IEXGeld

Dossiers

Profiel

Koop deze zeven dingen tweedehands en bespaar

Als je iets koopt, dan zul je meestal voor nieuw gaan. Je hebt iets nodig, dus je gaat naar de winkel en schaft 't aan. Maar soms kun je net zo goed, of beter zelfs, voor tweedehands kiezen. Check deze zeven voorbeelden. Plus: dit kun je beter níet bij de kringloopwinkel halen.

1. Kinderkleding

Een nieuw setje baby- of kinderkleding hoeft an sich niet duur te zijn, maar als je alle uitgaven bij elkaar optelt... Een kind groeit dusdanig snel, dat je wel aan de gang kunt blijven. Daarom is het helemaal zo'n gek idee nog niet om de kleding tweedehands te kopen. Vaak een stuk goedkoper.

Vraag ook eens aan kennissen met iets oudere kinderen of ze nog een doos kleding op zolder hebben staan. Misschien kun je het kosteloos of tegen een zacht prijsje van ze overnemen. Dat geldt trouwens ook voor speelgoed. Zolang iets nog in goede staat is maakt het niet uit dat een ander kind er al mee heeft gespeeld, toch?

Check voor tweedehands kinderkleding websites als Vintykids of Lindielin. Of ga naar een kinderkledingbeurs (waar vaak ook speelgoed wordt verkocht) bij jou in de buurt.

2. Auto

Een gebruikte auto is doorgaans een stuk goedkoper dan een spiksplinternieuw model. En grote kans dat-ie wel net zo goed rijdt, zeker als het een niet ál te oude wagen is. Ga bijvoorbeeld voor een gebruikte auto uit 2012 of 2013. Daarvoor betaal je een stuk minder dan voor een auto die net uit de showroom komt rijden. Maar zal er veel aan schelen? Waarschijnlijk niet.

Op websites als AutoTrack, Gaspedaal en natuurlijk de auto-afdeling van Marktplaats worden veel tweedehands auto's aangeboden. Je kunt ook even bij je garage langsgaan om je wensen te bespreken.

3. Meubels

Nieuwe meubels nodig? Struin vóórdat je iets op een woonboulevard koopt eerst Marktplaats af. Daar worden ontzettend veel kasten, tafels en banken aangeboden. Het meubilair is soms zelfs (zo goed als) nieuw.

Waarschijnlijk zijn deze Marktplaats-meubels zelfs al netjes in elkaar gezet. Kwestie van ophalen en thuis op de juiste plek zetten.

4. Muziekinstrumenten (zeker als je net begint)

Als je van plan bent 'n instrument te gaan spelen, koop dan in je enthousiasme niet meteen 't duurste dat je kunt vinden, ook al zegt de verkoper nog zo overtuigend dat je het echt het beste op die specifieke gitaar kunt leren. Koop een tweedehands instrument, probeer het eerst even uit. Je kunt altijd nog een nieuwe kopen.

Veel muziekwinkels hebben een prima assortiment tweedehands instrumenten: vraag er gewoon naar. Losse onderdelen, zoals snaren en drumstokjes, kun je beter wel altijd nieuw kopen.

5. Gereedschap (en andere spullen waar weinig mis mee kan zijn)

Een hamer is een hamer. Nieuw of tweedehands, daar zit waarschijnlijk weinig verschil in. Het zijn zulke robuuste spullen, dat er weinig mee aan de hand kan zijn, al zijn ze nog zo vaak gebruikt. Dit geldt ook voor veel fitnessattributen, zoals halters en losse gewichten.

6. Entertainment: boeken, films, cd's

Een verhaal is niet ineens minder goed omdat het in een boek staat dat bij 'n ander uit de kast komt. En het entertainmentgehalte van films, cd's, lp's, dvd's, blue-rays en games blijft ook gelijk. Nieuw zijn ze best duur, tweedehands vaak een stuk goedkoper.

Een goede plek om tweedehands boeken te kopen is Boekwinkeltjes.nl. Of ga naar Bol.com. Je zoekt daar gewoon op het product dat je wilt hebben, en de site laat zelf zien of het ook tweedehands wordt aangeboden. Je kunt er ook je eigen spullen verkopen. Bol.com krijgt dan wel een klein percentage van de verkoopprijs, maar het voordeel is dat je zelf heel weinig hoeft te regelen.

7. Spullen die je maar één keer, of heel af en toe, nodig hebt

Een galajurk, een partytent, verkleedkleding. Er zijn van die spullen die je maar één keer, of heel sporadisch, gebruikt. Zonde om dan voor nieuw (en dus duurder) te gaan. Hierbij geldt eigenlijk hetzelfde als bij de gitaar van punt 4: een nieuwe kopen kan altijd nog.

Check ook: Sharen is het nieuwe kopen

En dit kun je beter wél nieuw kopen

Er zijn ook spullen die je beter niet tweedehands kunt kopen. Ga liever niet naar de kringloopwinkel of Marktplaats voor:

  • Ondergoed en zwemkleding. Al was je ze honderd keer, het is gewoon niet zo'n fris idee.
  • Matrassen en kussens. Die kunnen erg onhygiënisch zijn. En door intensief gebruik zijn ze vaak gevormd naar het lichaam van je voorganger.
  • Make-up. Je weet niet wat er mee is gebeurd en hoe lang het al open is (make-up is een broedplaats voor bacteriën).
  • Legpuzzels. Het zou toch jammer zijn als je bijna klaar bent, en er dan achter komt dat er een stukje ontbreekt. Dit geldt eigenlijk ook voor andere spelletjes waarbij je met een standaard aantal kaartjes of pionnen te maken hebt.
  • Een helm of kinderzitje. Als het op veiligheid aankomt kun je beter geen tweedehands spullen kopen. Als er ook maar iéts aan scheelt, kan het al afdoen aan de veiligheid.
  • (Dure) electronica. Zoals laptops, dvd-spelers, fotocamera's. Schade is niet altijd zichtbaar aan de buitenkant, en je krijgt er geen garantie op.
  • Spullen (zoals software) waarvoor je een registratiecode nodig hebt. Heb je die niet, of is-ie niet meer bruikbaar, dan heb je niks aan je aankoop.
Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›