IEXGeld

Dossiers

Profiel

Gemeentebelastingen komend jaar met gemiddeld 2,1% omhoog

Huiseigenaren betalen komend jaar bijna € 851 aan onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffen- en rioolheffing, zo blijkt uit een representatieve steekproef van Vereniging Eigen Huis onder 106 gemeenten. Dat is 2,1% meer dan dit jaar.

De stijging is aanzienlijk minder fors dan in de voorgaande jaren: in 2020 en 2021 moesten huiseigenaren steeds gemiddeld 5% meer betalen.

Grote tariefverschillen

De verschillen tussen gemeenten zijn groot. In zes gemeenten, waaronder Hillegom, Lisse, Twenterand en Zuidplas, stijgt de belasting op de eigen woning met meer dan 10%. Koplopers zijn Noordwijk (+21%) en Papendrecht (+28%).

Maar er zijn ook dertig gemeenten die de ozb juist verlagen. Inwoners van Schouwen-Duiveland gaan komend jaar zelfs bijna 8% minder betalen.

Ook afvalstoffenheffing stijgt beperkt

De afvalstoffenheffing - waar in de meeste gemeenten ook huurders voor worden aangeslagen - gaat in 2022 met gemiddeld 3,1% omhoog. Dat is een stuk lager dan in 2020 (+9,5%) en 2021 (+7,8%). Dat de rekening in de afgelopen twee jaar zo fors omhoog ging, is volgens de Vereniging Eigen Huis vooral toe te schrijven aan een verhoging van de landelijke afvalstoffenbelasting.

Lees ook: Regeerakkoord: dit zijn de gevolgen voor jouw portemonnee

Ook bij deze heffing spant Papendrecht de kroon, met een stijging van ruim 28% voor gezinnen, gevolgd door Gooise Meren (17%) en Dronten (16,8%). Harderwijk daarentegen brengt maar liefst 24,9% minder in rekening.

De Vereniging Eigen Huis voegt hier wel aan toe dat Papendrecht en Dronten vanaf komend jaar onderscheid gaan maken in de tarieven voor één- en meerpersoonshuishoudens. Voor alleenstaanden daalt de aanslag met ongeveer 8%, terwijl gezinnen juist 28% meer moeten neertellen.

Hier worden de lasten het hoogst

Zoals gezegd maakt het nogal uit in welke gemeente je woont. Van de onderzochte gemeenten zijn de woonlasten het laagst in Harderwijk en het hoogst in Bodegraven-Reeuwijk. Het prijsverschil bedraagt maar liefst €490,69. Je betaalt in de duurste gemeente dus bijna dubbel zoveel als in de goedkoopste.

Hier ben je het duurst uit:

  • Bodegraven-Reeuwijk: € 1.092,17
  • Rozendaal: € 1.054,99
  • Westvoorne: € 1.049
  • Gemert-Bakel: € 1.030,72
  • Krimpen aan den IJssel: € 1.027,77

... en hier het laagst

Er is slechts een handjevol gemeenten dat de rekening onder de € 700 houdt. Dit zijn de vijf goedkoopste gemeenten uit de steekproef:

  • Harderwijk: € 601,48
  • 's-Hertogenbosch: € 601,48
  • Rijssen-Holten: € 634,97
  • Alkmaar: € 673,22
  • Aalten: € 684,54

Van de vier grote steden is alleen Den Haag onder de loep genomen. Deze stad houdt de kosten ook relatief beperkt: bewoners betalen hier € 691,01.

Hoe zit het in jouw gemeente?

Benieuwd wat jij moet betalen? Het overzicht van lokale belastingen in de onderzochte 106 woonplaatsen vind je hier.

Check ook: WOZ-waarde te hoog? Zo maak je met succes bezwaar

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Triodos lanceert biobased hypotheek: dit moet je weten

Een extra lage rente aIs je huis is gebouwd met duurzame materialen klin... Lees verder ›