IEXGeld

Dossiers

Profiel

Scheer je rijk

Scheermesjes zijn duur en worden ook nog snel bot. Zonde van je geld en van het milieu. Bedenk maar eens hoeveel (wegwerp)mesjes jij in een jaar weggooit…

Maar je kunt de levensduur van je scheermesjes verlengen. Door ze goed schoon te maken bijvoorbeeld en er is zelfs een – heel eenvoudige én gratis – manier om ze te slijpen, of eigenlijk polijsten.

Slijp je scheermesjes

Scheermesjes worden bot doordat stukjes haar, zeep- of schuimresten en huidcellen in het mesje blijven zitten. Door dit vuil en water gaan de mesjes roesten en worden ze bot. Althans, lijken ze bot.

Als je na iedere scheerbeurt je mesje goed schoon en droog maakt door 'm af te spoelen en in tegengestelde richting (dan je scheert) over een doek te drukken gaat je mesje vaak al twee keer zo lang mee.

Sinds kort is er ook een speciale scheermesslijper (de Razorpit) op de markt. Door dit apparaatje te gebruiken zou een scheermes ruim vijf keer langer meegaan. Ware het niet dat het apparaat je scheermes eigenlijk niet slijpt maar polijst.

Een goedkoper alternatief met hetzelfde resultaat is je scheermes goed droog en schoon houden en zodra het mesje wat botter wordt, het mes in tegenovergestelde richting over een stuk spijkerbroek te halen.

Het leuke is dat dit ook gewoon kan aan de spijkerbroek die je draagt. Ook schijn je je scheermes te kunnen polijsten op je onder- of bovenarm. (Let wel op dat je ook op je arm in tegenovergestelde richting gaat.)

Besparen op scheermesjes: een rekenvoorbeeld

Stel je scheert je vijf keer per week en doet gemiddeld twee weken met een scheermesje. Dan heb je 26 scheermesjes nodig per jaar. Gilette Mach 3 kost zo’n 16,50 euro voor 8 stuks, ofwel 2,10 per mesje. Dat weer maal 26 weken is bijna 55 euro per jaar.

Doe je in plaats van twee weken liefst vier weken met een mesje, dan kost het je iets meer dan 27 euro per jaar. Besparing: 28 euro!

Een klassiek scheermes – een krabbertje – is trouwens nog veel goedkoper in gebruik. De mesjes kosten gemiddeld zo’n 0,30 euro en gaan gemiddeld vijf scheerbeurten mee. Dus je hebt 52 mesjes nodig, is 15,50 per jaar.

Ook bij scheermesjes is het verstandig om op internet te zoeken naar de goedkoopste. Er zijn steeds meer online initiatieven om aan goedkope scheermesjes te komen, bij Boldking bijvoorbeeld.

Zeep of schuim?

Als je dan toch aan het besparen bent op scheren. Wat is eigenlijk goedkoper: scheren met kant-en-klare scheerschuim of met zeep en een kwast?

  • 75 gram scheerzeep van De Vergulde Hand kost 2,60
  • 300 ml scheerschuim van De Vergulde Hand kost 4,32

Stel je scheert vijf keer per week, dan doe je ongeveer twee maanden met één bus scheerschuim, dat is iets meer dan 0,10 euro per scheerbeurt. Met scheerzeep doe je veel langer. Stel ongeveer een half jaar dan kost dat je 0,02 euro per scheerbeurt.

Over een heel jaar is dat 26 euro tegenover 5,20 euro. De enige extra investering die je voor scheren met scheerzeep nodig hebt is een scheerkwast (vanaf 5 euro) én iets meer tijd.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›