IEXGeld

Dossiers

Profiel

5 tips voor aartsluie beleggers

Beleggen levert op de langere termijn meestal meer op dan sparen. Toch zien velen er van af, omdat ze denken dat het ingewikkeld is of teveel tijd kost. Gelukkig zijn er slimme manieren om zonder noemenswaardige inspanning een mooi bedrag bij elkaar te beleggen.

Uiteraard zijn in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst. Maar statistisch gezien levert beleggen vrijwel altijd een hoger rendement op dan sparen.

Toch zijn er nog vele Nederlanders die hun geld laten staan op een renteloze spaarrekening, omdat ze menen dat ze het te druk hebben om zich in beleggen te verdiepen.

Check ook: Hoe hard daalt de waarde van mijn spaargeld nu echt?

Dat is een gemiste kans, want beleggen hoeft helemaal niet zo tijdrovend te zijn, mits je het slim aanpakt. We zetten enkele mogelijkheden voor je op een rij.

1. Beleg in beleggingsfondsen

Individuele aandelen selecteren is erg tijdrovend en vergt de nodige expertise. Bovendien wordt je portefeuille erg kwetsbaar als je in slechts een handvol aandelen belegt: één misser heeft een relatief grote impact op het totale rendement.

Beleg je niet uitsluitend als hobby, maar om je vermogen in tact te houden of te laten groeien, dan is het verstandig om te kiezen voor een beleggingsfonds. Je portefeuille is dan automatisch gespreid: er zitten tientallen verschillende aandelen in je portefeuille.

Bovendien heb je er geen omkijken naar. Een team van experts houdt de markt voor je bij, om te speuren naar kansen en de risico's in te dammen.

Wil je voordeliger uit zijn, dan kun je kiezen voor ETF's, die een index van bijvoorbeeld aandelen volgen. Omdat er geen beheerder is die actief op zoek gaat naar beleggingskansen, zijn de kosten van deze fondsen een stuk lager.

2. Leg automatisch in

Het vergt de nodige discipline om elke maand geld van je betaalrekening te halen om mee te beleggen. Voor je er erg in hebt, gaat het bedrag dat je hiervoor had gereserveerd op aan de boodschappen. Dat is natuurlijk zonde.

Wil je het jezelf makkelijker maken, dan kun je bij veel banken elke maand een vast bedrag laten beleggen in een beleggingsfonds.

Automatisch periodiek beleggen heeft nog een extra voordeel: je loopt niet het risico dat je door een verkeerde timing extra geld verliest. Op momenten dat de beurs laag staat kun je van die 100 euro meer aandelen kopen dan wanneer de beurs hoog staat. Hierdoor worden extreme hoogte- en dieptepunten gladgestreken.

Lees ook: Waarom gespreid inleggen een must is 

Bovendien voorkom je met deze strategie dat je gaat handelen in een emotie; vaak hét recept voor grote koersverliezen.

3. Besteed het beheer uit

Vroeger was vermogensbeheer voorbehouden aan de elite, maar anno 2021 kun je al voor kleine bedragen terecht bij partijen als Evi van Lanschot, Semmie, Binck, FitVermogen en Doelbeleggen. Zij beheren de vermogens van verschillende klanten tegelijk. Je wordt dan ingedeeld in een beleggingsprofiel, waarna een portefeuille wordt ingericht volgens dit profiel.

De vermogensbeheerder zorgt ervoor dat de portefeuille blijft aansluiten bij het profiel, zodat je niet meer risico loopt dan verantwooord is. Hij voert de wijzigingen voor alle klanten in dit profiel tegelijk uit. Omdat het proces is geautomatiseerd, zijn de kosten slechts een fractie van traditioneel vermogensbeheer.

4. Focus op de assetverdeling

Beleggers focussen zich vaak op individuele aandelen. Maar de meest bepalende factor voor je rendement is de verdeling van je vermogen over verschillende beleggingscategorieën, zoals aandelen, obligaties, vastgoed, grondstoffen en alternatieve beleggingen, zoals private equity of cryptomunten.

Als je een druk leven hebt, is het verstandig om je energie vooral te richten op een goede assetallocatie.

Houd hierbij rekening met het beoogde rendement en de termijn die je hebt om te beleggen. Duurt het nog wel tien jaar voor je het geld nodig hebt, dan kun je een wat groter deel van je portefeuille inruimen voor aandelen. Maar heb je het geld al binnen enkele jaren nodig, wissel dan een substantieel deel van je aandelen om voor bijvoorbeeld termijndeposito's, staatsobligaties of obligaties van bedrijven met een hoge kredietwaardigheid. Je stelt dan je vermogen op tijd veilig.

Houd de assetverdeling wel bij, want door de marktontwikkelingen kan je portefeuille uit balans raken. Gaat de beurs bijvoorbeeld een tijdje omhoog, dan kan het gewicht van aandelen groter worden dan je had beoogd.

Lees ook: Je portefeuille herbalanceren: een must

5. Stop met de koersen in de gaten houden

Beleggen doe je voor de lange termijn. Tussentijdse koersschommelingen horen erbij. Verspil daarom geen tijd met het steeds monitoren van beurskoersen. Dat scheelt ook veel stress en voorkomt dat je in je emotie verkeerde beslissingen neemt.

Wel is het verstandig om een keer per maand even te checken of je nog achter je beleggingskeuzes staat of dat je de uitgezette koers toch wat moet aanpassen.

Check ook: Beginnen met beleggen: Hoe dan?

Gerelateerde Tools