IEXGeld

Dossiers

Profiel

Is het einde van de daling van de hypotheekrente in zicht?

De hypotheekrente bereikte afgelopen week een nieuw laagterecord, maar er zijn ook geldverstrekkers die de rente voorzichtig wat hebben opgeschroefd. Staan we op een keerpunt? Of zullen de hypotheekrentes voorlopig laag blijven of zelfs nog wat verder dalen?

Na een kortstondige dip tussen maart en juli vorig jaar, is de hypotheekrente sinds de zomer gestaag aan het dalen. Deze week heeft de hypotheekrente een nieuw laagerecord bereikt van 1,54%, aldus De Hypotheekshop. Dit is het gemiddelde tarief van annuïteitenhypotheken met verschillende rentevaste perioden (van vijf jaar tot dertig jaar vast) en zowel met als zonder NHG.

Tegelijkertijd deed zich nóg een ontwikkeling voor: enkele geldverstrekkers kondigden voor het eerst sinds de jaarwisseling aan de hypotheekrente te verhogen. Deze tegenstrijdige informatie roept de vraag op: welke kant gaat het uit met de hypotheekrente?

Rente op staatsleningen zit in de lift

Voor een antwoord hierop wijst de Hypotheekshop op de kapitaalmarktrente: de rente die wordt geboden op staatsobligaties. Volgens de adviesketen is er op de langere termijn van oudsher een sterke samenhang tussen de hypotheekrente en de kapitaalmarktrente. Hoe de rente op staatspapier zich ontwikkelt, vormt dus een goede indicatie voor toekomstige bewegingen in de hypotheekrente.

Lees ook: Dit is het risico van een aflossingsvrije hypotheek

Afgelopen week steeg de marktrente naar het hoogste niveau sinds augustus van vorig jaar. Dit vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten, waar de kapitaalmarktrente al enige tijd in de lift zit. Algemeen wordt verwacht dat de nieuwe president Joe Biden op de proppen zal komen met een enorm stimuleringspakket voor de economie. Het vooruitzicht van zo'n gigantische geldinjectie heeft geleid tot hogere inflatieverwachtingen in de VS en daarmee tot een oplopende rente.

Dit heeft ook invloed op de Europese langetermijnrentes en deze ontwikkeling wordt nog eens versterkt doordat de inflatie in de eurozone in januari sterker is toegenomen dan was verwacht. De inflatie kwam uit op 0,9%, tegen 0,3% in de maanden ervoor. De kerninflatie (inflatie exclusief de prijzen van energie en voedsel) bereikte met een niveau van 1,4% zelfs de hoogste stand in vijf jaar.

Voorzichtige renteverhogingen

Volgens De Hypotheekshop is dat de reden dat sinds enkele weken een aantal geldverstrekkers, naast verlagingen, ook bepaalde rentetarieven hebben verhoogd, met name voor hypotheken met een langere rentevaste periode. Centraal Beheer, HollandWoont, IQWoon en Woonnu hebben inmiddels al meerdere keren bijgestuurd. Afgelopen week kondigden Lot (per zaterdag) en Hypotrust Vrij Leven (per maandag) zelfs de eerste volledige renteverhogingen van dit jaar aan.

Maar er waren ook enkele partijen (zoals Vista, Triodos, Lloyds) die de rente verlaagden. Dus het beeld is niet eenduidig.

Om te weten hoe de hypotheekrente zich de komende tijd gaat ontwikkelen, is het van belang om te kijken of de rente op staatsobligaties verder oploopt en hoe geldverstrekkers daar vervolgens op gaan reageren.

'Concurrentie zet rem opeventuele renteverhogingen'

Volgens De Hypotheekshop is het, gezien de onzekere situatie waarin we verkeren, nog lastiger dan anders om een voorspelling te doen. Maar de adviesketen verwacht wel dat de grote concurrentie tussen geldverstrekkers een rem zal vormen op een eventuele rentestijging.

Lees ook: Overwaarde verzilveren? Zo doe je dat

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›