IEXGeld

Dossiers

Profiel

Bespaar je geld als je online boodschappen doet?

Door de coronacrisis bestellen steeds meer mensen hun boodschappen online. Inmiddels kopen zo’n drie miljoen Nederlanders hun boodschappen bij een online supermarkt, zo blijkt uit onderzoek van de Smart Food Monitor, uitgevoerd door Multiscope onder zevenduizend Nederlanders. Wat betekent online shoppen eigenlijk voor je portemonnee? Wij zetten wat plussen en minnen op een rijtje. 

Online boodschappen doen klinkt interessant. Je hoeft niet langer meer met je zware boodschappen te sjouwen, het kost minder tijd en in de huidige coronacrisis heb je geen last van mensen die geen anderhalve meter afstand van je houden. Maar ben je ook goedkoper uit? 

Minder impulsaankopen

Allereerst blijkt uit diverse onderzoeken dat consumenten minder snel geneigd zijn impulsaankopen te doen. In de supermarkt loop je nog weleens langs rekken met sterk afgeprijsde producten en niet iedereen kan de verleiding weerstaan om die producten dan te laten liggen. Met online shoppen heb je die verleiding in principe niet en dat kan al snel enkele euro’s besparen. 

Daartegenover staat dat boodschappen die je online bestelt vaak wat duurder zijn, omdat er nog bezorgkosten bijkomen. Sommige supermarkten hanteren geen bezorgkosten, maar stellen dan wel als eis dat je voor een minimumbedrag aan boodschappen moet doen. Daardoor kan het alsnog zijn dat je meer boodschappen doet dan nodig, alleen om aan dat bedrag te komen. In die zin zullen gezinnen mogelijk eerder de voordelen van online boodschappen inzien dan bijvoorbeeld eenpersoonshuishoudens.

Niet overal mogelijk    

Bovendien bieden niet alle supermarkten de mogelijkheid om online je boodschappen te doen. Zo heeft de Lidl bijvoorbeeld wel een webshop, maar daar kun je alleen producten uit het non-food assortiment kopen. 

Picnic daarentegen heeft dan weer geen fysieke winkels en alleen een online platform. Volgens de Consumentenbond behoort Picnic tot de goedkoopste supermarkten, dus goedkoop online shoppen kán dus wel (al moet je wel voor minstens 35 euro aan boodschappen doen).

Check ook: Hoe winkels je brein voor de gek houden

Overigens moet daarbij nog een andere een kanttekening worden geplaatst: Picnic kan de extreme instroom klanten niet aan en heeft in sommige regio’s enorme wachtlijsten. Hierdoor kan het soms extreem lang duren voordat je mag bestellen.  

Op deze website worden de online mogelijkheden van diverse supermarkten onderzocht. Hier vind je ook een overzicht van de bezorgkosten en de minimale bestelbedragen.

Hieruit valt op te maken dat vrijwel alle supermarkten een minimaal bestelbedrag hanteren, variërend van 20 tot 70 euro. Het loont dan ook om supermarkten onderling te vergelijken om te zien waar je het goedkoopst uit bent en welke winkels bij jou in de buurt beschikbaar zijn. Op deze website vind je een vergelijkingstool.  

Conclusie

Online boodschappen doen zal niet voor iedereen een uitkomst zijn. Ben je bijvoorbeeld alleenstaand, dan zul je bij sommige supermarkten moeite hebben om het minimale bestedingsbedrag te halen. Gezinnen zullen minder vaak tegen dit probleem aanlopen.

Bovendien zijn er vaak bezorgkosten, waardoor de boodschappen in principe duurder worden. Sommige supermarkten rekenen geen bezorgkosten, zolang je maar boven een bepaald bedrag aan boodschappen doet. 

Een bijkomend voordeel is dat je online vermoedelijk alleen boodschappen doet die je écht nodig hebt. In de winkel word je nog weleens verleid tot de aanschaf van producten die eigenlijk overbodig zijn. 

Al met al kan online boodschappen doen goedkoper zijn, maar dat hangt vooral af van de supermarkt en je gezinssamenstelling. Doe daarom goed onderzoek en vergelijk supermarkten onderling om erachter te komen of jij ook goedkoper uit bent online of dat je toch beter naar de supermarkt kunt gaan.

Lees ook: Besparen op je boodschappen doe je zo

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Moet je vrezen voor de techbubbel?

Het koersverloop van techaandelen wordt steeds grilliger. Gaat de bubbel... Lees verder ›