IEXGeld

Dossiers

Profiel

10 geldzaken die je nog vóór 2023 moet regelen

Beeld: iStock

2023 komt met rasse schreden dichterbij. Door vlak voor de jaarwisseling slim te schuiven met je vermogen, kun je verrassend veel geld besparen. Vooral op het gebied van de vermogensbelasting valt veel winst te behalen. We zetten tien handige eindejaarstips voor je op een rij.

Het is niet de gezelligste bezigheid en zeker niet met de feestdagen in zicht: je financiële zaken regelen. Toch ben je een dief van je eigen portemonnee als je de onderstaande schoten voor open doel laat liggen.

1. Druk je vermogen door betalingsachterstanden weg te werken

1 januari geldt als peildatum voor de vermogensrendementsheffing. Heb je op die dag een vermogen van meer dan €57.000 (of het dubbele met fiscaal partner), dan moet je daarover belasting betalen in box 3.

Daarnaast wordt voor diverse toeslagen, zoals de huur- en zorgtoeslag, een vermogenstoets gedaan. Zelfs als je vermogen slechts €1 boven die grens uit komt verspeel je het volledige recht op deze tegemoetkoming. Bij de huurtoeslag ligt die grens op €33.748 (en €67.496 met fiscaal partner). Voor de zorgtoeslag is dat aanzienlijk meer: €127.582 (of €161.329 met fiscaal partner).

Check ook: Last van de lage rente? Spaar bij de supermarkt

Alle reden dus om de tegoeden op je bankrekeningen nog snel omlaag te brengen als je in de buurt van de vermogensgrenzen komt.

Hiervoor zijn er diverse mogelijkheden. Je maakt een mooi begin door alle rekeningen nog voor de jaarwisseling te betalen. Denk bijvoorbeeld aan belastingaanslagen, tandartsrekeningen en verzekeringen voor het nieuwe jaar. Ook schulden aflossen is een no-brainer.

2. Haal grote aankopen naar voren

Een andere slimme manier om je Box 3-vermogen te drukken is grote aankopen die je toch al van plan was om te doen naar voren te halen. Wilde je toch al een nieuwe TV, laptop, auto of elektrische fiets kopen, doe dat dan nú.

3. Los extra af op je hypotheek

Verder kun je overwegen om extra af te lossen op je hypotheek. Dat levert ook nog eens lagere maandlasten op.

Lees ook: Is extra aflossen verstandiger dan sparen?

Zorg wel dat je niet meer aflost dan boetevrij is toegestaan. En houd ook rekening met de zogeheten bijleenregeling. Extra aflossen is niet in alle gevallen zinvol. Laat je hierover dan ook goed adviseren door een professional.

Let ook hier op: Extra aflossen: vergeet deze 5 nadelen niet

4. Betaal hypotheekrente vooruit

Val je in de hoogste schijf van de inkomstenbelasting, dan kun je overwegen om een deel van de hypotheekrente van volgend jaar vooruit te betalen. Je kunt dan profiteren van een hogere hypotheekrenteaftrek, aangezien het aftrekpercentage in 2023 verder wordt verlaagd van 40% naar 36,93%.

Hieraan zit overigens wel een grens: je mag wettelijk maximaal zes maanden hypotheekrente vooruit betalen. Bovendien staan de meeste hypotheekverstrekkers dit niet toe.

5. Schuif slim met je beleggingen: de vermogensbelasting gaat fors omhoog

Voorheen hing de hoogte van de vermogensbelasting uitsluitend af van de omvang van je vermogen: hoe meer je had, hoe meer belasting je was verschuldigd. Het maakte dus niet uit of je geld op een spaarrekening had staan of ermee belegde.

Maar daar is verandering in gekomen. De fiscus kijkt nu naar de werkelijke verdeling van dat vermogen over spaargeld en beleggingen op 1 januari. Deze delen worden verschillend belast.

Voor de voorlopige aanslag voor 2023 rekent de Belastingdienst op de volgende fictieve rendementen:

  • Bank- en spaartegoeden en contant geld: 0,36%
  • Beleggingen/andere bezittingen: 6,17%

Hierover betaal je vervolgens 32% belasting (tegen 31% nu).

Zoals je ziet worden beleggingen aanzienlijk harder worden aangeslagen dan spaargeld. Beleg je veel, dan kan de verleiding groot zijn om voor de jaarwisseling een groot deel van je beleggingportefeuille te verkopen en de opbrengst tijdelijk op een spaarrekening te parkeren, zodat je minder vermogensbelasting hoeft te betalen.

Maar hier kleven wel nadelen en risico's aan. Je betaalt, afhankelijk van je broker, mogelijk dubbele transactiekosten als je eerst een aandelenpakket verkoopt en op een later moment weer aankoopt. Ook loop je het risico op een zeer ongunstig moment uit te stappen.

Check ook: 10 tips om meer geld over te houden ondanks de torenhoge inflatie

Maar beleg je in bijvoorbeeld Nederlandse of Duitse staatsobligaties met een lage rente, dan kan het verstandiger zijn om dit wèl te verhuizen naar een spaarrekening. Anders betaal je alsnog belasting over een rendement dat je niet haalt en dat is natuurlijk zonde.

6. Doneer aan een goed doel

Ook giften aan erkende goede doelen zijn een slimme manier om je belastingafdracht te verminderen. Niet alleen slinkt je vermogen hierdoor, ook gelden giften als een aftrekpost.

Hiervoor gelden wel enkele voorwaarden. Zo moeten alle donaties tezamen hoger zijn dan 1% van je verzamelinkomen, met een minimum van €60. Ook geldt er een bovengrens van 10% van je inkomen.

Kom je niet aan deze drempel, dan kun je overwegen de giften van verschillende jaren te bundelen.

Doe mee aan IEX in actie voor Het Vergeten Kind

Ben je een gulle gever, houd er dan rekening mee dat er voor donaties ook een fiscale bovengrens zit. Je mag maximaal 10 procent van je drempelinkomen aftrekken. Zit je tegen dat plafond aan, dan kun je overwegen om je giften over meerdere jaren uit te smeren.

7. Doe een belastingvrije schenking

Je mag elk jaar een bedrag belastingvrij schenken. Dat heeft drie voordelen: je maakt de ontvanger blij, drukt vermogen in box 3 en bespaart op termijn erfbelasting.

Voor schenkingen van ouders aan kinderen geldt dit jaar een schenkingsvrijstelling van €5.677. Voor overige schenkingen is dat €2.274.

8. ... zoals de jubelton (dit jaar voor het laatst)

Daarnaast mogen ouders aan hun kind tot 40 jaar eenmalig een verhoogd bedrag belastingvrij schenken van €27.231. Het maakt niet uit waar dit bedrag aan wordt besteed.

Gaat dat geld naar een eigen woning, dan kun je gebruik maken van een nóg grotere vrijstelling: €106.671. Kom wel meteen in actie, want deze zogeheten jubelton verdwijnt. In 2023 wordt de vrijstelling verlaagd €28.947 euro en in 2024 wordt deze helemaal afgeschaft.

Lees ook: Jubelton verdwijnt, dit moet je weten

Krijgt de ontvanger toeslagen, houd dan wel de vermogensgrenzen in de gaten.

9. Vergelijk zorgverzekeringen

Elk jaar heb je vóór 1 januari de mogelijkheid om te switchen van zorgverzekering. Hoewel het wat tijd kost, is het zeker de moeite waard om polissen met elkaar te vergelijken. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste basispolis bedraagt komend jaar maar liefst €402,60, zo heeft vergelijkingswebsite Zorgwijzer.nl becijferd.

Houd er wel rekening mee dat je bij goedkopere verzekeringen vaak geen vrije keuze uit zorgaanbieders hebt. Besluit je in zee te gaan met een partij waarmee jouw verzekeraar geen contract heeft afgesloten, dan moet je een deel van de kosten zelf betalen. Ook moet je bij voordelige polissen je zaken veelal online regelen. Neem dit mee in je overweging.

Vergeet in je zoektocht naar de beste verzekeraar qua prijs/kwaliteitverhouding, vergeet an ook je aanvullende verzekering niet. Ook hierin kunnen de kostenverschillen behoorlijk oplopen. Bedenk wel dat bij deze verzekeringen de dekkingen variëren. Kijk dus goed welke vergoeding een verzekeraar biedt, zodat je geen appels met peren vergelijkt.

Maar je bespaart misschien nog wel meer door kritisch te kijken waartegen je je wilt verzekeren, en voor welk bedrag. Heb je die peperdure tandartsverzekering of kan het een onsje minder? En denk je de zorg van die aanvullende verzekering wel echt nodig te hebben?

10. Bundel zorgkosten

Voor de meeste zorg, behalve bezoekjes aan de huisarts of verloskundige, kraamzorg en wijkverpleging, geldt een eigen risico van €385 per jaar. Heb je dat eigen risico dit jaar al (vrijwel volledig) verbruikt en liggen er nog hoge zorgkosten in het verschiet, voor bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling bij de tandarts of een bezoek aan een specialist in het ziekenhuis, dan kun je geld besparen door te proberen om nog voor de jaarwisseling een afspraak in te plannen.

Ook in fiscaal opzicht kan het handig zijn om zorgkosten te bundelen. Maak je zorgkosten die door je zorgverzekeraar niet worden vergoed, zoals de aanschaf van een bril of behandelingen bij de fysiotherapeut of tandarts waarvoor je geen dekking hebt, dan mag je deze onder voorwaarden aftrekken van je inkomen op je aangiftebiljet.

Er geldt wel een inkomensafhankelijke drempel, die vrij hoog is. Kom je in de buurt van die drempel, dan zou je kunnen proberen om bepaalde behandelingen nog dit jaar uit te laten voeren.

Lees ook: Hoeveel vermogensbelasting moet ik in 2023 betalen?

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›