IEXGeld

Dossiers

Profiel

Inflatie is bijna 12%: 10 tips om meer geld over te houden

Vrijwel alles wordt duurder: van de boodschappen tot tanken en de energierekening. Hoe zorg je ervoor dat je onder de streep meer overhoudt?

De inflatie in ons land is volgens de Europese rekenmethode in maart omhoog geschoten naar bijna 12%. Dat is vooral te wijten aan een forse stijging van de prijzen voor gas, elektriciteit, benzine en diesel.

Lees ook: Wat je zelf kunt doen tegen inflatie: 5 tips

Zo'n hoog inflatiecijfer maakt het voor consumenten steeds lastiger om de eindjes aan elkaar te knopen. Wil je onder de streep toch wat overhouden, dan zijn er twee knoppen waaraan je kunt draaien: bezuinigen en proberen je inkomen te verhogen.

In het onlangs verschenen boek 'Financieel fit in 30 dagen', van IEX Geld-redacteur Jasperien van Weerdt, vind je talloze tips om je financiën onder controle te krijgen. We lichten er tien uit.

1. Meten is weten

Zet alle inkomsten en uitgaven van het afgelopen jaar op een rij en check welke kostenposten er negatief uitspringen. De Persoonlijk Budgetadvies-tool van het Nibud is een handig hulpmiddel. Hiermee kun je jouw uitgaven vergelijken met anderen.

2. Ga met de stofkam door je abonnementen

Je zult verbaasd staan hoeveel abonnementen je niet of nauwelijks gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan die tv-gids die elke week ongelezen in de prullenbak verdwijnt. Of het lidmaatschap van de Postcodeloterij, dat je niets heeft opgeleverd, behalve bak Ben & Jerry’s-ijs als wijkprijs.

3. Schrap overbodige verzekeringen

Een Nederlander heeft gemiddeld acht verzekeringen. Dat is veel, want eigenlijk zijn er niet zoveel risico’s waartegen je je hoeft in te dekken. Stel bij elke verzekering of aanvullende dekking de vraag: behoedt deze je echt voor grote verliezen of spek je er vooral de kas van de verzekeraar mee?

Check ook: Fors besparen op je verzekeringen? 5 tips  

4. Bespaar op je hypotheek

Veel huizenbezitters kijken niet meer naar hun hypotheek om nadat ze de sleutel van hun nieuwe huis in handen hebben. Zonde, want met tussentijdse aanpassingen kun je soms duizenden euro’s besparen.

Check ook: Fors besparen op je hypotheek? 5 tips

Denk bijvoorbeeld aan het oversluiten van je hypotheek of extra aflossingen, waardoor je maandlasten dalen. Of profiteer van de overwaarde van je huis door de risicopremie te laten verlagen of schrappen.

5. Spaar bij je energiebedrijf

Met €1.000 spaargeld duurt het bijna tien jaar om de prijs van één postzegel bij elkaar te sparen. Maar je kunt ook vermogen opbouwen door te besparen op vaste lasten. Neem de energieprijzen. Die zijn nu zo hoog dat je de kosten voor woningisolatie, zonnepanelen of de aanschaf van een energiezuinige koelkast sneller terugverdient dan ooit.

6. Wees geen slaper

Bedrijven verdienen goud geld met slapers: klanten die een product afsluiten en er vervolgens niet meer naar om kijken. Maak er een gewoonte van om voor elke verzekering en je energiecontract elk jaar op zoek te gaan naar een voordeliger alternatief. Er zijn diverse vergelijkingssites die de zoektocht voor jou vergemakkelijken. Dat half uurtje dat je erin steekt, verdien je zó terug.

7. Zie geen aftrekposten over het hoofd

Het is weer tijd om aangifte te doen voor de inkomstenbelasting. Een uitgelezen moment om te controleren of je geen aftrekposten over het hoofd ziet.

Check ook: Dit zijn de 12 meest gemaakte fouten in de belastingaangifte 

Denk bijvoorbeeld aan ziektekosten, studiekosten, bijkomende kosten voor de aankoop van een huis en donaties aan goede doelen.

8. Onderhandel over een hoger salaris of uurtarief

Wie moeite heeft de eindjes aan elkaar te knopen let vooral op de kosten. Maar er is nóg een knop waaraan je kunt draaien: je inkomen. Nu alle vaste lasten zo fors stijgen, is dit hèt moment om te onderhandelen over een hoger salaris of een hoger uurtarief als ZZP-er. In 'Financieel fit in 30 dagen' vind je diverse tips.

9. Ga op zoek naar extra inkomstenbronnen

Wees creatief in het aanboren van extra inkomstenbronnen. Ga beleggen (dat levert op langere termijn een nettorendement op van zo'n 5% per jaar), start een webshop, wees je eigen veilingmeester of check of je geen interessante toeslagen misloopt. Of... beleg in LEGO. Dat kan hoge rendementen opleveren, mits je de discipline hebt om de doos dicht te laten.

10. ... en leg hiervan een vast percentage opzij

Houd jij elke maand net zo weinig over als in je studententijd, terwijl je wel aanzienlijk meer bent gaan verdienen? Grote kans dat je lijdt aan ‘leefstijlinflatie’ en dus meer geld uitgeeft naarmate je inkomen stijgt. Wil je netto meer overhouden, spreek dan met jezelf af dat je van elke meevaller een vast bedrag (bijvoorbeeld de helft) spaart. Denk bijvoorbeeld aan een loonsverhoging of je vakantiegeld.

Hier kun je het boek 'Financieel fit in 30 dagen' kopen

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›