IEXGeld

Dossiers

Profiel

Sharen is het nieuwe kopen

Stel je voor: je gaat verhuizen en je hebt een klopboor nodig. En eigenlijk ook een aanhangwagen, maar die heb je simpelweg niet. Schaf je deze spullen dan voor die enkele gelegenheid aan? Het is voordeliger om ze van een ander te lenen. Bijvoorbeeld van vrienden, familie, of desnoods van de buurman.

Ook zij hebben waarschijnlijk niet altijd alles binnen handbereik in de schuur staan. Maar iemand verderop in de straat misschien wel. Er zijn verschillende websites waarop je kunt zien of mensen in de buurt de spullen die jij nodig hebt uitlenen. De mensen achter Peerby, bijvoorbeeld, willen een alternatief bieden voor de wegwerpcultuur, door mensen in contact te brengen en ze te laten delen. Of probeer Huren van buren en Te huur in de buurt. Tegen een kleine vergoeding is die grasmaaier, fietsendrager, krultang of stoel een dag van jou. Speciaal voor de huur van auto’s is MyWheels. Zelf uitlenen (en dus een beetje bijverdienen!) kan natuurlijk ook.

En bevallen de geleende spullen goed? Zelf kopen kan dan altijd nog. Tip: bekijk of je sommige aankopen samen met vrienden of familie kunt doen. Bijvoorbeeld een bootje of een tent. Wel even goede afspraken maken over wie 'm wanneer gaat gebruiken, natuurlijk.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›