IEXGeld

Dossiers

Profiel

15 veelgemaakte fouten in de belastingaangifte

Dankzij de vooringevulde aangifte is het een stuk eenvoudiger geworden om aangifte voor de inkomstenbelasting te doen. Toch kan er nog veel verkeerd gaan, waardoor je het risico loopt dat je een naheffing krijgt of belastingvoordeel mist. 15 misverstanden op een rij.

We kunnen weer aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Vanwege de technische storing bij de Belastingdienst is de aangiftetermijn met een week verlengd naar 8 mei. Maar veel leuker gaat het niet worden: het invullen en checken van alle gegevens blijft een vervelend klusje.

Helaas gaat het nog weleens onbedoeld mis, met alle gevolgen van dien. We zetten 15 veel gemaakte fouten in de aangifte voor je op een rij.

1. Makelaarskosten afgetrokken

De hypotheekrente is een van de belangrijkste aftrekposten. Een er gelden wel enkele voorwaarden. Zo moet je het geld in je eigen huis steken. Verhoog je de hypotheek voor bijvoorbeeld een aanvulling op je pensioen of de aankoop van een boot, dan is de rente hierover niet aftrekbaar.

Lees ook: Is het einde van de daling van de hypotheekrente in zicht?

Wie een nieuw huis koopt, kan gebruik maken van nog meer interessante aftrekposten. Alle kosten die je hebt gemaakt om je hypotheek te krijgen, mag je in mindering brengen op je inkomen. Hierbij moet je onder andere denken aan taxatiekosten, notariskosten voor de hypotheekakte, afsluitprovisie, kosten van nieuwbouwdepot of voor de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie.

Ook als je vanwege de lage rente je hypotheek hebt overgesloten of hebt gekozen voor rentemiddeling, mag je alle kosten die je hiervoor hebt moeten maken aftrekken, zoals advies-, taxatie- en notariskosten en een boeterente. Dat zien huizenbezitters nog wel eens over het hoofd.

Een andere veel gemaakte fout is dat huizenbezitters ook courtage aan de makelaar, overdrachtsbelasting, premies voor een kapitaalverzekering eigen woning en notariskosten voor de koopakte opvoeren als aftrekpost. Deze kosten hebben echter niets te maken met de financiering van je huis, dus daaraan komt de fiscus je helaas niet tegemoet.

2. Kosten voor een verbouwing in mindering gebracht

Ook de kosten voor een verbouwing, zoals de aanleg van een nieuwe badkamer, mag je niet aftrekken. Maar sluit je voor die verbouwing een lening af, dan is de rente wèl korte tijd aftrekbaar.

3. Verkeerde datum WOZ-waarde

Elke huizenbezitter moet voor de woning een bedrag bij zijn inkomen tellen: het eigenwoningforfait. Voor de meeste woningen was dit afgelopen jaar 0,60% van de woz-waarde.

Check ook: WOZ-waarde te hoog? Zo maak je met succes bezwaar

Let wel goed op welke datum je doorgeeft. Voor de berekening van dit forfait kijkt de belastingdienst niet naar de verhuisdag, maar naar de datum waarop je bij de gemeente bent ingeschreven op dit adres. Veel huizenbezitters vergissen zich hierin.

4. ... en fout bedrag

Hoewel de WOZ-waarde meestal al vooraf is ingevuld, is het wel belangrijk om te checken of het bedrag klopt. Voor de aangifte over 2020 moet je niet de beschikking met waardepeildatum 1 januari 2020 gebruiken, maar die met peildatum 1 januari 2019. Dit gaat vaak fout.

5. Zorgpremie en eigen risico afgetrokken

Wie denkt veel zorgkosten te mogen aftrekken, komt bedrogen uit. De regels zijn zo streng dat het voor de meesten niet loont om alle bonnetjes te bewaren.

Zo mag je uitsluitend medische kosten aftrekken die je niet krijgt vergoed. Ga je bijvoorbeeld naar de tandarts of de fysiotherapeut en betaalt je verzekeraar (een deel van) de rekening, dan mag je dat bedrag dus niet in aftrek brengen. Ook de kosten die onder het eigen risico vallen mag je niet opvoeren, evenals de premies voor je zorgverzekering en de wettelijke bijdrage aan het Centraal Administratiekantoor (CAK).

6. ... en het bonnetje voor een doosje paracetamol

Wie denkt de kosten voor de hooikoortstabletten, paracetamoltabletten of neusdruppels die je bij de drogist hebt aangeschaft af te kunnen trekken heeft het mis. Alleen medicijnen die door een arts zijn voorgeschreven en niet zijn vergoed, gelden als aftrekpost.

7. Nota van de opticien in mindering gebracht op het inkomen

Voor de kosten voor veel hulpmiddelen is de fiscus ook streng. Zo denken veel belastingbetalers ten onrechte dat ze het bonnetje voor de aankoop van een bril, contactlenzen en lenzenvloeistof mogen aftrekken. Ook de rekening van een ooglaserbehandeling mag je niet opvoeren als zorgkosten. Alleen hulpmiddelen die je gezichtsvermogen vervangen, zoals een blindenstok of bepaalde aanpassingen aan de computer, zijn aftrekbaar.

Heb je afgelopen jaar je been gebroken en hiervoor krukken aangeschaft? Ook dan heb je pech, want deze kosten mag je niet in mindering brengen op je inkomen. Dat geldt ook voor een rollator en scootmobiel. Maar een gehoorapparaat is weer wél aftrekbaar. Hoe het precies zit, kun je lezen op de website van de Belastingdienst.

Lees ook: Tandartsverzekering: heb ik die eigenlijk wel nodig?

Reken je sowieso niet rijk met de zorgkosten. Er geldt een drempel en deze is vrij hoog. Om je een beeld te geven: met een inkomen van 35.000 euro bedraagt de drempel 577 euro. Alleen de kosten daarboven mag je aftrekken. En een echtpaar met een gezamenlijk inkomen van 60.000 euro, mag alleen zorgkosten aftrekken voor zover die uitkomen boven 1.737 euro.

8. Kosten uitvaart afgetrokken als zorgkosten

De kosten voor uitvaart of crematie vormen geen aftrekpost voor ziektekosten in je aangifte voor de inkomstenbelasting. Je mag deze wel aftrekken van de erfenis, voor de erfbelasting. Hiervan moet je wel eventuele uitkeringen van een uitvaartverzekering aftrekken.

9. Belastingschuld afgetrokken van vermogen

Over je vermogen - zoals spaargeld, beleggingen en een vakantiehuisje - moet je belasting betalen in box 3 als de totale waarde hiervan hoger is dan 30.846 euro. Eventuele schulden mag je hierop in mindering brengen, voor zover deze uitkomen boven een drempel van 3.100 euro (of het dubbele als je een fiscaal partner hebt).

Veel belastingbetalers weten niet dat belastingschulden hier meestal niet onder vallen, evenals ondernemersschulden en lopende termijnen van schulden met een looptijd korter dan één jaar. Erfbelasting die de fiscus nog van jou tegoed heeft mag je wél in mindering brengen op je belastbare vermogen.

10. Verkeerde peildatum spaargeld, beleggingen en vakantiehuis

Bij de aangifte voor de vermogensbelasting moet je altijd de waarde op de eerste dag van het kalenderjaar opgeven. Bij je aangifte over 2020 moet je dus kijken naar je vermogen op 1 januari 2020. Neem dus niet de waarde mee van 31 december van dat jaar.

Ook een vakantiehuisje geldt als vermogen, waarover je belasting moet betalen. Het verwarrende is dat voor de waarde hiervan weer een andere peildatum geldt: 1 januari van het jaar vóór het aangiftejaar. Voor je aangifte over 2020 is dat dus 1 januari 2019 en niet 1 januari 2020!

11. Kosten hobbycursus en laptop voor opleiding opgevoerd

Volg je een opleiding creatief schrijven omdat je in je vrije tijd graag blogs schrijft, dan mag je de studiekosten helaas niet in mindering brengen op je inkomen. Je mag namelijk alleen kosten aftrekken voor een opleiding voor een toekomstig beroep.

En er gelden nog meer beperkingen. Zo mag je alleen de kosten van jou en je fiscale partner aftrekken; niet die van je kinderen. Ook zijn lang niet alle kosten aftrekbaar. Zo mag je de kosten voor een laptop, printer, een internetabonnement en de inrichting van je studeerkamer niet in mindering brengen op je inkomen. Ook reiskosten en rente over een studieschuld zijn niet aftrekbaar. Verder geldt er een drempel van 250 euro.

12. De euro in de collectebus afgetrokken

Giften aan goede doelen vormen een dankbare aftrekpost. Maar je moet ze wel kunnen verantwoorden. De euro die je in een collectebus duwt mag je dus niet aftrekken, want hiervan heb je geen betaalbewijs. Ook is de aftrek beperkt tot officieel erkende goede doelen, met een zogenaamde ANBI-status. Hier kun je zien of de doelen waaraan jij doneert hieronder vallen.

Meer weten over giften aan goede doelen? Lees: 4 punten om rekening mee te houden als je geld doneert 

Tot slot geldt voor alle donaties bij elkaar opgeteld een drempel van 1% van je inkomen. Je mag alleen het bedrag dat daar bovenuit komt aftrekken.

13. Kinderalimentatie afgetrokken van vermogen

Ook over alimentatie zijn er de nodige misverstanden. Betaalde kinderalimentatie mocht je vroeger aftrekken als schuld in box 3, maar dat is al enkele jaren geleden niet meer zo.

Heb je kinderalimentatie ontvangen, dan hoef je dat overigens niet aan te geven, in tegenstelling tot partneralimentatie (zie hieronder).

14. Advocaatkosten betaalde partneralimentatie afgetrokken

Betaalde partneralimentatie daarentegen is wél aftrekbaar, maar dan van je inkomen in box 1. Maar alle juridische kosten die je moet maken om het bedrag vast te stellen, aan te passen of stop te zetten, zijn dat niet. Dat wordt weleens over het hoofd gezien.

Lees ook: Ex betaalt geen alimentatie. Wat nu?

Degene die partneralimentatie ontvangt, mag wel alle kosten aftrekken die ermee gemoeid zijn om de alimentatie te ontvangen. Behalve de advocaatkosten moet je bijvoorbeeld ook denken aan incassokosten en zelfs telefoonkosten en postzegels. Daar staat wel tegenover dat de alimentatie moet worden opgeven als inkomen. Dit kan invloed hebben op eventuele toeslagen, dus houd dat goed in de gaten.

15. Auto van de zaak: Aftrekposten gemist

Heb je een auto van de zaak die ook als zodanig is aangemerkt, dan mag je alle autokosten aftrekken van de winst. Hieronder valt niet alleen de brandstof, maar ook de premie voor de autoverzekering, parkeerkosten, motorrijtuigenbelasting, de nota van garage en zelfs de kosten van de wasstraat.

Is de auto aangemerkt als privé-auto, dan mag dat niet. In plaats daarvan mag je voor elke zakelijke rit 19 cent per kilometer aftrekken.

Foutje gemaakt? Dat kun je herstellen

Kom je er achter dat je een fout hebt gemaakt, vlak nadat je op de verzendknop hebt gedrukt? Geen nood. Je hebt nog de tijd tot je de definitieve belastingaanslag hebt ontvangen. Daarna is er nog de mogelijkheid om bezwaar te maken.

Lees ook: Check je voorlopige aanslag

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Uit elkaar: wat zijn de fiscale gevolgen?

Fiscaal partnerschap, hypotheekrenteaftrek, huurtoeslag, kindgebonden bu... Lees verder ›