IEXGeld

Dossiers

Profiel

Jubelton verdwijnt: dit moet je weten

Beeld: iStock

Vanaf volgend jaar kunnen je ouders niet meer een ton belastingvrij schenken voor de aanschaf van een huis. In 2023 wordt deze regeling, ook wel de jubelton genoemd, afgebouwd. In het jaar daarop verdwijnt de vrijstelling helemaal. Wij zetten de belangrijkste vragen voor je op een rijtje.

1. Wat houdt de jubelton in?

De jubelton werd in 2013 tijdelijk ingevoerd voor iedereen tussen de 18 en 40 jaar om de huizenverkoop te stimuleren, die toen door de kredietcrisis op zijn gat lag. De regeling maakt het mogelijk om een schenking van €106.671 (in 2022) te ontvangen voor je eigen woning, zonder dat jij daarover belasting betaalt.  

2. Wat verandert er?

Het kabinet gaat de regeling volgend jaar afbouwen. Dit betekent dat je dan nog maar €27.231 belastingvrij kunt ontvangen als schenking. Ontvang je meer, dan betaal je 10% over dat bedrag als schenkbelasting (als je dat geld krijgt van je ouders) of 18% (als je de schenking van je grootouders ontvangt).

Is het bedrag meer dan €138.642, dan is het tarief zelfs respectievelijk 20% en 36%.

Heb je geen relatie tot degene die de schenking doet, dan ligt het belastingtarief op 30% of 40% bij een bedrag hoger dan €138.642.

3. Wie betaalt de schenkbelasting?

Vanaf volgend jaar moet er dus een flink bedrag aan belasting worden betaald als je een schenking ontvangt boven die grens van €27.231. Maar wie betaalt dat dan? Aangezien de ontvanger verplicht is om aangifte te doen, betaalt hij meestal de schenkbelasting. Maar dat hoeft niet. De schenker kan deze belasting ook betalen. Maar dat is minder gunstig, omdat hij meer belasting moet betalen dan de ontvanger zou doen. De Belastingdienst ziet het betalen van de schenkbelasting namelijk ook als een schenking. 

4. Waarom wordt de schenkbelasting afgeschaft? 

De overheid wil de kansen op een eigen woning eerlijker maken. Onder de regeling hadden woningkopers met rijke ouders altijd een streepje voor op degenen die dat niet hadden. Zij konden met een zak eigen geld gemakkelijker overbieden of de hypotheek rondkrijgen. Dat wil de overheid nu moeilijker maken. 

5. Wat betekent de afschaffing voor de woningmarkt? 

Economen van ABN Amro verwachten dat de afschaffing van de jubelton zal leiden tot een verdere afzwakking van de huizenprijsstijgingen. Het vervallen van de jubelton kan er namelijk aan bijdragen dat potentiële kopers het leenbedrag niet bij elkaar krijgen.

Lees ook: 7 factoren die wijzen op een draai in de huizenmarkt

Maar of dat ouders ervan laat weerhouden om hun kind te helpen blijft natuurlijk de vraag. En daarom is het moeilijk te zeggen wat de afschaffing van de jubelton zal betekenen voor de woningprijzen. 

6. Wat kan nog wel? 

Je kunt in sommige gevallen nog volledig van de jubelton profiteren in 2023, zo stelt Hanneke Kroonenberg, hoofd van het Kenniscentrum van Van Lanschot Kempen, tegenover het FD. Wie dit jaar al een schenking doet, kan dat bedrag volgend jaar belastingvrij aanvullen tot maximaal €106.671. Dan moet degene die het geld krijgt volgens Kroonenberg wel vóór 1 maart 2023 aangifte schenkbelasting doen en aanvinken dat hij een beroep doet op de schenkingsvrijstelling eigen woning. Daarna heeft hij nog tot eind 2024 de tijd om een huis te kopen.

Een alternatief op de jubelton kan bovendien een familiehypotheek zijn. Je leent dan het bedrag voor een hypotheek bij een familielid of vriend. 

Check ook: 6 manieren om een woning te vinden die je wél kunt betalen

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

De huizenprijzen trekken weer aan: met deze 6 tips kun je besparen

De Nederlandse huizenmarkt is al een tijdje voor veel mensen een gevoeli... Lees verder ›