IEXGeld

Dossiers

Profiel

Tandartsverzekering: heb ik die eigenlijk wel nodig?

De tandartsverzekering is de meest gekozen aanvullende verzekering. Maar heb je deze eigenlijk wel nodig? En waar moet je op letten als je er een wil afsluiten?

Het jaarlijkse zorgverzekeringscircus is weer losgebroken: de komende weken moet je besluiten of je je huidige verzekering voortzet of switcht naar een andere partij.

Ondanks de premiestijgingen overweegt 71% van de Nederlanders om een aanvullende verzekering af te sluiten, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van prijsvergelijker Pricewise onder 1.000 consumenten. De tandartsverzekering is hierbij favoriet: 77% van de aanvullend verzekerden kiest hiervoor.

Of je je aanvullend moet verzekeren is de vraag. Volgens Pricewise heeft 57% van de Nederlanders het aanvullende pakket dit jaar helemaal niet of slechts gedeeltelijk gebruikt.

Wil je geen dief zijn van je eigen portemonnee, dan is het verstandig om je verzekeringen goed onder de loep te nemen. In dit artikel zetten we vijf belangrijke vragen over de tandartsverzekering voor je op een rij. Hoe bepaal je of zo'n polis wel nodig is en hoe kies je uit het uitgebreide aanbod de beste verzekering?

1. Hoe is tandzorg gedekt?

Ben je 18+, dan wordt tandartsenzorg doorgaans niet gedekt door je zorgverzekering. Alleen als je wordt doorverwezen naar de kaakchirurg kun je een beroep doen op je basispolis, maar dit gaat wel ten koste van het eigen risico van € 385 per jaar.

Moet je naar de tandarts voor de halfjaarlijkse controle of het vullen van een gaatje, dan zul je dat uit eigen zak moeten betalen. Maar je kunt hiervoor ook een tandartsverzekering afsluiten.

2. Wat kost zo'n verzekering?

De premie hangt af van de gewenste dekking. De goedkoopste polis die bij de meeste verzekeraars wordt aangeboden, vergoedt de controles en 75% tot 80% van de overige kosten, met een maximum van € 250. Hiervoor moet je grofweg tussen de € 9 en de € 16 per maand neertellen. Dat komt neer op € 108 tot € 192 per jaar. Er bestaan ook budgetpolissen met een beperktere dekking.

Daarnaast bieden verzekeraars ook uitgebreidere pakketten aan, waarvan de premie kan oplopen tot ruim € 700 op jaarbasis.

3. Haal ik de premie er wel uit?

Of je de premie eruit krijgt, hangt af van de gekozen polis en de zorgkosten die je maakt. De kosten voor verschillende behandelingen vind je op deze website.

Hoeveel je aan de tandarts kwijt bent, valt vooraf vaak niet zo goed te voorspellen. Heb je een vrij gaaf gebit, dan ben je voor twee halfjaarlijkse controles ongeveer € 44 kwijt. Een tandartsverzekering heeft dan geen zin.

Kies je ook voor een gebitsreiniging, dan moet je hiervoor ongeveer € 13 per 5 minuten betalen (ofwel € 78 per half uur). Voor een kleine röntgenfoto vraagt de tandarts € 32. En een gaatje boren kost circa € 70, inclusief verdoving. Als je dit alles bij de periodieke controles optelt, kom je uit op ruim € 220, waarvan ruim € 180 wordt vergoed. In dat geval haal je je premie er in de meeste gevallen net uit.

Check ook: Zorgpremie stijgt flink. Zo kies je de goedkoopste polis

Een ander verhaal wordt het als je een complexere behandeling nodig hebt, zoals een wortelkanaalbehandeling, een kroon of een brug. Voor een wortelkanaalbehandeling ben je € 300 tot € 500 kwijt. Een kroon kost € 400 tot € 600 en een brug circa € 800. In dat geval heb je de premie van de goedkoopste polis er direct uit, al zul je ook een deel moeten bijbetalen omdat de dekking is gemaximeerd.

Verwacht je een dure behandeling te moeten ondergaan, dan is een tandartsverzekering aan te bevelen. Heb je een gezond gebit, dan kun je de tandarts beter uit eigen zak betalen.

4. Waar moet ik op letten bij de keuze van een verzekering?

Behalve de premie is natuurlijk ook de dekking van belang. De percentages en maximumbedragen lopen uiteen. Zo krijg je bij sommige verzekeraars ook voor de goedkoopste tandartspolis een gebitsreiniging door de mondhygiënist volledig vergoed, terwijl andere partijen slechts een deel uitkeren.

Ook worden soms bepaalde vergoedingen uitgesloten of is de dekking voor sommige behandelingen aan een maximum gebonden. Check dus goed de polisvoorwaarden voor je een verzekering afsluit.

Heb je kinderen, dan kan het slim zijn om een duurdere tandartsverzekering af te sluiten met dekking voor orthodontie. Anders dan gewone tandzorg wordt een beugel voor kinderen tot 18 jaar namelijk niet vergoed door de basispolis. Heb jij een verzekering die ook dekking biedt voor orthodontie, dan kun je je kinderen laten meeverzekeren, waardoor je alsnog een beugel (deels) vergoed krijgt. Dit kan meestal gratis.

5. Zitten er nog addertjes onder het gras?

Bedenk dat voor sommige kostbare behandelingen, zoals het aanbrengen van een beugel, een wachttijd geldt.

Verder heb je niet altijd een keuze. Voor de goedkopere polissen wordt vrijwel iedereen meteen geaccepteerd. Maar wil je een dure tandartsverzekering afsluiten, met een dekking vanaf € 750, dan word je meestal geconfronteerd met een medische selectie, zodat de verzekeraar de risico's kan inschatten.

Je moet bijvoorbeeld een uitgebreide vragenlijst invullen of de verzekeraar vraagt om een verklaring van de tandarts over de status van je gebit. Er is dan een kans dat je wordt afgewezen, waardoor je bent aangewezen op een polis met een beperkte dekking.

Lees ook: Zorgpremies 2020: de highlights

 

Reacties

2 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. rischen8xhhko 7 december 2019 12:35 1
  een kleine roentgenfoto kost ongeveer € 16; wel is het zo dat periodiek 2 foto's gemaakt worden, zogenaamde bite-wings.
 2. mh_in_aandelen 10 december 2019 20:20 0
  Goed artikel. Voor de eerste keer in mijn leven voel ik de behoefte eens te reageren op een artikel op internet. Een tandartsverzekering is in mijn ogen namelijk pure diefstal en ik zou het iedereen willen afraden.

  Enkele jaren geleden moest bij mij een stift met kroon vervangen worden door een implantaat met nieuwe kroon, alles bij elkaar een behoorlijke behandeling. De kosten weet ik niet precies meer, maar het liep over de 2000 Euro. En inderdaad: mijn verzekering maximeerde dat op 250 Euro. Nou kon ik het nog over 2 jaar uitsmeren, dus dat werd nog 500, maar de hele rest mocht ik zelf betalen.

  Voor die verzekering betaalde ik 176 Euro per jaar. Met onder normale omstandigheden twee keer per jaar een controle hoef je dat dus niet te doen. Voor duurdere behandelingen betaalt de verzekering maximaal 250-176=74 Euro "uit eigen zak" mee; op een totaal van meer dan 2000 is dat een fooi. Maar daarvoor betaal je dus wel die premie van 176 Euro voor een verzekering die je in de meeste jaren helemaal niet nodig hebt. Voor dergelijke bedragen wil ik ook wel verzekeringsmaatschappijtje spelen!

  Het is simpel: een verzekering is er om onvoorziene hoge kosten te dekken, die je in voorkomende gevallen niet zelf kunt of wilt betalen. De lage maximale dekking van tandartsverzekeringen betekent dat zij niet aan die definitie voldoen. Alleen daarom al is het woord "verzekering" in mijn ogen misleidend. Het is geen verzekering, het is geldklopperij waar je niks aan hebt als het er echt op aan komt.

2 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Vakantie boeken? 5 bespaartips!

Zo betaal je niet teveel voor je reis. Lees verder ›