IEXGeld

Dossiers

Profiel

De 15 grootste veranderingen in je portemonnee in 2022

In elk nieuw kalenderjaar worden nieuwe regels ingevoerd en belastingtarieven aangepast. Welke maatregelen zijn voor jou het meest voelbaar? We lichten er 15 voor je uit.

De energierekening, je boodschappen, benzine... de oplopende inflatie is nu al voelbaar in je portemonnee.

Check ook: Zo hard daalt de waarde van je spaargeld op dit moment

Om die reden zullen de meeste Nederlanders er komend jaar nauwelijks op vooruit gaan. De overheid probeert de pijn wat te verzachten door wat heffingskortingen (kortingen op de inkomstenbelasting) te verhogen en belastingtarieven te verlagen. Maar of dat voldoende compensatie biedt, valt nog te bezien.

IEX Geld zet de 15 belangrijkste maatregelen voor je op een rij.

1. Eerst het zoet: een lager tarief in de eerste belastingschijf

Het belastingtarief van de eerste schijf van de inkomstenbelasting wordt iets verlaagd. Je betaalt straks 37,1% in plaats van 37,07%.

Inkomens boven €69.399 betalen over het bedrag boven deze grens hetzelfde tarief als in 2021: 49,5%.

2. ... en je betaalt minder vermogensbelasting

De vrijstelling voor de vermogensbelasting gaat met €650 omhoog naar €50.650 (of het dubbele als je een fiscaal partner hebt). Daarnaast gaat het fictieve rendement waarover de fiscus belasting heft wat omlaag.

3. Ook gaan diverse belastingkortingen omhoog

Goed nieuws is ook dat diverse kortingen op de inkomstenbelasting (heffingskortingen) omlaag gaan. Denk bijvoorbeeld aan de algemene heffingskorting, arbeidskorting en ouderenkorting.

4. De NHG-grens gaat verder omhoog

Vanwege de stijging van de huizenprijzen gaat de grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) met €30.000 omhoog naar €355.000. Dat ligt wel onder de huidige huizenprijs: voor een woning wordt op dit moment gemiddeld €403.941 neergeteld.

Lees ook: Gekte woningmarkt houdt aan: huis in 1 jaar gemiddeld € 60.000 duurder

Wel daalt de premie die je voor een NHG-lening bent verschuldigd (borgtochtprovisie geheten) van 0,7% naar 0,6%.

5. Dan het zuur: hypotheekrenteaftrek wordt verder afgebouwd

Het maximale percentage waartegen je de hypotheekrente mag aftrekken, gaat komend jaar omlaag van 43% naar 40%. Daar merk je alleen wat van als je in de bovenste schijf van de inkomstenbelasting valt.

In ruil daarvoor gaat wel het eigenwoningforfait (een bijtelling voor de inkomstenbelasting) voor de meeste huizen omlaag van 0,50% naar 0,45%.

 

6. ... net als andere aftrekposten, zoals partneralimentatie

Ook voor andere aftrekposten, zoals alimentatie, en de zelfstandigenaftrek voor ondernemers daalt het maximale aftrekpercentage met 3 procentpunt naar 40%. Ook hiervoor geldt dat alleen hogere inkomens dit merken.

7. Je mag geen studiekosten meer aftrekken

Volg je een studie voor het werk of een toekomstig beroep, dan ben je misschien gewend om studiekosten af te trekken van je belastbaar inkomen. Dit mag komend jaar niet meer.

Er komt wel iets anders voor in de plaats: het zogeheten STAP-budget (Stimulering Arbeidsmarkt Positie). Dat is een subsidie voor het volgen van een training, cursus of opleiding. Je mag maximaal €1.000 aanvragen.

8. Fiscale voordeel van elektrische leaseauto's wordt opnieuw een stuk kleiner

De bijtelling voor elektrische leaseauto's wordt opnieuw fors verhoogd, van 12 naar 16%. Het verschil met benzine- en dieselauto's is hierdoor nog maar 6 procentpunt.

En daar blijft het niet bij. Als je een auto koopt met een cataloguswaarde van meer dan €35.000, dan geldt over het bedrag boven deze grens uitkomt de hogere bijtelling van 22%. Die grens lag in 2021 hoger: €40.000.

9. Bereid je voor op een hogere WOZ-waarde

Voor diverse belastingen (de OZB van de gemeente en de erf- en schenkbelasting) wordt gekeken naar de WOZ-waarde van je huis. Hoe hoger deze waarde uitpakt, hoe meer belasting je moet betalen.

Gezien de forse stijging van de huizenprijzen, zal het geen verrassing zijn dat de WOZ-waarde komend jaar hoger zal uitpakken. Volgens de Waarderingskamer moet je rekenen op een stijging van 8,5 tot 9,5%.

Check ook: WOZ-waarde te hoog? Zo maak je met succes bezwaar

10. Gemeentebelastingen gaan met gemiddeld 2,1% omhoog

Huiseigenaren moeten komend jaar bijna €851 aan onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffen- en rioolheffing betalen, zo blijkt uit een representatieve steekproef van Vereniging Eigen Huis onder 106 gemeenten. Dat is 2,1% meer dan dit jaar.

De stijging is aanzienlijk minder fors dan in de voorgaande jaren: in 2020 en 2021 moesten huiseigenaren steeds gemiddeld 5% meer neertellen.

Lees ook: Gemeentebelastingen komend jaar met gemiddeld 2,1% omhoog

11. Basisverzekering wordt gemiddeld €48 duurder

De basisverzekering gaat komend jaar gemiddeld €48 meer kosten dan in 2021, zo heeft Zorgwijzer becijferd. Het eigen risico blijft net als vorig jaar €385.

Check ook: Je ziektekostenverzekering in 2022: 7 punten om op te letten

12. Helaas, de extra schenkingsvrijstelling wordt teruggedraaid

Afgelopen jaar mocht je eenmalig €1.000 extra schenken. Het kabinet draait dit voordeel weer terug.

Als ouder mag je aan je kind komend jaar €5.677 belastingvrij schenken. Voor overige schenkingen is de eerste €2.274 vrijgesteld.

13. De AOW-leeftijd gaat met drie maanden omhoog

De AOW-leeftijd was afgelopen jaar bevroren, maar gaat in 2022 met drie maanden omhoog naar 66 jaar en zeven maanden. Wie tegen zijn AOW-leeftijd aan zit, moet dus wat langer doorwerken.

14. Werk je thuis? Dan maak je mogelijk aanspraak op een thuiswerkvergoeding

Werk je vaak noodgedwongen thuis vanwege de coronapandemie? Dan kun je je werkgever vragen om een tegemoetkoming in de extra kosten die je maakt, voor bijvoorbeeld koffie en thee, de elektriciteitsrekening en wc-papier. Werkgevers mogen hiervoor een onbelaste vergoeding betalen van maximaal €2 per dag.

15. Hogere boetes voor te hard rijden

De boetes voor te hard rijden gaan komend jaar met 2% omhoog. Voor sommige verkeersovertredingen gaan de boetebedragen nog veel verder omhoog. Word je bijvoorbeeld achter het stuur betrapt met je smartphone in je hand, dan moet je €350 betalen, maar liefst €100 meer dan nu. Onnodig links rijden moet je bekopen met een boete van €220. Nu is dat nog €150.

Alle bedragen vind je oop deze website van de AutoRAI.

Lees ook: Hier liggen de beleggingskansen in 2022

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›