IEXGeld

Dossiers

Profiel

De vier meest gebruikte beleggingsstrategieën

Wil je gaan beleggen? Dat kan op veel verschillende manieren. Eén daarvan is zelf beleggen in aandelen.

Aan de slag als belegger? Hier begin je!

Denk je dat dat bij je past en wil je van start gaan, dan kun je natuurlijk aandelen kopen die je leuk vindt, bijvoorbeeld omdat je iemand kent die bij dat bedrijf werkt of omdat je de producten van dat bedrijf graag gebruikt.

Maar het is veel beter om een beleggingsstrategie te kiezen en je daar ook aan te houden. Dit zijn vier strategieën die veel door aandelenbeleggers worden gebruikt.

Lees ook: Meer vermogen door te beleggen? Maak wel eerst een plan.

Strategie 1: Buy the winners

In de Buy the Winners-strategie koop je in een bepaalde periode (maand, kwartaal of jaar) aandelen die het over de afgelopen periode het beste hebben gedaan. Dit wordt gedaan onder het mom van als het gestegen is, dan zal het wel goed zijn.

Dit wordt ook wel momentumbeleggen genoemd. Deze stijl van beleggen vraagt wel om voortdurende aanpassingen van je portefeuille en de transacties (aan- en verkopen) die je daarvoor moet doen kunnen wel ten koste van het rendement gaan.

Lees ook: Annemarie van Gaal: "begin eens met een paar aandelen"

Strategie 2: Dogs of the Dow

In een Dogs of the Dow-portefeuille selecteer je aandelen volgens de principes uit het boek Beating the Dow van O'Higgins. De stelling in dit boek is dat bepaalde aandelen een onderwaardering krijgen die niets te maken heeft met de prestaties van het bedrijf.

Als je maar geduldig genoeg bent, zal de waarde van deze aandelen zich herstellen. Om daarvan te profiteren moet je je portefeuille samenstellen op basis van de tien aandelen met het hoogste dividendrendement.

Een voordeel van deze strategie is dat het redelijk eenvoudig uitvoerbaar is: je koopt aandelen op een bepaalde datum en vervolgens kijk je er een jaar niet meer naar om. Vervolgens herzie je elk jaar op een vaste dag je portefeuille. Dat wil zeggen dat je dan weer de aandelen met het hoogste dividendrendement koopt en de rest verkoopt.

Check ook: Beleggen voor later: dividend is your friend!

Strategie 3: Return Reversal-strategie

Deze strategie toont overeenkomsten met de Dogs of Dow. De Return Reversal-strategie houdt in dat je op zoek gaat naar achterblijvers. Dit zijn bedrijven waarvan de koers over een bepaalde periode minder snel is gestegen of sneller is gedaald, dan die van andere bedrijven.

De strategie bestaat uit vijf stappen:

  1. Inventariseer (bijvoorbeeld eens per jaar, niet noodzakelijk aan het einde van het jaar) alle AEX-fondsen die meer dan 10% zijn achtergebleven ten opzichte van de AEX-index.

  2. Verwijder de fondsen met bijvoorbeeld een structureel slecht management of structureel lage verkoopcijfers.

  3. Koop de overgebleven fondsen voor de periode van één jaar.

  4. Verkoop na dat jaar alle fondsen die meer dan 5% beter hebben gepresteerd dan de AEX-index.

  5. Behoud de overige fondsen en herhaal de procedure na één jaar om de portefeuille voor de komende periode aan te vullen.

Belangrijk is wel dat je ten minste vijf verschillende aandelen in je portefeuille opneemt vanwege de nodige spreiding. Bedenk ook dat de vereisten bij punt twee puur subjectief zijn. Wat is bijvoorbeeld een fundamenteel slecht management?

Check ook: Column van Carl Richards: de vijf regels voor het spreiden van je portefeuille

Strategie 4: Warren Buffett-strategie

De beste strategie is misschien wel die van meesterbelegger Warren Buffett, omdat hij een van de weinigen is die in de praktijk heeft laten zien dat hij beter dan de index kan beleggen. Zijn strategie heeft hij al in 1977 omschreven.

Vrij vertaald zegt hij dat hij alleen belegt in bedrijven die hij begrijpt, die op lange termijn groei kunnen laten zien, die geleid worden door goed en eerlijk management en die goedkoop zijn. Dan kopen én blijven zitten!

Lees ook: Prijs en waarde zijn niet hetzelfde (en negen andere opvattingen van Warren Buffett)

Deze tekst is een bewerking uit de Cursus Beleggen van beleggingsexpert Corné van Zeijl.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Wordt 2024 het jaar van de opkomende markten?

Dalende rentes zullen opkomende markten goed doen, is de verwachting. Lees verder ›