IEXGeld

Dossiers

Profiel

Besparen door je tanden te poetsen onder de douche? Dat gaat niet werken.

Water besparen door tijdens het douchen bijvoorbeeld je tanden te poetsen en te scheren, het lijkt inderdaad logisch. Je staat toch te douchen - waarom zou je niet allerlei dingen doen waar ook water voor nodig is?

In de praktijk werkt het alleen niet zo. Zelfs door te plassen onder de douche bespaar je geen water, tenzij je je haren kunt wassen en plassen tegelijk. Het zit namelijk zo. Het doorspoelen van een wc kost gemiddeld 5,7 liter water. Bij het douchen verbruik je gemiddeld 7,8 liter water per minuut.

Als je dus in ongeveer 45 seconden kunt plassen, zit je qua waterverbruik op een gelijk niveau. Neem maar eens op hoelang je over een plas doet. Is dit langer dan een minuut, doe het dan gewoon lekker op de wc en niet onder de douche.

Lees ook: Stop nou eens met die wasdroger

Minder water nodig

Hetzelfde principe geldt voor tandenpoetsen, scheren en bijvoorbeeld het uitspoelen van een handwasje.

Uit de wastafelkraan komt gemiddeld 4 liter water per minuut. Als je 'm alleen aanzet als je daadwerkelijk water nodig hebt (dus niet laten lopen tijdens het tandenpoetsen), kost je mond spoelen na het tandenpoetsen maximaal 4 liter water.

Ben je onder de douche twee minuten (en dat is echt het minimum) aan het poetsen dan loopt de douche gewoon door: 2 x 7,8 liter is 15,6 liter. En zo is scheren nog duurder onder de douche omdat de meesten niet in twee minuten klaar zijn.

Lees ook: Lampen uit, ook als je maar héél even weg bent

Een rekenvoorbeeld

Je doucht elke dag rond de 10 minuten, dat is gemiddeld 7,8 liter x 10 minuten is 78 liter. Gemiddeld betaal je 0,0015 (inclusief belasting, maar exclusief vastrecht en btw) per liter. Dat is dus 78 x 0,0015 euro is 0,12 euro per dag.

Als je je tandenpoetst onder de douche sta je er circa 3 minuten langer onder. Dat is 7,8 liter x 3 minuten x 0,0015 euro is 0,04 euro extra.

Het lijkt een bedrag van niets, maar op jaarbasis kost iedere dag 10 minuten douchen 43,80 euro. Voor 13 minuten betaal je al 58,40 euro per jaar. Per persoon. Reken maar eens uit wat je bespaart als je een gezin met vier personen hebt.

Hoe moet het wel

Poets je je tanden bij de wastafel en laat je de kraan niet lopen, dan kost het tandenpoetsen je ongeveer 1 minuut aan kraanwater: 4 liter x 0,0015 is 0,006 euro per keer. Een heel jaar lang twee keer per dag tandenpoetsen kost je 4,38 euro aan water.

Nog goedkoper is het om water in een glas te doen om daarmee je mond te spoelen, dat kost op jaarbasis 0,27 euro, Onder de douche kost het je 14,60 euro aan water.

Zo werkt het dus ook voor bijvoorbeeld een handwas doen of scheren; het kost juist meer water onder de douche. En ik heb de kosten voor het verwarmen van het douchewater nog niet eens meegenomen in dit voorbeeld.

Lees ook: Kleine wasjes, hoge kosten

Korter douchen

Nog beter is het om je dagelijkse douchebeurt te verkorten van 10 minuten naar bijvoorbeeld 8 minuten. Besparing per jaar: 9,64 euro.

Kijk maar eens op dit overzicht hoeveel water je gebruikt voor wat:

Hoeveel water gebruik je voor welke handeling

 Lees ook: Scheer je rijk

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›