij de bank het geld weg te zetten.

Maak bijvoorbeeld een extra rekening aan, die je alleen gebruikt voor je spaardoelen. Je kan dan nog steeds een soort enveloppensysteem aanhouden, maar dan digitaal.

Lees meer: 10 tips om meer geld over te houden

Gerelateerde Tools