IEXGeld

Dossiers

Profiel

Gespreid beleggen tegen lage kosten, dat doe je met een ETF. Wat is dat precies?

In de rubriek Durf te vragen beantwoorden we jouw vragen over geldzaken. Wil je iets weten, zit je met een lastige kwestie? Schroom niet en mail 't naar iexgeld@iex.nl. En wie weet kom je het antwoord op jouw vraag binnenkort op de site tegen.


Een vriendin van me belegt sinds een tijdje en ze vertelde dat ze laatst een ETF heeft gekocht. Wat is dat precies?

Een ETF - een exchange-traded fund - is simpel gezegd een mandje met beleggingen, dat je kunt kopen op de beurs. Koop je een ETF, dan koop je in één keer verschillende aandelen of obligaties.

Het wordt ook wel een tracker of indextracker genoemd. Dat is omdat er in de regel een bepaalde marktindex mee wordt gevolgd, met als doel hetzelfde rendement als die index te halen.

Lees ook: Van super-actief tot super-passief: dit zijn de keuzes die je kunt maken

Gespreid beleggen tegen lage kosten

Heel eenvoudig gesteld koop je in één keer de aandelen (of obligaties) uit de index, bijvoorbeeld de AEX. Daardoor beleg je eigenlijk automatisch gespreid.

Omdat je de index zo goed mogelijk volgt zal ook je rendement weinig tot niet afwijken van die index. De markt verslaan zal niet lukken, al is het alleen al omdat de kosten van je beleggingen nog van het rendement afgaan.

Wel zijn die kosten relatief laag. Er is geen fondsmanager actief bij betrokken, waardoor er weinig menselijk handelen - en dus tijd en geld - bij komt kijken.

Lees ook: Een portefeuille inrichten: doe aan spreiding, spreiding, spreiding

In onderstaand plaatje kun je zien hoe beleggen in een ETF er in de praktijk uit kan ziet (de donkerpaarse lijn is de AEX ETF van Think ETF's, de lichtpaarse lijn is de index die wordt gevolgd).


Bron: Think ETF's

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

De huizenprijzen trekken weer aan: met deze 6 tips kun je besparen

De Nederlandse huizenmarkt is al een tijdje voor veel mensen een gevoeli... Lees verder ›