IEXGeld

Dossiers

Profiel

4 punten om rekening mee te houden als je geld doneert

December is doorgaans de maand waarin de meeste mensen geld doneren aan een goed doel. Volgens cijfers van Network for Good is alleen al de maand december goed voor een derde van alle donaties in een heel jaar.

Maar de hectische feestdagen zorgen er wellicht voor dat je weinig tijd hebt om je te verdiepen in de goede doelen. Om je te helpen een goed doel uit te kiezen, geven we vier punten om op te letten. 

1. Ga na wat de missie van een goed doel is

Als je de websites bezoekt van goede doelen, dan word je vaak overladen door ambitieuze doelstellingen: van het voorgoed stoppen van een bepaalde ziekte tot het bestrijden van armoede. En daar is niets mis mee, zolang je ook kunt lezen over de manier waarop de goede doelen dit voor elkaar willen krijgen.

Doorgaans vind je bij de bekende stichtingen een gedetailleerd programma, waarin staat wat het goede doel precies doet om de doelen te behalen, welke doelstellingen er al behaald zijn, hoeveel mensen er al geholpen, etcetera. Kun je dergelijke gegevens niet vinden? Zorg dat je die informatie opgestuurd krijgt. 

2. ANBI-status

Controleer of het goede doel een ANBI (algemeen nut beogende instelling) is. Je kunt je gift dan aftrekken van de belasting. Periodieke giften mag je volledig aftrekken, gewone giften niet.

Hier kun je controleren of een bepaalde instelling ook een ANBI is. Als een instelling als ANBI wordt aangemerkt, dan weet je dat de organisatie onder meer het algemeen belang dient, geen winstoogmerk heeft en aan de integriteitseisen en administratieve verplichtingen voldoet.

3. Kijk naar de bestedingsratio

Als je geld doneert, wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat je geld op de juiste plek terechtkomt en niet gaat naar meubels voor het kantoor van de directie.

Een handige maatstaf is om te kijken naar de zogenoemde bestedingsratio. Dit zijn de bestedingen aan de doelstelling ten opzichte van de baten. Een percentage van minstens 75% wordt vaak wenselijk geacht, maar hoe hoger het percentage, hoe beter.

Lees ook: Microkredieten: veel impact en een hoog rendement

Meestal publiceert een goed doel financiële cijfers waaruit je kunt opmaken hoeveel geld er wordt besteed aan de doelstelling van de instelling. 

Het wil overigens niet zeggen dat je alle goede doelen met een bestedingsratio van onder de 75% per definitie moet negeren. Er kunnen valide redenen zijn waarom een instelling meer kosten moet maken, bijvoorbeeld omdat de instelling net verhuisd is naar een groter kantoor of is gevestigd in de (binnen-)stad, waar huurprijzen hoog liggen. 

4. Vraag naar de resultaten

De meeste middelgrote en grote organisaties gebruiken vaak bepaalde (standaard-)maatstaven om hun efficiëntie en effectiviteit te meten.

Voorbeeld: een instelling wil kansen creëren in ontwikkelingslanden door mensen aan het werk te krijgen. Je wil dan niet alleen weten dat er voor honderd mensen een baan is gevonden, maar ook dat een substantieel deel daarvan een jaar nog steeds die baan heeft. Het liefst heeft de instelling dus al een trackrecord.

Lees ook: Schenk je aan goede doelen? Misschien kom je in aanmerking voor belastingaftrek

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›