IEXGeld

Dossiers

Profiel

Last van de lage rente? Spaar bij de supermarkt

Spaargeld levert op dit moment niets op. Na aftrek van inflatie leg je er zelfs op toe. Wil je spaarpotje zien groeien, dan kun je beter terecht bij een wat minder voor de hand liggende partij: de supermarkt. Hier kun je 400 tot wel 5.000 keer zoveel rendement behalen dan bij de bank.

Bij de meeste banken is de nul inmiddels in zicht. Met een beetje geluk krijg je 0,01% rente over je spaargeld. Dat betekent dat de trouwe spaarder die €100 een jaar lang bij de bank parkeert 1 cent krijgt bijgeschreven. €1.000 levert een dubbeltje op. Met dit soort bedragen raken je spaardoelen natuurlijk ver uit het zicht.

Op een spaarrekening leg je feitelijk geld toe

Als je de inflatie hier nog vanaf haalt (momenteel 2%), leg je er zelfs op toe. Een spaarpotje van €1.000 is na een jaar nog maar €980 waard, een verlies van €20. En dan hebben we de vermogensbelasting nog niet eens meegeteld.

Lees ook: Hoe hard daalt de waarde van mijn spaargeld nu echt?

In een eerder artikel hebben we enkele opties genoemd om toch rendement te behalen over je vermogen. Je kunt bijvoorbeeld extra aflossen op je hypotheek, zonnepanelen aanschaffen of je huis isoleren. Maar het nadeel hiervan is dat je vermogen dan vast zit: als je dringend geld nodig hebt, om bijvoorbeeld een dure reparatie van je auto of een belastingaanslag te betalen, dan kun je er niet bij.

Een ander alternatief is beleggen. Aandelen leveren op langere termijn gemiddeld zo'n 7% rendement per jaar op. Na aftrek van inflatie en vermogensbelasting blijft er ongeveer 5% over. Maar tegenover een relatief hoog rendement staat ook een bovengemiddeld risico. Zit je in geldnood en is uitgerekend op dat moment de beurs gecrasht, dan moet je je beleggingen met verlies verkopen. Je blijft dan alsnog met lege handen over.

Gelukkig is er nóg een optie: bankieren bij de buurtsuper. Bij veel supermarkten kun je zegels kopen die een rendement bieden van 4 tot maar liefst 50%. Wie biedt de hoogste rente? En hoe zit het met de voorwaarden? We zetten de mogelijkheden voor je op een rij.

Jumbo. Rendement: 4%

Klanten van Jumbo kunnen voor elke euro boodschappen één koopzegel kopen van €0,10. Voor een volle spaarkaart met 25 zegels (ter waarde van €2,50) krijg je één zegel cadeau. Dat komt neer op een rendement van 4%.

Je kunt ook wachten tot je boekje vol is: bij 10 spaarkaarten (waarvoor je €25 hebt betaald) keert de caissière €26 uit. Dit is echter niet verplicht. Je mag ook afzonderlijke spaarkaarten verzilveren. Je hoeft dus niet voor minimaal €250 boodschappen te hebben gedaan om te cashen.

Jumbo is nog niet met zijn tijd meegegaan. Digitaal sparen is niet mogelijk en je kunt ook geen zegels sparen bij online bestellingen. Dat betekent old school likken en plakken en goed opletten dat je geen zegeltjes kwijt raakt.

Coop. Rendement: 4%

Ook bij Coop beur je 4% rente. Je kunt hier al vanaf kleinere bedragen sparen: voor elke €0,50 die je uitgeeft aan boodschappen kun je een zegel kopen van €0,05. Alleen moet je hier wat meer geduld hebben voor je het kunt inwisselen, want Coop accepteert geen losse kaarten. Een vol boekje van 500 zegels (waarvoor je €25 hebt betaald) levert €26 op.

Net als bij Jumbo kun je alleen papieren zegels sparen en kun je geen zegels kopen als je je boodschappen online bestelt.

Albert Heijn. Rendement: 6%

Albert Heijn heeft papieren zegels afgeschaft. Je kunt alleen nog sparen via een app. Het voordeel hiervan is wel dat je kunt doorsparen bij online bestellingen.

Voor elke euro die je uitgeeft aan boodschappen kun je 1 koopzegel kopen à €0,10. Je moet wel even doorsparen. Bij een vol boekje ter waarde van €49 (dus als je voor €490 boodschappen hebt gedaan) krijg je €52 uitgekeerd. Dat komt neer op een rendement van 6%.

Check ook: Beleggen of toch sparen? 

Je kunt de opbrengst verrekenen met de boodschappen of contant laten uitkeren bij de kassa.

Om te kunnen sparen moet je een online profiel aanmaken. Je partner kan alleen met jou meesparen als hij inlogt op jouw profiel. Je kunt geen account delen.

Vomar. Rendement: 6%

Het rendement bij Vomar is even hoog als bij Albert Heijn: 6%. Alleen kun je daar vanaf kleinere bedragen sparen: voor elke €0,10 aan boodschappen kun je 1 spaarpunt kopen van €0,01. Sparen gaat hierdoor wat sneller.

Een ander voordeel is dat je op elk gewenst moment je punten kunt opnemen. Je hoeft dus niet te wachten tot een spaarkaart of -boekje vol is.

Daarnaast kun je kiezen of je het geld contant krijgt of laat bijschrijven op je bankrekening. Dit kan tot €150.

Hoogvliet. Rendement: 6%

Het systeem bij Hoogvliet is vergelijkbaar met dat van Vomar: je beurt 6% rente en kunt geld opnemen wanneer je wil.

Helaas kun je geen spaarpunten sparen bij online boodschappen, behalve als je ze in de winkel afhaalt.

PLUS. Rendement: 50%

De onbetwiste kampioen is PLUS. Voor elke euro boodschappen kun je een zegel (PLUSpunt) kopen voor €0,02. Bij 200 punten (ter waarde van €4) krijg je €6 uitgekeerd. Dat komt neer op een rente van maar liefst 50%.

Toch liever beleggen? Lees ook: 5 tips voor aartsluie beleggers

Je kunt de punten ook digitaal sparen, via een app. Sparen als je online je boodschappen doet is ook geen probleem, net als bij Albert Heijn.

Zoek de verschillen

Zetten we de rendementen van supermarkten af tegen de spaarrente bij banken, dan valt op dat de verschillen exorbitant groot zijn. Zoals we zagen keert de bank over €100 ongeveer €0,01 rente per jaar uit. Koop je voor dit bedrag zegels/punten bij Jumbo en Coop, dan krijg je €4 cadeau. Bij Albert Heijn, Vomar en Hoogvliet is dat €6. En bij PLUS zelfs €50.

Voor de bedragen die je in de winkel krijgt moet je bij de bank dus respectievelijk 400, 600 en 5.000 jaar sparen. Bovendien hoef je het geld niet een jaar vast te zetten. Bij Vomar en Hoogvliet kun je zelfs op elk gewenst moment cashen.

De enige beperking is dat het spaarbedrag is gekoppeld aan de uitgaven voor je boodschappen. Je kunt dus niet onbeperkt sparen. Zolang je niet meer uitgeeft dan je nodig hebt, bouw je bij de supermarkt meer vermogen op dan bij je bank.

Lees ook: Bespaar je geld als je online boodschappen doet?

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

ETF’s die één aandeel volgen: goed idee of een hype?

Met de indextrackers ga je superlong of -short op aandelen als Nike of T... Lees verder ›