IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit moet je weten over de heropleving van meme-aandelen

Beeld: iStock

Meme-aandelen als GameStop en AMC zijn weer helemaal terug van weggeweest. Afgelopen week schoten de aandelen weer omhoog, maar niet zonder slag of stoot. Wat moet je weten over de heropleving van deze aandelen? 

Het is alweer bijna drie jaar geleden dat diverse aandelen door een grote groep particuliere beleggers omhoog werd gestuwd. Afgelopen week werd weer een poging gedaan om de aandelen hoger te zetten, met winsten voor GameStop van 60% en 74% op maandag en dinsdag. Andere meme-aandelen uit de coronaperiode, waaronder AMC, stegen mee. 

Hoe zat dat ook alweer? 

Drie jaar geleden was er één gebruiker, die onder de naam Roaring Kitty, het startschot gaf voor de hausse in deze aandelen. Op onder meer YouTube, het populaire WallStreetBets-forum op Reddit en uiteindelijk tegenover het Amerikaanse Congres, vertelde hij hoeveel kansen hij zag in het aandeel. In de eerste weken van januari 2021 bleek dit al voldoende om het aandeel 1.700% hoger te zetten. 

Sinds juni 2021 bleef het stil rond Roaring Kitty, maar afgelopen zondag was er weer teken van leven op zijn X-account na het plaatsen van een afbeelding, waarop te zien is dat iemand aan het gamen is. Dit werd door social media als een signaal gezien om GameStop te kopen. 

This time is different 

Staan we daarmee weer aan het begin van een nieuwe rally? Anno 2024 lijkt de situatie toch wat anders dan in 2021. Door wat veranderingen in de markt in combinatie met de ervaring van de vorige keer, lijkt Wall Street de scherpe koerssprongen wat beter te kunnen verteren, denken experts. 

De beweging aan het begin van afgelopen week was ook minder heftig dan drie jaar geleden. Op maandag staken beleggers circa $15,8 miljoen in GameStop en $37,5 miljoen in AMC, zo blijkt uit cijfers van Vanda Research. Dit verhoudt zich tot respectievelijk $87,5 miljoen en $170 miljoen drie jaar geleden. 

Analisten van Vanda denken dat er genoeg beleggers zullen zijn die de verleiding niet kunnen weerstaan om ook wat aandelen te kopen, maar een terugkeer naar de hype van 2021 lijkt volgens hen onwaarschijnlijk. Volgens Vanda zijn grote hedgefondsen en andere professionele beleggers inmiddels beter voorbereid op een dergelijke situatie en stappen ze eerder uit, waarmee ze de kleine particuliere belegger het nakijken geven.  

Ook een verschil ten opzichte van drie jaar geleden is dat er inmiddels meer verhandelbare aandelen van GameStop en andere meme-namen zijn. Daardoor is de kans op een zogenoemde short squeeze beperkter. Drie jaar geleden werden beleggers die short zaten in deze aandelen uitgerookt door kleinere beleggers die de aandelen omhoog zetten. 

Per maart zijn er 305,9 miljoen verhandelbare aandelen GameStop, hetgeen ruim vier keer meer is dan in maart 2021. 

Terughoudendheid gewenst

Ben je ook aan het overwegen om in te stappen? Denk dan goed na over de gevolgen, gezien een belegging in meme-aandelen puur speculatief is. Afgelopen week werd al duidelijk dat de weg niet alleen omhoog is. Zo verloor het aandeel GameStop op woensdag nog 19%. 

Een uiteindelijke terugval vond uiteraard ook in 2021 plaats. Het aandeel GameStop steeg in vier weken van nog geen $5 naar meer dan $120, om vervolgens (hard) terug te zakken. Het niveau van 120 dollar werd uiteindelijk niet meer bereikt.

Lees ook: Het gevaar van te weinig spreiding

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›