IEXGeld

Dossiers

Profiel

10 geldzaken die je nog vóór 2021 moet regelen

Over precies een maand is het 2021. Door in de laatste weken van het jaar slim te schuiven met je vermogen, kun je veel geld besparen. We zetten tien handige eindejaarstips voor je op een rij.

Het is niet de gezelligste bezigheid en zeker niet rond de feestdagen: je financiële zaken regelen. Toch ben je een dief van je eigen portemonnee als je de onderstaande schoten voor open doel laat liggen.

1. Vergelijk zorgverzekeringen

Wie wil wisselen van zorgverzekeraar heeft nog tot 1 januari de tijd om de huidige polis op te zeggen. Heb je je hier nog niet in verdiept, doe dat dan de komende weken alsnog, want volgens de Consumentenbond bedraagt het verschil tussen de duurste en goedkoopste polis komend jaar 42 euro per maand. Dat komt neer op ruim 500 euro op jaarbasis.

Wel kunnen de voorwaarden verschillen. Zo krijg je bij sommige voordelige polissen een lagere vergoeding voor zorg bij zorgverleners waarmee de verzekeraar geen contract heeft afgesloten en moet je alle zaken online regelen. Neem dit mee in je overweging.

Check ook: Dit moet je weten over je zorgverzekering in 2021

De premieverschillen tussen aanvullende verzekeringen zijn nóg groter, maar anders dan bij de basispolis variëren de dekkingen. Kijk dus goed welke vergoeding een verzekeraar biedt en verzeker je alleen voor zorg die je echt nodig denkt te hebben. Dat geldt ook voor de tandartsverzekering: in dit artikel lees je daar meer over.

2. Betaal je rekeningen snel

1 januari geldt als peildatum voor de vermogensrendementsheffing. Heb je op die dag een vermogen van meer dan 50.000 euro, dan moet je daarover belasting betalen in box 3. Daarnaast wordt voor diverse toeslagen, zoals de huur- en zorgtoeslag, een vermogenstoets gedaan, waarbij je het volledige recht op deze tegemoetkoming verspeelt als je vermogen boven de grens uitkomt. Alle reden dus om het bedrag op je spaar- en beleggingsrekening nog even snel te verlagen als je in de buurt van de vermogensgrenzen komt.

Lees ook: Extra aflossen: verstandiger dan sparen?

Hiervoor zijn er diverse mogelijkheden. Je maakt een mooi begin door alle rekeningen nog voor de jaarwisseling te betalen. Denk bijvoorbeeld aan je zorgverzekering. Vaak krijg je een aantrekkelijke korting als je de jaarpremie in één keer betaalt voor oud & nieuw. Ook kun je grote aankopen die je toch al van plan was om te doen, zoals een auto, een nieuwe tv of zonnepanelen, wat vervroegen. Verder kun je overwegen om extra af te lossen op je hypotheek. Dat levert ook nog eens lagere maandlasten op. Zorg wel dat je niet meer aflost dan boetevrij is toegestaan.

Je kunt ook wat geld in een door de fiscus erkend groenfonds beleggen. Hiervoor geldt een verhoogde vrijstelling voor de vermogensbelasting en een interessante heffingskorting.

3. Doe een schenking

Je mag elk jaar een bedrag belastingvrij schenken. Dat heeft drie voordelen: je maakt de ontvanger blij, je drukt je vermogen in box 3 en je bespaart op termijn erfbelasting.

Voor schenkingen van ouders aan kinderen geldt dit jaar een vrijstelling van 5.515 euro en voor overige schenkingen een vrijstelling van 2.208 euro. Door elk jaar gebruik te maken van deze vrijstelling, kun je op termijn veel geld besparen, dus laat 1 januari niet ongemerkt voorbij gaan.

Heb je grotere bedragen op de plank liggen, dan kun je gebruik maken van een verhoogde eenmalige schenkingsvrijstelling, voor volwassenen tot 40 jaar. De vrijstellingen lopen uiteeen van 26.457 tot 103.643 euro, afhankelijk van het bestedingsdoel.

4. ... of een gift aan een goed doel

Ook giften aan erkende goede doelen zijn een slimme manier om belasting uit te sparen. Niet alleen slinkt je vermogen hierdoor; ook gelden giften als aftrekpost. Hiervoor gelden wel enkele voorwaarden. Zo moeten alle donaties tezamen hoger zijn dan 1% van je verzamelinkomen, met een minimum van 60 euro. Er geldt ook een bovengrens van 10 procent van je inkomen.

Kom je niet aan deze drempel, dan kun je overwegen de giften van verschillende jaren te bundelen.

5. Los schulden af

De rente over schulden is vaak een stuk hoger dan de spaarrente. Bovendien zijn schulden pas aftrekbaar van je vermogen boven een drempel van 3.100 euro. Belastingschulden mag je sowieso meestal niet aftrekken.

Het is daarom een no-brainer om, als het even kan, je schulden zo snel mogelijk af te lossen. Ontvang je een dertiende maand, dan kun je deze daarvoor gebruiken, zodat je met een schone lei aan het nieuwe jaar kan beginnen.

6. Betaal hypotheekrente vooruit

De hypotheekrenteaftrek wordt sinds enkele jaren versneld afgebouwd. Wist je dat het bij sommige hypotheekverstrekkers mogelijk is om hypotheekrente vooruit te betalen? Je kunt dan profiteren van een hogere aftrek. Ga je er komend jaar in inkomen op achteruit en kom je terecht in een lagere schijf voor de inkomstenbelasting, dan is dat extra gunstig.

Lees ook: Vermogensbelasting drukken: 8 tips

Let wel op: niet elke bank werkt hieraan mee. Bovendien mag je van de Belastingdienst maximaal zes maanden hypotheekrente vooruit betalen.

7. Koop snel een tweede woning

Wil je een beleggingspand of een studentenhuis voor je zoon of dochter kopen, doe dat dan voor 1 januari. Komend jaar gaat namelijk de overdrachtsbelasting fors omhoog van 2% naar 8% voor woningen die niet gelden als hoofdverblijf.

8. Vraag een energielabel aan

Als je je huis wil verkopen, ben je verplicht om een energielabel aan te vragen. Zo'n label kun je nu voor minder dan een tientje online aanvragen. Maar komend jaar moet er een energieadviseur langskomen. Je moet dan rekenen op bijna 200 euro. Een energielabel is tien jaar geldig. Ben je van plan om binnen die termijn te verhuizen, vraag dan nog snel een energielabel aan.

9. Lease een elektrische auto

Had je al je zinnen gezet op een elektrische leaseauto, maak er dan snel werk van. Want de verlaagde bijtelling voor elektrische auto's gaat komend jaar omhoog van 8 naar 12%. Voor auto's die duurder zijn dan 40.000 euro geldt voor elke euro die boven deze grens uitkomt een hogere bijtelling van 22%. Het loont dus de moeite om voor 1 januari naar de dealer te gaan. Je mag dan vijf jaar gebruik maken van het verlaagde tarief.

10. Sla nog snel wat postzegels in

Postzegels worden in 2021 een stuk duurder: je betaalt dan per zegel 0,96 euro, 5 cent meer dan nu. Verstuur je veel post, dan kun je een leuk bedrag besparen door voor 1 januari een voorraad aan te leggen.

Check ook: Wat verandert er voor jou in 2021?

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›