Stel je bent een fervent belegger in ETF's. Je kiest voor deze fondsen omdat ze goedkoop zijn. Actieve beleggingsfondsen zijn veel duurder en je gelooft niet dat deze fondsen, door selectie van individuele aandelen, beter presteren dan de benchmarkindex.
Dat geloof is geen inhoudsloze aanname, maar gebaseerd op veel onderzoek waaruit blijkt dat actieve stockpickingfondsen de index niet verslaan. Met dit uitgangspunt in gedachte is de keus voor ETF's niet zo moeilijk.
Daarom was het nieuwsbericht verrassend, waarin werd gemeld dat onderzoek heeft aangetoond dat beleggers in ETF's een slechter rendement behalen dan beleggers die geen gebruikmaken van fondsen die passief de index volgen.
Lees ook: Zijn beleggers slechter af met ETF's in de portefeuille?
Verkeerde keuzes
Dat lijkt op gespannen voet te staan met de constatering dat ETF's veel goedkoper zijn dan actieve fondsen die bovendien de index niet verslaan. De onderzoekers vonden twee oorzaken voor de slechtere prestatie.
Ten eerste weten passieve beleggers niet de juiste ETF's te kiezen uit het zeer grote aanbod. De verleiding blijkt groot allerlei fondsen te selecteren die ingewikkelde of exotische indices volgen, duur zijn en lang niet per definitie tot betere prestaties komen.
De tweede oorzaak van de door de onderzoekers gevonden slechte prestatie van ETF-beleggers ligt in het feit dat deze beleggers te veel handelen. Het voordeel van ETF's is dat snel posities kunnen worden gekocht en verkocht.
Lees ook: Gespreid beleggen tegen lage kosten, dat doe je met een ETF
Voordeel wordt nadeel
Dat brengt beleggers in de verleiding de markt te timen, en regelmatig posities uit te breiden en weer af te bouwen. Dat blijkt in de praktijk voor veel beleggers niet te werken. Net zoals professionals er veelal niet in slagen via stockpicking beter te scoren, is het net zo lastig beter te presteren via een goede timing.
De markt is grillig en doet vaak anders dan we op rationele gronden zouden denken. Daarnaast brengt het handelen kosten met zich mee, wat uiteraard ook een drukkend effect op het rendement heeft.
Een van de voordelen van ETF's, de gemakkelijke verhandelbaarheid, blijkt op deze manier om te slaan in een nadeel.
Lees ook: Ga je beleggen, let dan op de kosten!
Aanwijzingen voor opbouw ETF-portefeuille
Het zou jammer zijn als ETF-beleggers op deze wijze de rationele keuze voor deze fondsen niet beloond zien in een op langere termijn beter rendement. Daarom geef ik een paar aanwijzingen hoe een ETF-portefeuille op te zetten.
1. Vorm geen oordeel over de markt
Ten eerste is het belangrijk te realiseren waarom je ETF's kiest boven actievregee fondsen. De gedachte is dat de markt uiteindelijk niet te voorspellen is, ook niet door professionele beleggers. Dat gaat dan niet alleen om de keuze van aandelen, maar ook om zaken als timing.
Accepteer dus de onmogelijkheid de markt te voorspellen. Wees als ETF-belegger consequent en probeer op geen enkele manier een oordeel te vormen over de markt. Denk je toch dat je een uitzondering bent en timing je rendement kan verhogen?
Probeer je gave dan eerst een half jaartje op papier en voorspel wekelijks de richting van de aandelenmarkt. Als je het consequent goed hebt gezien, dan kun je altijd nog overwegen via regelmatige ETF aan- en verkoop je rendement te verhogen.
2. Houd het evenwicht in de gaten
Ten tweede is het belangrijk niet een veelheid aan indices te selecteren, zeker niet die met een onduidelijke samenstelling. Houdt bij de aanschaf van een ETF het evenwicht van de totale portefeuille in de gaten.
Uit het eerder genoemde onderzoek blijkt dat sommige ETF-beleggers hun toevlucht zochten in hefboom- en (of) short-ETF's. Voor dit soort fondsen is specifieke kennis vereist en ze bergen het gevaar flink afbreuk te doen aan het rendement bij verkeerd gebruik.
Als eerste uitgangspunt is het verstandig als basis een ETF te kiezen die een wereldwijde aandelenindex volgt. Daarmee heb je direct een zeer gespreide portefeuille, met aandelen die genoteerd zijn in een groot aantal regio's en met betrekking tot de sectorverdeling zeer goed gespreid zijn.
De bekende indices waaruit je kunt kiezen zijn:
- de MSCI World Index
- de FTSE All World Index
De laatste index is nog wat breder dan de eerste, omdat ook aandelen genoteerd in opkomende landen er in zijn opgenomen. ETF-aanbieder Think biedt ook een wereldwijde belegging in aandelen, via een eigen op maat gemaakte Global Index.
3. Spreid over sectoren en regio's
Met een keuze voor één van deze indices heb je in feite al de basis van je aandelenportefeuille. Het is in mijn ogen geen probleem om je portefeuille uitsluitend te beperken tot één of meer posities in de ETF's die deze wereldindices volgen.
Mogelijk dat je accenten wilt leggen door expliciet voor bijvoorbeeld EU-aandelen te kiezen, bijvoorbeeld omdat je minder (direct) valutarisico wenst. Daarnaast kun je nog voor andere indices kiezen, bijvoorbeeld voor speciale sectoren of regio's waarin je wenst te beleggen.
Let in ieder geval er altijd op dat de totale portefeuille goed gespreid blijft over regio's en sectoren.
4. Vergelijk met benchmark
Als je de portefeuille op deze manier naar wens hebt samengesteld, is het aan te bevelen de prestaties van de portefeuille te vergelijken met een zelfgekozen benchmark. Het meest logische is een wereldindex als benchmark te nemen.
Op deze wijze kun je zelf goed zien of de afwijkende keuzes die je maakt ten aanzien van sectoren en (of) regio's, zinvol zijn. Maar vooral, als je toch veel handelt vanwege het timing-aspect, kun je zo gemakkelijk nagaan of dat van toegevoegde waarde is geweest.
Indien je voortdurend een lager rendement behaalt ten opzichte van de benchmarkindex, wat op grond van het eerder genoemde onderzoek te verwachten zou zijn, kun je maatregelen nemen en meer naar de buy and hold-strategie toe groeien.
Lees ook: De vier meestgebruikte beleggingsstrategieën
Laat je niet verleiden
Als je je aan deze simpele beleggingsregels houdt, kan het bijna niet anders dan dat je op lange termijn geen onnodig rendement verloren laat gaan door handelen of verkeerde ETF-keuzes.
Het zou in ieder geval jammer zijn als beleggers zich, op grond van de verleiding te veel te handelen met rendementsverlies als gevolg, de grote voordelen van ETF's zien ontglippen.
Check ook: Zeven dingen die je moet weten voordat je een ETF koopt