IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vermogensbelasting drukken: 8 tips

1 januari komt in zicht: de peildatum voor de vermogensbelasting. Zo kun je nog snel voorkomen dat je vermogen door de fiscus wordt afgeroomd.

De vermogensrendementsheffing is een van de meest gehate belastingen. Wie op 1 januari meer dan €30.846 vermogen heeft (zoals spaargeld, beleggingen en een vakantiehuis), moet hierover 0,54% tot 1,60% belasting betalen. Welk percentage op jou van toepassing is, hangt af van de hoogte van je vermogen.

Wil je voorkomen dat een deel van je spaarpot straks naar de staatskas vloeit, dan heb je nu nog enkele weken de tijd om te schuiven met je vermogen. We zetten acht opties voor je op een rij.

1. Neem contant geld op

De meest eenvoudige manier om je vermogen op papier te drukken is door extra contant geld op te nemen. Dit jaar is €534 (of €1.068 bij een fiscaal partnerschap) vrijgesteld van vermogensbelasting.

Je geld thuis opbergen brengt wel grote risico’s met zich mee, omdat het gestolen kan worden of verloren kan gaan door brand. Je kunt ervoor kiezen om een kluis te huren, maar of de kosten hiervoor opwegen tegen het bedrag dat je anders aan de fiscus kwijt bent, is de vraag.

Een ander alternatief is zelf een kluis kopen, maar hieraan hangt wel een flink prijskaartje.

Lees ook: Negatieve rente op spaargeld. 5 alternatieven

2. Steek je geld in zaken die niet meetellen als vermogen

Een veiliger manier om vermogen weg te sluizen is door aankopen te doen die je niet hoeft op te geven in je aangifte. Denk bijvoorbeeld aan inboedel, sieraden, een nieuwe auto, een nieuwe badkamer, een boot of een kunstvoorwerp (mits dat niet geldt als belegging). Hierdoor daalt het saldo op je spaarrekening.

Zorg er wel voor dat je je geld niet in onzindingen steekt, maar in zaken die je toch al van plan was om aan te schaffen. Anders ben je alsnog te duur uit.

3. Laat je huis isoleren of leg zonnepanelen aan

Een andere slimme optie is investeren in energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen of woningisolatie. Niet alleen slinkt dan je vermogen; ook bespaar je op de energierekening. Wist je dat spouwmuurisolatie een vergelijkbaar rendement oplevert als een spaarrekening met 11% rente? En dat je op zonnepanelen een jaarlijks rendement van circa 6% kan behalen? Daar kan een spaarrekening of een deposito niet aan tippen.

Lees ook: Woningisolatie en zonnepanelen: wat kost het en wat levert het op?

4. Los extra af op je hypotheek

Ook extra aflossen op je hypotheek (of bij een spaarhypotheek extra geld storten in je kapitaalverzekering) kan je vermogen laten slinken. Maar verlies de nadelen niet uit het oog, zoals een aflosboete en de beperking van de hypotheekrenteaftrek.

Lees ook: Extra aflossen: vergeet deze 5 nadelen niet

In dit artikel vind je meer informatie over deze afweging.

5. Investeer in groene beleggingen

Wil je je vermogen liever laten groeien, maar de staatskas niet teveel spekken, kies dan voor een groene belegging. Hierop valt onder voorwaarden een aantrekkelijk fiscaal voordeel te behalen.

6. Schenk een deel van je vermogen weg

Door te schenken aan naasten maak je niet alleen een ander blij, maar bespaar je ook vermogensbelasting. Als ouder mag je aan je kind dit jaar €5.428 belastingvrij schenken. Gaat het geld naar iemand anders, dan geldt een vrijstelling van €2.173.

Heb je een zoon of dochter die tussen de 18 en 40 jaar oud is, dan mag je eenmalig €26.040 euro schenken. Als het geld wordt gebruikt voor een dure opleiding of een eigen woning, dan gelden nog hogere vrijstellingen.

Behalve geld, kun je ook aandelen schenken. Vooral aandelen waarvan de koers fors is gezakt zijn interessant. Omdat de waarde bij schenking laag is, betaal je hierover weinig schenkbelasting, terwijl je kinderen delen in een eventuele toekomstige waardestijging.

Zorg er bij schenkingen wel voor dat de ontvanger niet toeslagen misloopt door de schenking, omdat het vermogen te hoog uitpakt. Heeft hij of zij te maken met een vermogenstoets, houd dan de bovengrenzen goed in de gaten.

7. Doneer aan een goed doel

Giften aan een goed doel gelden als aftrekpost. Met een donatie verricht je dus niet alleen een goede daad, maar verminder je ook de belastingdruk. Er gelden wel voorwaarden om deze aftrekpost te kunnen gebruiken. Meer informatie hierover vind je op de website van de Belastingdienst.

8. Verminder je schulden

Van je vermogen mag je eventuele schulden aftrekken. Maar sommige schulden zijn hiervan uitgezonderd, zoals kortlopende schulden, bedrijfsschulden en belastingschulden (behalve dan de erfbelasting). Deze kun je dus maar beter aflossen voor de jaarwisseling, want ze zijn niet aftrekbaar, terwijl je er wel (een hoge) rente over bent verschuldigd.

Verder moet je beseffen dat voor schulden een drempel geldt van €3.000. Heb je een kleine schuld, los deze dan zo snel mogelijk af. Zeker rood staan kan duur uitpakken: de rente zit dicht tegen de 10% per jaar.

Check ook: Hoeveel belasting moet ik straks betalen over mijn beleggingen?

Lees ook:

6 tips om bankfraude te voorkomen

Miljoenen Nederlanders zijn nog altijd vatbaar voor bankfraude. Lees verder ›