IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit moet je weten over je zorgverzekering in 2021

Zorgverzekeraars hebben de afgelopen week massaal hun zorgpremie voor 2021 bekendgemaakt. Ze waren dan ook verplicht om klanten hier uiterlijk op 12 november over te informeren. Zo heeft iedereen tijd genoeg om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken en om eventueel over te stappen.

Bij veel zorgverzekeraars gaat de zorgpremie omhoog. Wat moet je nog meer weten over je zorgverzekering in 2021? In dit artikel gaan we daar dieper op in. 

De boodschap lijkt duidelijk: bij de meeste grote zorgverzekeraars gaat de premie volgend jaar omhoog. Bij CZ, VGZ en Zilveren Kruis, drie van de grootste zorgverzekeraars in Nederland, stijgt de maandpremie van de basispolis met respectievelijk 8,65 euro tot 129,60 euro, 4,50 euro tot 124,45 euro en 3 euro tot 128,45 euro. Independer.nl houdt de premies voor 2021 bij in dit overzicht.

Check ook: Fors besparen op je verzekeringen? 5 tips

Reden voor de stijging

Als reden voor de hogere premies dit jaar wordt de aanhoudende stijging van de zorgkosten genoemd. Denk aan de hogere lonen van zorgmedewerkers en hogere prijzen, maar ook aan duurdere medicijnen en de toenemende vergrijzing. 

Verschillen nemen toe

Volgens Independer nemen de verschillen in premies die de zorgverzekeraars hanteren onderling sterk toe, hetgeen overigens voor 2020 ook al het geval was.

Dit maakt het volgens de vergelijkingssite extra belangrijk om naar de overstapmogelijkheden te kijken, want ondanks het prijsverschil krijgen alle verzekerden dezelfde ingrepen en behandelingen vergoed. In de wet is namelijk bepaald wat er in het basispakket moet zitten. 

Waar kun je vergelijken? 

Er zijn diverse websites waar je zorgverzekering met elkaar kunt vergelijken. We noemden al even Independer.nl, maar je kunt ook terecht bij Pricewise en de Zorgvergelijker van de Consumentenbond.  

Niet alleen zorgpremie stijgt

Naast de zorgpremie, gaat ook de zorgtoeslag omhoog: de bijdrage van de overheid om de zorgverzekering betaalbaar te houden voor mensen die niet veel verdienen.

Voor een eenpersoonshuishouden gaat de zorgtoeslag in 2021 op jaarbasis met 44 euro omhoog tot 1.294 euro per jaar. Voor een meerpersoonshuishouden is het maximale bedrag op jaarbasis 2.496 euro, een stijging van 99 euro in vergelijking tot dit jaar.

Eigen risico blijft gelijk

In tegenstelling tot de zorgpremie, blijft het eigen risico in 2021 gelijk aan dat van dit jaar. Ook volgend jaar zal het eigen risico dus 385 euro bedragen. 

Wanneer overstappen? 

Als je hebt besloten om over te stappen op een nieuwe zorgverzekeraar, dan kun je dit vanaf nu tot en met 31 december regelen. De nieuwe verzekering gaat dan per 1 januari in en je oude verzekering wordt automatisch opgezegd.

Overstappen kan overigens niet als je bent aangemeld als wanbetaler en een premieachterstand hebt.

Lees ook: Zorgverzekering wordt duurder. 5 zaken om op te letten

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›