IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je geld vanaf 1 juli: de 7 belangrijkste veranderingen

Op 1 juli worden vaak allerlei wijzigingen doorgevoerd die je portemonnee raken. We zetten de zeven belangrijkste voor je op een rij.

Rentewijzigingen, nieuwe regels, hogere tarieven... De overheid en bedrijven grijpen vaak de start van de tweede jaarhelft aan om veranderingen door te voeren. Zo gaan bij veel energiebedrijven de variabele tarieven vanaf 1 juli omhoog. En misschien heeft je telecom- en internetprovider je al laten weten dat je meer moet gaan betalen voor je abonnement.

Maar er zijn nog meer maatregelen die je financiën raken. Wat kun je zoal verwachten?

1. Betalen om te pinnen

Betalen om geld op te nemen... Dat hebben we tot nu toe nog nooit hoeven doen. Maar ABN Amro brengt daar donderdag verandering in. Wie binnen een jaar meer dan €12.000 pint, moet voor elke volgende opname een vergoeding betalen van €5 plus 0,5% van het opgenomen bedrag. Pin je €100, dan casht de bank dus €5,50.

Voor dit soort maatregelen geldt vaak: als één schaap over de dam mis volgen er meer. En dat gebeurt in dit geval ook. In september moeten klanten van Rabobank met de goedkoopste betaalpakketten een vergoeding van €0,75 per opname betalen als ze geen gebruik maken van een Geldmaat of automaat van Rabobank.

Bij beide banken maakt het hierbij niet uit of je het geld pint in Nederland of in het buitenland.

2. Eerder negatieve rente over je spaargeld

Rente betalen over spaargeld is inmiddels geen nieuw fenomeen meer. Maar omdat dit alleen voor hoge saldo's geldt, hebben de meeste mensen er nog niet mee te maken.

De lat gaat bij veel banken echter omlaag. ABN Amro hanteert vanaf 1 juli een negatieve rente van 0,5% voor spaarders met een saldo vanaf €150.000. Dat is nu nog €500.000. Bij Rabobank, ING, Volksbank en Knab ligt de grens straks op €100.000, tegen €250.000 nu. Dit geldt per rekening en niet per klant.

Door je spaargeld te spreiden over meerdere banken kun je boeterente vermijden. Sowieso is het verstandig om niet meer dan een ton per bank te stallen, vanwege het depositogarantiestelsel (dat erin voorziet dat je bij een eventueel faillissement van de bank maximaal €100.000 terug krijgt).

Ook spaarders met weinig vermogen moeten opletten. De spaarrente nadert vrijwel overal het nulpunt en bij sommige banken gaat de vergoeding op 1 juli omlaag naar 0%. In de praktijk betekent dit dat je ook zonder negatieve rente al toelegt op je spaargeld, als je ook rekening houdt met de inflatie en eventuele vermogensbelasting. Hoe groot de impact is, lees je in dit artikel.

In dit artikel vind je tips voor alternatieven. Wil je toch sparen, dan kun je een termijndeposito overwegen.

Lees ook: Spaarrente te laag? Overweeg een deposito

3. Duurdere pakketje uit China

Koop je graag spullen via AliExpress of een andere voordelige webshop buiten de EU? Dan is de kans groot dat je straks dieper in de buidel moet tasten. Tot nu toe zijn pakketjes die worden ingevoerd in de EU vrijgesteld van btw. Maar vanaf 1 juli moeten webshops in bijvoorbeeld China, Groot-Brittannië en de VS alsnog btw gaan heffen over pakketjes met een waarde tot €22.

Voor de meeste producten gaat het om 21% en voor sommige spullen, zoals boeken, om 9%. Deze tarieven gelden voor alle producten die vanaf 1 juli binnenkomen in Nederland; ook als je de bestelling al eerder hebt gedaan.

Met deze kosten ben je er vaak nog niet. Als het pakket €150 of meer waard is, moet je daarnaast ook invoerrechten betalen. Dit kan oplopen tot 12% van het aankoopbedrag.

Daarnaast moet je rekenen op inklaringskosten: kosten die de pakketbezorger maakt om aangifte te doen bij de Douane. Dit is een vast bedrag. Bij PostNL gaat het bijvoorbeeld om €4 of €7 voor pakketten met een waarde tot €150. Voor duurdere pakketten loopt dit op tot €10 tot €13.

Bestel je een pakketje uit het buitenland, let dan goed op welke bijkomende kosten je moet betalen. Niet elke webshop is even open hierin.

4. Huis laten taxeren wordt duurder

Wie zijn huis wil laten taxeren om bijvoorbeeld de hypotheek over te sluiten of wat extra te lenen voor een verbouwing, is nu vaak al voor een paar tientjes klaar. Een computer maakt dan een berekening van de woningwaarde.

Lees ook: Fors besparen op je hypotheek? 5 tips

Maar vanaf 1 juli mag dat niet meer en moet er altjid een expert aan te pas komen, die de waardering checkt en eventueel langskomt. Dit levert een nauwkeurigere waardebepaling op. Maar je bent waarschijnlijk wel een stuk duurder uit; mogelijk enkele honderden euro's.

5. Geen ongewenste telefoontjes meer

Er is gelukkig ook goed nieuws. Bedrijven mogen je niet meer ongevraagd bellen met aanbiedingen. Voortaan geldt het 'nee, tenzij'-principe. Een bedrijf mag je alleen bellen als:

  • jij daarvoor vooraf vrijwillig en dubbelzinnig mee hebt ingestemd
  • als je bij dat bedrijf voor hetzelfde soort product klant bent of
  • als je daar de afgelopen drie jaar klant bent geweest. 

Geef je aan dat je niet meer gebeld wil worden, dan mag het bedrijf niet nogmaals contact met je opnemen.

Bedrijven die zich hier niet aan houden, riskeren een boete of dwangsom.

6. Statiegeld op kleine plastic flesjes

Vanaf 1 juli moet je ook voor plastic flessen van minder dan een liter statiegeld betalen. Dit kost 15 cent per fles. Voor grotere flessen geldt al statiegeld, van 25 cent per fles. Het kabinet hoopt hiermee zwerfafval te bestrijden.

Je kunt lege flesjes inleveren in de supermarkt, op treinstations, bij tankstations langs de snelweg en via cateraars.

7. Bierkorting aan banden

'Krat bier 50% korting', '2 kratten halen, 1 betalen'... Supermarkten buitelen over elkaar heen met stuntprijzen met bier, om klanten te lokken. Dit wordt vanaf 1 juli een onsje minder. Supermarkten, slijterijen en webshops mogen dan hooguit 25% korting geven op alcoholische drank.

Dit maximum geldt niet voor de horeca. Het happy hour kan dus blijven bestaan.

Check ook: Spaarrente naar 0%: 5 alternatieven voor een spaarrekening

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

WOZ-waarde te hoog? Zo maak je met succes bezwaar

Een lagere WOZ-waarde scheelt belasting, maar let op: het is niet altijd... Lees verder ›