IEXGeld

Dossiers

Profiel

Is dit de beste pensioenportefeuille?

Minder risico’s, minder stress en geen jarenlange verliezen. Is All Asset No Authority de ideale portefeuille voor je pensioen?

De Amerikaanse beleggingswebsite MarketWatch schrijft over de zeer succesvolle beleggingsstrategie van Doug Ramsey, CIO van Leuthold & Co. Succesvol, omdat de strategie al vijftig jaar beter presteert dan de doorgaans aanbevolen modelportefeuille van 60% aandelen en 40% obligaties.

Lees ook: Je portefeuille herbalanceren: een must

Ieder jaar presteerde de portefeuille van Ramsey gemiddeld 7 procentpunt beter dan deze klassieke portefeuille, terwijl de risico’s ook nog eens beduidend lager zijn.

Zeven beleggingscategorieën met ieder dezelfde weging

De zogenoemde All Asset No Authority- of AANA-portefeuille is zeer rechttoe, rechtaan, maar bevat wel alle facetten van een goede beleggingsportefeuille. De portefeuille is opgedeeld in zeven beleggingen met dezelfde weging: 

  • Amerikaanse multinationals (de S&P 500)
  • Amerikaanse ‘smallcaps’ (verenigd in de Russel 2000-index)
  • Internationale aandelen uit ontwikkelde regio’s als Europa, Australië, Azië en het Verre-Oosten 
  • Goud
  • Grondstoffen
  • Amerikaanse vastgoedfondsen (REITS)
  • Amerikaanse tienjaarsobligaties

In de portefeuille vind je dus verschillende beleggingen: van aandelen, tot vastgoed, grondstoffen en goud. Hierdoor blijft de portefeuille overeind in zowel periodes van hoge inflatie als van stagflatie.

Check ook: 7 tips om optimaal te spreiden als belegger

Het enige waar je in principe op moet letten is dat het vermogen aan het einde van het jaar gelijk is verdeeld over de zeven categorieën. 

Kleiner verlies in 2022 ten opzichte van de markt

Het verlies van de AANA-portefeuille in 2022 was met 9,6% ook minder groot dan van de markt. Ter vergelijking: de S&P 500 daalde met 18%, terwijl de klassieke portefeuille van 60% aandelen en 40% obligaties afgelopen jaar circa 17% minder waard werd.

En wat te denken van techbeurs Nasdaq, die zelfs een derde van de waarde verloor? Om nog maar te zwijgen over de fors teruggelopen waardering van cryptomunten.

... maar in stierenmarkten blijft de portefeuille vaak wat achter

Afgelopen jaar profiteerde AANA vooral van twee factoren, namelijk de blootstelling aan grondstoffen en goud. Maar er zijn uiteraard ook jaren geweest dat het minder ging, vooral na de scherpe opleving van de beurzen sinds de start van de coronacrisis.

In een stierenmarkt blijft AANA wat achter, maar in probleemjaren blijft de portefeuille goed liggen.

Geen decennium zonder winst

Op lange termijn heeft de strategie zich bewezen: er is geen decennium voorbij gegaan zonder winst. En dat kan Wall Street niet altijd zeggen. Kijk maar naar de flinke verliezen in de jaren ’70 en tijdens het knappen van de internetbubbel rond 2000. 

Volgens Ramsey liet AANA sinds 1973 jaarlijks gemiddeld een rendement optekenen van 9,8%. Dat is weliswaar een half procentpunt minder dan de S&P 500, maar de Amerikaanse hoofdgraadmeter heeft een beduidend hoger risicoprofiel. En dat wil je wellicht niet voor je pensioenportefeuille. Ten opzichte van de klassieke modelportefeuille deed AANA het juist beter, vooral dus in crisisjaren zoals in de jaren ‘70. 

Zelf deze portefeuille opbouwen

Ben je ervan overtuigd dat de AANA-portefeuille wat voor jou is, dan kun je die zelf gemakkelijk opbouwen aan de hand van ETF’s. Deze selectie kun je bijvoorbeeld overwegen: 

  • iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD 
  • SPDR Russell 2000 US Small Cap UCITS ETF
  • Vanguard FTSE Developed World UCITS ETF USD
  • WisdomTree Physical Gold
  • WisdomTree Broad Commodities
  • Invesco US Treas Bd 7-10 Year UCITS ETF EUR H Dist
  • VanEck Global Real Estate UCITS ETF

Check ook: Hoe kies ik het beste beleggingsfonds?

Let op: dit lijstje is puur ter illustratie. Het aanbod aan ETF’s is groot en wellicht zijn indextrackers van andere aanbieders aantrekkelijker op basis van de kosten of het trackrecord. 

Bruidsmeisjesbelegging

Wil je toch nog een stapje verdergaan? Ramsey adviseert aan het begin van het jaar extra te investeren in de belegging die in het jaar ervoor als één na beste presteerde. Ramsey noemt dit de bruidsmeisjesbelegging. Sinds 1973 biedt deze strategie gemiddeld 13,1% aan rendement per jaar.

Je zou dus in plaats van zeven categorieën ook voor acht kunnen kiezen, waarbij je het achtste plekje in je portefeuille reserveert voor de bruidsmeisjesbelegging (je koopt dus als het ware twee keer dezelfde belegging). Voor 2023 is goud het ‘bruidsmeisje’.

Lees ook: Pensioen laten beleggen of zelf beleggen?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Waarom dividendaandelen kopen juist nu een goed idee is

Renteverlagingen Federal Reserve doen dividendaandelen goed. Lees verder ›