IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vijf tips: bespaar op je stookkosten

Van echte vrieskou is nog geen sprake, maar toch: de verwarming is op dit moment geen overbodige luxe. Draai alleen niet roekeloos aan de thermostaatknop, maar probeer te besparen. Vijf tips.

1. Draai in kamers waar je nauwelijks komt de radiatorknoppen dicht. Het is bijvoorbeeld echt niet nodig om de logeerkamer te verwarmen als je geen logés verwacht.

2. De temperatuur kan omlaag wanneer je het huis verlaat of gaat slapen. Dit kan al een uur van tevoren, want de warmte gaat niet ineens weg.

Over het algemeen is dertien tot vijftien graden een prima temperatuur voor ’s nachts. Heb je een goed geïsoleerd huis, dan kun je er voor kiezen de temperatuur iets minder drastisch verlagen, stelt de Consumentenbond. De warmte blijft in goed geïsoleerde huizen beter hangen, dus de verwarming hoeft ’s nachts minder hard te werken. Dan hoef je ’s morgens niet het hele huis opnieuw te verwarmen.

3. Wanneer er tussen het moment dat je opstaat en het moment dat je van huis gaat niet zoveel tijd zit, bijvoorbeeld een uurtje, hoef je de temperatuur niet hoger te zetten. Het duurt immers wel even voordat het binnen warm is.

4. Houd de warmte binnen door (tussen)deuren te sluiten. Je kunt ook tochtstrips of tochtstoppers kopen (of zelf maken!).

5. Check: past je outfit bij deze tijd van het jaar? Het is onzin om je huis te verwarmen terwijl je in een t-shirt met korte mouwen rondloopt. Dan kun je beter een trui uit de kast pakken.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›