IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleggen of toch sparen?

Sparen en beleggen zijn beide belangrijke manieren om vermogen op te bouwen, maar uiteraard zijn er veel verschillen tussen de twee opties. Het is belangrijk deze verschillen op een rijtje te krijgen om te bepalen wat het beste bij jou past. 

Het grootste verschil tussen beleggen en sparen ligt overduidelijk in het risico dat je neemt. Sparen levert momenteel vanwege de lage rentestanden weinig op, maar risico’s zijn er niet tot nauwelijks. Beleggen biedt zicht op veel hogere rendementen, maar daar staat tegenover dat je ook verlies kunt maken. 

Sparen versus beleggen

Sparen is een manier om geld apart te houden voor toekomstige kosten of behoeften. Wanneer je ervoor kiest je geld op te sparen dan heb je (tot zekere hoogte) altijd direct toegang tot je geld.

Je kunt sparen ook als onderdeel van je langetermijnvisie zien, omdat je vrij goed kunt uitrekenen hoe je vermogen groeit, er vanuit gaande dat er geen grote, onverwachte sprongen in de rentetarieven plaatsvinden. Spaarders zoeken het liefst naar de hoogste rentes bij banken die onder het depositogarantiestelsel vallen. 

Lees ook: Steeds meer spaarrekeningen met negatieve rente

Ook beleggers zetten geld opzij voor de toekomst, maar stoppen dit in risicovollere producten als aandelen, obligaties, beleggingsfondsen of indextrackers. Hun horizon is doorgaans ook langer dan bij spaarders, omdat beleggingen in korte tijd zeer bewegelijk kunnen zijn en sommige beleggingen pas later renderen. Het is dus belangrijk om te beleggen met geld dat je in de komende jaren niet nodig hebt.     

Voor- en nadelen van sparen 

Er zijn veel redenen om je zuurverdiende centen op je bankrekening te zetten. Dit is immers de veiligste en makkelijkste manier om je geld (beperkt!) te laten renderen. Je weet hoeveel rente je over je geld krijgt en kunt bedragen onder de 100.000 euro niet verliezen als de bank onder het depositogarantiestelsel valt. Bovendien kun je snel bij je geld komen, al moet je in sommige gevallen wel een boete betalen als je geld van je rekening wilt halen (dit speelt vooral als je een depositorekening hebt). 

Verder zijn de kosten die de bank hanteert laag. Daartegenover staat dat de rentes momenteel ook laag zijn, waardoor de kans groot is dat je meer verdient met beleggen (maar dat is uiteraard geen garantie). Door de lage rente kan je koopkracht teruglopen, als de inflatie oploopt. 

Voor- en nadelen van beleggen

Beleggen in bijvoorbeeld aandelen kan veel meer opleveren dan sparen. De Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 tekent gemiddeld een jaarlijks rendement op van ongeveer 10%. Let wel: gemiddeld. Er zijn jaren dat de index hard onderuitgaat, zoals aan het begin van de coronacrisis, maar ook periodes waar deze juist hard stijgt. 

Check ook: Spaarrente naar 0%: 5 alternatieven voor een spaarrekening

Veel beleggingsproducten zijn ook vrij liquide: je kunt veel aandelen, obligaties of ETF’s direct kopen of verkopen. Een breed gespreide portefeuille maakt het bovendien relatief makkelijk om de inflatie voor te blijven. Centrale banken in de VS en Europa zien de ideale inflatie rond de 2% liggen. Ligt je rendement boven deze 2%, dan ga je er in koopkracht op vooruit.  

Een nadeel van beleggen is dat er geen garantie is dat je daadwerkelijk rendement boekt. Sterker nog: je belegging kan zelfs minder waard worden. Daarom is het belangrijk een langere horizon aan te houden. 

Hoewel beleggen steeds toegankelijker wordt, is het wel noodzakelijk dat je verstand van zaken hebt. Je moet onderzoek doen naar de aandelen die je wilt kopen en moet deze bedrijven ook blijven volgen om te bepalen of ze nog een plek waard zijn in je portefeuille. 

Beleggen wordt niet alleen toegankelijker, maar ook goedkoper. Desondanks liggen de kosten wel hoger dan bij sparen: je betaalt transactiekosten en soms ook beheer- of prestatievergoedingen. 

Conclusie

De keuze voor sparen of beleggen (of een combinatie daarvan) hangt samen met je huidige financiële positie. Verwacht je geld binnen een jaar of twee nodig te hebben, bijvoorbeeld omdat je een huis wil kopen? Zet dit geld dan op een spaarrekening.

Heb je in de komende vijf jaar het geld niet nodig en ben je bereid wat meer risico te nemen, dan kun je uitwijken naar beleggen. Maar geef jezelf ook de tijd om de beleggingen te laten renderen. 

Check ook: Hoe hard daalt de waarde van mijn spaargeld nu echt?

Gerelateerde Tools

Reacties

2 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. eddygoed 4 juni 2021 16:09 0
  Dit artikel gaat uit van de vraag wat je Nu moet doen? Nu is kort en er is altijd een reden om het Nu nog niet te doen. Begin gewoon met beleggen en blijf dat heel je leven doen, ook als je gepensioneerd bent. Je beleggingsrekening wordt je spaarrekening. Heb je geld nodig dan verkoop je wat. Zie het als een dynamische spaarrekening, op sommige momenten heb je minder spaargeld dan andere momenten. Ga vooral niet speculeren, en koop/verkoop maximaal 1 keer per maand. En om het duidelijker te zeggen, denk niet dat je een betere belegger bent dan de rest. Dus hou het bij een brede ETF met weinig kosten.

  Iedereen kijkt naar de historische spaarrente, maar eigenlijk moet je de inflatie daarin meenemen. Dan blijkt dat sparen helemaal niet zonder risico is. Onderstaande artikel met rendementen van de laatste 200 jaar laat zien dat sparen over de lange termijn vaker een negatief rendement oplevert dan aandelen. Met de huidige inflatie en spaarrente is € 100 van nu over een jaar € 98 geworden.

  awealthofcommonsense.com/2021/05/200-...
 2. Bunder 9 juni 2021 08:53 0
  De rente is zo laag, ik zou gaan beleggen.
  Vooral veel spreiden.
  Goud / Zilver / Platinum.
  ASML, of anderen aex aandelen.
  Of cryptocurrency.

  Zelf een keuze maken.

2 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

9 slimme beleggingsstrategieën

Heb een plan en zorg dat je je portefeuille tijdig herbalanceert. En nog... Lees verder ›