IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je portefeuille herbalanceren: een must

Ook als je als belegger achterover leunt, kan je beleggingsmix in de loop van de tijd veranderen, omdat bepaalde beleggingen in waarde stijgen of dalen. Je portefeuille zo nu en dan herbalanceren is dan ook een must, omdat anders de kans bestaat dat je ongemerkt meer risico loopt of juist defensiever belegt dan je oorspronkelijk van plan was. Hoe pak je dat aan?

Spreiden is het devies voor wie belegt: een spreiding over bijvoorbeeld aandelen, obligaties, cash en vastgoed, maar ook binnen een beleggingscategorie (zoals over sectoren en regio's).

Check ook: 7 tips om optimaal te spreiden als belegger

Verstoorde balans

Door ontwikkelingen op de financiële markten kunnen bepaalde beleggingen flink in waarde stijgen, terwijl andere achterblijven. Hierdoor kan de balans die je ooit had aangebracht, verstoord raken.

Stel je hebt destijds een portefeuille gekozen die bestond uit 50% obligaties en 50% aandelen. Maar door koersstijgingen is de waarde van je aandelen flink gestegen, waardoor de verhouding is verschoven naar 40% obligaties en 60% aandelen. In dat geval loop je ongemerkt meer risico, aangezien aan aandelen gemiddeld een hoger risico kleeft dan aan obligaties.

Het omgekeerde kan natuurlijk ook gebeuren: door de koersdalingen tijdens de coronacrisis maken aandelen nog maar 40% van je portefeuille uit, terwijl de rest bestaat uit obligaties. In dat geval loop je het risico dat de doelen die je had gesteld uit het zicht raken, aangezien aandelen over een langere periode gemiddeld een hoger rendement opleveren dan obligaties.

Lees ook: Is dit is het juiste moment om aandelen te kopen?

Omdat je destijds bewust een bepaalde verdeling tussen beleggingen hebt bedacht, is het verstandig om regelmatig te controleren of je beleggingsportefeuille nog steeds overeen komt met je wensen en doelen.

Hoe gaat dat herbalanceren in zijn werk?

Bij het herbalanceren van je beleggingsportefeuille verkoop je een deel van de beleggingen die het de laatste tijd het best hebben gedaan en koop je beleggingen die zijn achtergebleven.

In het bovengenoemde voorbeeld, waarbij de verhouding in je beleggingsportefeuille is verschoven naar 60% obligaties en 40% aandelen, kun je overwegen om extra aandelen bij te kopen, zodat de fifty-fifty verhouding weer wordt hersteld. Heb je geen extra geld beschikbaar of wil je geen grotere bedragen aan je beleggingen uitgeven, dan kun je ook overwegen om een deel van je obligatieportefeuille te verkopen en met de opbrengst aandelen te kopen die goedkoper zijn geworden.

Als je er op tijd bij bent - dus vlak na de klap op de beurs - dan kun je de aandelen tegen een lage koers kopen en zo profiteren van de grilligheid op de beurzen.

In het omgekeerde geval, waardoor 60% van je beleggingsportefeuille uit aandelen bestaat, kun je een pluk aandelen waarop je winst hebt gemaakt van de hand doen en obligaties bijkopen.

Ook binnen een beleggingscategorie kan het nodig zijn om te herbalanceren. Zo kan het gebeuren dat sommige sectoren (bijvoorbeeld softwarebedrijven of farmaceutische ondernemingen) door koersstijgingen een forse overweging hebben gekregen, terwijl andere sectoren (zoals de oliesector) door flinke koersklappen zijn teruggedrongen naar de marge. In dat geval kan het verstandig zijn om wat koerswinsten af te romen van aandelen die een te dominante positie in je portefeuille hebben gekregen. 

Wanneer moet ik balanceren?

Het is sowieso verstandig om periodiek - bijvoorbeeld één keer per jaar - je portefeuille onder de loep te nemen en te kijken of deze nog matcht met je wensen en het risico dat je kan en wil lopen.

Daarnaast is het slim om bij heftige bewegingen op de financiële markten even te kijken hoe de vlag erbij hangt en waar nodig in te grijpen.

Ben je nog bezig om een portefeuille op te bouwen, dan kun je er ook voor kiezen om elke keer als je wat inlegt, het grootste deel te investeren in de beleggingen die zijn achtergebleven.

Check ook: Beginnen met beleggen: Hoe dan?

Ook een verandering in je persoonlijke situatie kan reden zijn om je portefeuille te herbalanceren. Als je bijvoorbeeld belegt voor je pensioen en je pensioenleeftijd nadert, is het verstandig om de risico's in je portefeuille af te bouwen, door bijvoorbeeld aandelen te verruilen voor degelijke staatsobligaties. Je voorkomt zo dat vlak voor de einddatum het eindkapitaal (grotendeels) in rook opgaat, door een beurscrash.

Wissel niet te vaak

Probeer wel te voorkomen dat je je laat leiden door dagkoersen. Veelvuldig in- en uitstappen leidt tot hogere transactiekosten en dat gaat ten koste van je rendement. Bovendien is beleggen bedoeld voor de langere termijn. Koersfluctuaties horen erbij.

Om te voorkomen dat je portefeuille wordt omgetoverd in een duiventil, kun je bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je pas ingrijpt als een beleggingscategorie meer dan 10 procentpunten afwijkt van de oorspronkelijke mix.

Vind je het lastig om je portefeuille steeds te herbalanceren, dan kun je ook kiezen voor een beleggingsfonds. De fondsbeheerder neemt deze taak dan voor jou uit handen.

Lees ook: Hoe moet je beleggen tijdens de coronacrisis? 7 tips van experts

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›