IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zeg je vaste telefoon nu op en bespaar 250 euro per jaar

Heb je een vaste telefoonaansluiting én een mobiele telefoon? Dubbelop, helemaal wat kosten betreft.

Een groot nadeel van een vaste telefoon zijn de vaste maandelijkse abonnementskosten. Die bedragen (afhankelijk van de telefoonmaatschappij) tussen de 12 en 21 euro per maand. En dan heb je nog niet eens gebeld.

De belkosten zijn tussen de 7 en 26 cent per minuut en het starttarief is zo'n 10 cent per gesprek.

Stel je belt negentig minuten per maand, verdeeld in tien gesprekken, wat kost je vaste telefoonlijn dan gemiddeld per maand? Als volgt:

  • Abonnement: 15 euro
  • Bellen: 90 keer 0,16 is 14,40 euro
  • Startkosten: 10 keer 0,10 is 1 euro
  • Totaal: 30,40 euro

Kijk ook eens naar je mobiele abonnement. Houd je elke maand minuten over? Dan is de keuze snel gemaakt. Bel je alles op? Dan nog is het verstandig om eens te kijken hoeveel het kost om je abonnement aan te passen. Vermoedelijk kost dat je minder dan de kosten van je vaste aansluiting.

Voor je mobiel heb je bijvoorbeeld abonnementen (sim-only) van driehonderd belminuten voor 7,50. Dat is vijf uur bellen!

Lees ook: Vermijd deze vijf budgetkillers

Onbeperkt bellen

Een onbeperkt bellen-abonnement met je vaste lijn lijkt aantrekkelijk en niet zo duur. Kosten liggen zo tussen de 25 en 40 euro (afhankelijk van de aanbieder). Maar let op: is onbeperkt wel onbeperkt naar álle nummers? Ook naar mobiel? Dit is namelijk niet het geval bij alle aanbieders.

Een sim-only onbeperkt bellen-abonnement voor je mobiele telefoon kost bij T-mobile 16 euro per maand. En dan is T-mobile nog niet eens de goedkoopste aanbieder. Reken zelf maar uit hoeveel dat je per jaar scheelt.

Dat kan al oplopen tot een besparing van 250 euro.

Bekijk je belgedrag

Het is sowieso verstandig om voor je een abonnement afsluit goed te kijken naar je belgedrag en vervolgens te onderzoeken waar je het goedkoopste, best passende abonnement kunt vinden.

En heb je een internetverbinding en een computer thuis, dan is skype misschien wel de beste, en vooral de goedkoopste, optie als je veel en lang belt. Dat is namelijk gratis!

Lees ook: Voorkom sluipgebruik en bespaar

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›