IEXGeld

Dossiers

Profiel

Tandartsverzekering: is die eigenlijk wel nodig?

De tandartsverzekering is de meest gekozen aanvullende verzekering. Maar heb je deze eigenlijk wel nodig? En waar moet je op letten als je er een wil afsluiten?

Het jaarlijkse zorgverzekeringscircus is weer losgebarsten. Verzekeraars hebben de afgelopen weken hun premies bekend gemaakt en je hebt nu tot 1 januari de tijd om te besluiten of je je huidige polis wil voortzetten of liever in zee gaat met een andere partij.

Een basisverzekering is verplicht. Maar of je je ook aanvullend gaat verzekeren, kun je zelf bepalen. De tandartsverzekering is met stip de meest gekozen aanvullende verzekering. Maar of je deze wel echt nodig hebt is de vraag.

We zetten de zeven belangrijkste vragen over tandartsverzekeringen voor je op een rij.

1. Hoe is tandzorg gedekt?

Kinderen zijn gratis verzekerd voor reguliere tandheelkundige zorg via de basisverzekering. Maar ben je achttien jaar of ouder, dan stopt de dekking. Alleen als je wordt doorverwezen naar de kaakchirurg kun je een beroep doen op je basispolis, maar dit gaat wel ten koste van het eigen risico van € 385 per jaar.

Moet je naar de tandarts voor de halfjaarlijkse controle of het vullen van een gaatje, dan zul je dat uit eigen zak moeten betalen. Maar je kunt hiervoor ook een tandartsverzekering afsluiten.

2. Wat kost zo'n verzekering?

De premie hangt af van de gewenste dekking. De goedkoopste polis die bij de meeste verzekeraars wordt aangeboden, vergoedt de controles en daarnaast circa 75% tot 80% van de overige kosten, met een maximum van € 250. Hiervoor moet je grofweg tussen de € 10 en de € 15 per maand neertellen. Dat komt neer op € 120 tot € 180 per jaar. Er bestaan ook budgetpolissen met een beperktere dekking.

Daarnaast bieden verzekeraars ook uitgebreidere pakketten aan, waarvan de premie kan oplopen tot ruim € 700 op jaarbasis, met een dekking van vaak meer dan € 1.000.

3. Haal ik de premie er wel uit?

Of je de premie eruit krijgt, hangt af van de gekozen polis en de zorgkosten die je maakt. De kosten voor verschillende behandelingen vind je op deze website. Welke behandelingen je volgend jaar nodig hebt, valt vooraf natuurlijk niet te voorspellen, maar de staat van je gebit geeft wel een indicatie.

Heb je een vrij gaaf gebit, dan ben je voor twee halfjaarlijkse controles ongeveer € 46 kwijt. Een tandartsverzekering heeft dan geen zin. En mocht je na een aantal jaren alsnog een gaatje krijgen, dan heb je de kosten er ruim uit door de premie die je hebt uitgespaard.

Check ook: Zorgverzekering wordt duurder. 5 zaken om op te letten

Laat je een keer per jaar je gebit reinigen, dan moet je hiervoor € 13,52 per 5 minuten neertellen (ofwel € 81 per half uur). Maakt je tandarts eens per jaar een kleine röntgenfoto, dan kost dat € 16,88. En voor het boren van een gaatje rekent de tandarts circa € 70, inclusief verdoving.

Als je dit alles bij de periodieke controles optelt, kom je uit op ruim € 214, waarvan ruim € 180 wordt vergoed. In dat geval haal je je premie er in de meeste gevallen net uit.

Een ander verhaal wordt het als je een complexere behandeling nodig hebt, zoals een wortelkanaalbehandeling, een kroon of een brug. Voor een wortelkanaalbehandeling ben je € 300 tot € 500 kwijt. Een kroon kost € 400 tot € 600 en een brug circa € 800. In dat geval verdien je de premie van de goedkoopste polis direct terug, al zul je ook een deel moeten bijbetalen omdat je de kosten niet volledig krijgt vergoed.

Verwacht je een dure behandeling te moeten ondergaan, dan is een tandartsverzekering aan te bevelen. Maar heb je een gezond gebit, dan kun je de tandarts beter uit eigen zak betalen.

4. Hoe zit dat met orthodontie?

Heb je kinderen en verwacht de tandarts dat zij op latere leeftijd een beugel nodig zullen hebben, dan is het vaak verstandig om een duurdere tandartsverzekering af te sluiten met dekking voor orthodontie. Want anders dan gewone tandzorg wordt een beugel voor kinderen tot 18 jaar niet vergoed door de basispolis. Heb jij een verzekering die ook dekking biedt voor orthodontie, dan kun je je kinderen meestal automatisch en gratis laten meeverzekeren, waardoor je alsnog een beugel (deels) vergoed krijgt.

Je hebt wel te maken met een wachttijd. Deze bedraagt meestal een jaar. Maar zelfs dan krijg je doorgaans meer vergoed dan jij aan premie betaalt. Houd er wel rekening mee dat je waarschijnlijk nog wel een fors deel van de kosten moet bijleggen, want de vergoeding voor een beugel is gemaximeerd.

Lees ook: Fors besparen op je verzekeringen? 5 tips

Het loont de moeite om verschillende polissen naast elkaar te leggen, want de premies en vergoedingen lopen enorm uiteen. Kijken we bijvoorbeeld naar de premievoorstellen van de vier grootste verzekeraars (CZ, VGZ, Zilveren Kruis en Menzis), dan valt op dat je bij CZ al voor € 22,10 euro per maand (ofwel € 265 per jaar) verzekerd bent voor orthodontie. Je hebt dan recht op maximaal € 2.045. Bij Zilveren Kruis moet je bijna het dubbele neertellen (€ 40,50 per maand, ofwel € 486 per jaar), voor een dekking van maximaal € 2.000.

5. Waar moet ik op letten bij de keuze van een verzekering?

Behalve de premie is natuurlijk ook de dekking van belang. De percentages en maximumbedragen lopen behoorlijk uiteen.

Ook worden soms bepaalde behandelingen uitgesloten en is de dekking voor sommige behandelingen beperkt. Check dus goed de polisvoorwaarden voor je een verzekering afsluit, om nare verrassingen te voorkomen.

6. Zitten er nog addertjes onder het gras?

Zoals gezegd geldt voor sommige kostbare behandelingen, zoals het aanbrengen van een beugel, een wachttijd.

Verder heb je niet altijd een keuze. Voor de goedkopere polissen wordt vrijwel iedereen meteen geaccepteerd. Maar wil je een dure tandartsverzekering afsluiten, met een dekking vanaf € 750, dan word je meestal geconfronteerd met een medische selectie, zodat de verzekeraar de risico's kan inschatten.

Je moet bijvoorbeeld een uitgebreide vragenlijst invullen of de verzekeraar vraagt om een verklaring van de tandarts over de status van je gebit. Er is dan een kans dat je wordt afgewezen, waardoor je bent aangewezen op een polis met een beperkte dekking.

7. Wat zijn de alternatieven?

Vind je een tandartsverzekering niet nodig, maar word je zenuwachtig bij het vooruitzicht dat je plotseling honderden euro's op tafel moet leggen voor een complexe ingreep? Zet dan elke maand het bedrag dat je anders aan premie zou betalen op een spaarrekening. Dan heb je altijd wat geld achter de hand als de nood aan de man is.

Lees ook: Dit moet je weten over je zorgverzekering in 2021

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›