IEXGeld

Dossiers

Profiel

Geldzaken die je nog vóór 2020 moet regelen

2019 loopt op zijn eind. Voor je je te goed doet aan de oliebollen, is het verstandig om nog een paar geldzaken af te handelen waarmee je op de valreep geld kunt besparen.

Het is niet de gezelligste bezigheid en zeker niet rond de feestdagen: je financiële zaken regelen. Toch ben je een dief van je eigen portemonnee als je de onderstaande schoten voor open doel laat liggen.

1. Vergelijk zorgverzekeringen

Wil je wisselen van zorgverzekeraar, dan moet je vóór 1 januari je huidige polis hebben opgezegd en voor 1 februari een nieuwe verzekering afsluiten. Heb je je hier nog niet in verdiept, doe dat dan deze week nog. Er zijn allerlei vergelijkingssites waar je razendsnel verzekeringen naast elkaar kunt leggen.

Het is echt de moeite waard om te shoppen, want volgens Zorgwijzer bedraagt het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering met een normaal eigen risico van 385 euro maar liefst 492 euro. Dat is een enorm bedrag; zeker als je beseft dat de dekking van deze verzekering voor iedereen gelijk is.

Wel kunnen de voorwaarden verschillen. Zo krijg je bij sommige voordelige polissen een lagere vergoeding voor zorg bij zorgverleners waarmee de verzekeraar geen contract heeft afgesloten en moet je alle zaken online regelen. Neem dit mee in je overweging.

De premieverschillen tussen aanvullende verzekeringen zijn nóg groter, maar de dekkingen variëren ook. Kijk hierbij dus niet alleen naar de premie, maar ook naar de vergoedingen. Verder moet je natuurlijk kritisch kijken voor welke zorg je je wil verzekeren. Dek je alleen in voor zorg die je echt denkt nodig te hebben.

Dit geldt ook voor de tandartsverzekering. Verwacht je een dure behandeling te moeten ondergaan, dan is een tandartsverzekering aan te bevelen. Maar heb je een gezond gebit, dan kun je de tandarts beter uit eigen zak betalen.

Lees ook: Tandartsverzekering: heb ik die eigenlijk wel nodig?

Wil je nog meer besparen op je zorgverzekering, dan kun je je jaarpremie in één keer vooruit betalen. Je krijgt dan vaak een korting op de premie. Doe je dit voor 1 januari, dan bespaar je ook nog vermogensbelasting.

2. Betaal je rekeningen snel

1 januari geldt als peildatum voor de vermogensrendementsheffing. Heb je op die dag een vermogen van meer dan 30.846 euro (of het dubbele voor fiscaal partners), dan moet je hierover belasting betalen in box 3. Dit varieert van 0,54 tot 1,60 procent, afhankelijk van de omvang van je vermogen.

Kom je uit boven de vrijstelling, probeer dan zoveel mogelijk rekeningen vóór 1 januari te betalen, want hoe minder je op je bankrekening hebt staan, hoe minder belasting je hoeft te betalen. Ook kun je overwegen om grote aankopen die toch al in de planning stonden, nog op de valreep te doen. Daarnaast kun je een extra aflossing op je hypotheek overwegen, al zitten daar wel wat haken en ogen aan.

Lees ook: Vermogensbelasting drukken: 8 tips

Verder is het verstandig om voor de jaarwisseling kleine schulden en overige schulden die je niet mag aftrekken van je vermogen in box 3 af te lossen. Anders betaal je rente, terwijl de schuld niet aftrekbaar is.

Ontvang je toeslagen (met uitzondering van de kinderopvangtoeslag)? Dan is de omvang van je vermogen extra belangrijk, omdat hiervoor een bovengrens geldt. Komt je vermogen daar bovenuit, dan verlies je je recht op deze tegemoetkoming. Houd dit dus ook goed in de gaten. Dreig je in de buurt te komen van die bovengrens, probeer dan je vermogen te drukken.

3. Doe een schenking

Je mag elk jaar een bedrag belastingvrij schenken. Dat heeft drie voordelen: je maakt de ontvanger blij, je drukt je vermogen in box 3 en je bespaart op termijn erfbelasting.

Voor schenkingen van ouders aan kinderen geldt dit jaar een vrijstelling van 5.428 euro en voor overige schenkingen een vrijstelling van 2.173 euro.

Door elk jaar gebruik te maken van deze vrijstelling, kun je op termijn veel geld besparen, dus laat 1 januari niet ongemerkt voorbij gaan.

4. ... of een gift aan een goed doel

Ook giften aan erkende goede doelen zijn een slimme manier om je belastingen te drukken. Niet alleen slinkt je vermogen hierdoor; ook gelden giften als aftrekpost. Hiervoor gelden wel enkele voorwaarden. Zo moeten alle donaties tezamen hoger zijn dan 1% van je verzamelinkomen, met een minimum van 60 euro. Er geldt ook een bovengrens van 10 procent van je inkomen.

Lees ook: 4 punten om rekening mee te houden als je geld doneert

Let wel op: alleen de bedragen boven de drempel van 60 euro zijn aftrekbaar. Zit je daaronder, maar doneer je wel elk jaar een vast bedrag aan een goed doel, dan kun je een periodieke gift overwegen. Hierbij verplicht je je om vijf jaar lang elk jaar een bepaald bedrag aan dat doel te schenken. Je mag dan de volledige gift aftrekken; dus ook de eerste 60 euro.

5. Sla nog snel wat postzegels in

Postzegels worden komend jaar een stuk duurder: je betaalt vanaf januari 0,91 euro per zegel, 4 cent meer dan nu. Verstuur je veel post, dan kun je een leuk bedrag besparen door voor 1 januari een voorraad aan te leggen.

Overigens wordt ook het versturen van pakketten duurder: je betaalt straks 7,25 euro. Dat is 30 cent meer dan nu. Moet je iets versturen of bestellen, doe dat dan voor 1 januari.

Check ook: Zorgpremie stijgt flink. Zo kies je de goedkoopste polis

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›