IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zeven dingen die je moet weten voordat je een ETF koopt

ETF's of trackers zijn beursgenoteerde beleggingsfondsen, die zich net als aandelen op de beurs laten verhandelen. Op de vraag hoe kan ik zelf beleggen in ETF’s hebben we dus een simpel antwoord: door bij een bank of online broker zoals BinckBank, ABN Amro, DEGIRO of Rabobank een beleggingsrekening te openen. De tarieven voor de handel in ETF's lopen bij verschillende partijen uiteen. Slim winkelen vooraf loont.

Je kunt op Euronext Amsterdam in ETF's handelen, maar ook op elders in Europa, Japan of de Verenigde Staten. Echt nodig is die reis over de wereld vaak niet; het aanbod op de beurzen in Amsterdam, Milaan, Londen en Parijs beslaat alleen ruim 2.500 ETF's van diverse aanbieders. Dat is ruim voldoende om een goed gebalanceerde beleggingsportefeuille mee samen te stellen.

Omdat ETF's zich net als aandelen laten verhandelen, gelden veel beurswijsheden ook voor deze passieve beleggingsproducten. Slim en voordelig je slag slaan in dat enorme aanbod van ETF's lukt beter dankzij deze zeven dingen die je moet weten voordat je een indextracker koopt.

Lees ook: Gespreid beleggen tegen lage kosten, dat doe je met een ETF. Wat is dat precies?

1. Vergelijk transactiekosten

ETF's noteren vaak aan meerdere effectenbeurzen. De kosten die een broker vraagt voor het tot stand laten komen van een transactie van dezelfde ETF verschillen per beurs. Prijsvergelijken loont. Maar het gaat niet alleen om transactiekosten, ook de spread is belangrijk.

2. Vergelijk spreads

De spread is het verschil tussen de beste prijs die een koper wil geven voor de ETF (biedprijs) en beste prijs die de verkopende partij vraagt (laatprijs). Volgens opgave van beleggersclub VEB is de gemiddelde spread die ETF-beleggers betalen 0,48%, maar de verschillen per beurs zijn best aanzienlijk. De voordeligste beurs om een ETF te kopen heeft de optimale mix van lage spreads en scherpe transactiekosten.

3. Plaats limietorders

Een limietorder laat je een ETF kopen voor de prijs die jij opgeeft. Dat geeft veel grip op de aan- en verkoopprijs, en maakt je ongevoeliger voor plotsklapse koersschommelingen. Het nadeel is dat als die prijs niet in zicht komt voor de ETF de transactie niet plaatsvindt. Een hulpmiddeltje voor het bepalen van de juiste prijs voor een limietorder bij verkoop kan zijn door enkele centen op te tellen bij de hoogste verkoopprijs die het orderboek laat zien en bij aankoop enkele centen af te trekken van het hoogste bedrag waarvoor de ETF te koop wordt aangeboden.

Check ook: Zeven dingen die je niet weet over ETF's

4. Handel alleen op een beurs die open is

Een China-ETF kan worden verhandeld op de beurs van Amsterdam, maar de handel in Chinese aandelen vindt toch echt plaats op de beurs van Hong Kong. Informatie die van invloed is op de koers van Chinese aandelen wordt realtime verwerkt als de beurs open is.

Een dichte beurs kan leiden tot grotere verschillen tussen de bied- en laatprijs doordat prijsinformatie over aandelen met vertraging geabsorbeerd wordt in de koers van de ETF, de optelsom van de onderliggende effecten waarin wordt belegd. Eigenlijk kun je dus het beste de China-ETF kopen of verkopen in Amsterdam als ook de beurs in Hong Kong open is.

5. Handel ook niet als de beurs net open is of bijna gaat sluiten

In de vroege of late uurtjes van de beurshandel – de gekke-uurtjes – wordt niet altijd gehandeld in sommige aandelen van de index, waarin een ETF belegt. Daardoor kan de koers van de ETF mogelijk niet nauwkeurig worden vastgesteld en kunnen spreads oplopen. Het zijn doorgaans ook de momenten dat de beurs op zijn onrustigst is, gekeken naar koersen.

6. Rustig aan in wilde beurstijden

Als de beurs op hol slaat omdat beleggers panikeren kunnen de aandelen waarin een ETF belegt flinke koersschommelingen vertonen. Daardoor kunnen spreads oplopen voor ETF's - een extra reden om limietorders te gebruiken. Dat ordertype laat aan- en verkoopprijzen niet door het ijs zakken.

7. Koop een gemakkelijk te verkopen ETF

Hoe meer liquide een ETF is, hoe eenvoudiger het is om deze tegen redelijke kosten van de hand te doen. Een matige liquiditeit kan leiden tot hogere transactiekosten omdat kopers of verkopers waarschijnlijk mondjesmaat zijn te vinden. Een liquide ETF heeft doorgaans een groot beheerd vermogen (1 miljard euro of meer) en kent kleine spreads. Dat laatste kun je altijd terugzien in het orderboek.

Zelf aan de slag als belegger? Hier begin je!

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›